Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Μετά το πραξικόπημα απηύθυνε «πρόσκληση» στα πολιτικά κόμματα...
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-

«Πρόσκληση» προς τους ηγέτες και στελέχη πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, απηύθυνε χτες ο στρατηγός, Ρομπέρτ Γκέι, ο οποίος εκτόπισε, την περασμένη Παρασκευή, από την εξουσία την κυβέρνηση του προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού, Ανρί Κονάν Μπεντιέ.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγός Γκέι, που ηγήθηκε του πραξικοπήματος, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα όλης της χώρας να παρουσιάσουν λίστες με τους υποψήφιους που επιθυμούν να προβάλλουν για να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, αν και ο ίδιος διευκρίνισε, πως θα κρατήσει για τον εαυτό του τα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών, Ασφάλειας και Εσωτερικών...«Σας προσκαλούμε να παρουσιάσετε τους υποψήφιους προκειμένου να συζητήσουμε την κάλυψη των υπολοίπων υπουργείων, με προοπτική 48 ωρών» δήλωσε ο αρχηγός των στασιαστών.

Η ζωή στην εμπορική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, κυλούσε σε ήρεμους ρυθμούς - τρεις μέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Γκέι, οπότε επικρατούσε χάος μιας που εκατοντάδες στασιαστές στρατιώτες επιδίδονταν σε λεηλασίες. Το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπιτζάν, που καταλήφθηκε προ τριών ημερών από τις δυνάμεις των στασιαστών, ξανάνοιξε χτες λειτουργώντας κανονικά. Οσο για τις μεγαλύτερες φυλακές του Αμπιτζάν, τις οποίες άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή οι στασιαστές στρατιώτες δίνοντας το «εισιτήριο ελευθερίας» σε περίπου 6.500 φυλακισμένους, επικεφαλής της διοίκησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια μαζικής απόδρασης, έχασαν τη ζωή τους 24 κρατούμενοι, όταν ποδοπατήθηκαν από συγκρατούμενούς τους... Μεταξύ των κρατουμένων που δραπέτευσαν ήταν και δεκάδες μέλη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εκστρατεία Ρεπουμπλικάνων», οι οποίοι είχαν εγκλειστεί στις φυλακές τον περασμένο Νοέμβρη μετά τις βίαιες διαδηλώσεις που προηγήθηκαν προς υποστήριξη του ηγέτη της παράταξης, Αλεσάν Κουατάρα.

Οσο για τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μπεντιέ, οι ειδήσεις αναφέρουν πως μετέβη προχτές στο γειτονικό Τόγκο ενώ χτες αναφέρθηκε πως μετέβη στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα. Ο ανατραπείς Πρόεδρος Μπεντιέ συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Αμυνας και Ασφάλειας της κυβέρνησής του.

Ο στρατηγός Γκέι διόρισε εννιά ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους προκειμένου να συγκροτήσουν την «Εθνική Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας», η οποία υποτίθεται πως θα επιβλέπει την πορεία «μεταβατικής περιόδου» της χώρας. Το πραξικόπημα ξεκίνησε με την εξέγερση στρατιωτικών αξιωματούχων και στρατιωτών, που διαμαρτύρονταν για την επί μήνες καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων αποδοχών τους, τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και την «κακή διακυβέρνηση της χώρας από τον Μπεντί».

Πρόκειται για το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, αφ' ότου η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1960. Από το 1960 έως το 1990, η χώρα διοικούνταν από τον «Πρόεδρο» Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί. Το 1990, ακολούθησαν δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τον τερματισμό της μονοκομματικής διακυβέρνησης της χώρας. Οταν διεξήχθησαν εκλογές προ εννιά χρόνων, ο Πρόεδρος Μπουανί επανεξελέγη στην εξουσία, την οποία παραχώρησε το 1993 στον - έως την 24η Δεκέμβρη... - Πρόεδρο Ανρί Κονάν Μπεντί. Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1995, μέσα σε κλίμα αναταραχής και με τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να απέχουν διαμαρτυρόμενα για πρακτικές νοθείας. Παρά τις λοιδορίες για εκλογική νοθεία, ο Μπεντιέ ανέλαβε την εξουσία προχωρώντας με την ανάληψη των καθηκόντων του, στη φυλάκιση δεκάδων στελεχών και υποστηριχτών κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ