Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις γύρω από το Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Δίπλα στο ρωσικό τανκ περνά η φάλαγγα με τα αυτοκίνητα των προσφύγων που αναχωρούν από το Γκρόζνι

Associated Press

Δίπλα στο ρωσικό τανκ περνά η φάλαγγα με τα αυτοκίνητα των προσφύγων που αναχωρούν από το Γκρόζνι
Τα ρωσικά στρατεύματα σφυροκοπούν με σφοδρότητα από τέσσερις κατευθύνσεις από χτες νωρίς το πρωί την πρωτεύουσα Γκρόζνι της Τσετσενίας με πυραύλους «Γκραντ», αλλά και με άρματα μάχης, που έχουν ακροβολιστεί στους γύρω λόφους, ώστε να καταστείλουν τη σθεναρή αντίσταση που προβάλουν οι Τσετσένοι ισλαμιστές σε ορισμένες συνοικίες της πόλης. Οι στρατιωτικοί διοικητές σχεδιάζουν να καταλάβουν την πόλη βήμα -βήμα, αποφεύγοντας μια ολομέτωπη επίθεση για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, οι Τσετσένοι έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους σε ορισμένα ζωτικής σημασίας σημεία του Γκρόζνι για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει στη βιομηχανική περιοχή Σταροπρομοσλόφσκι της πόλης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο πρόεδρος του παλιού Κρατικού Συμβουλίου της Τσετσενίας (προσκείμενο στη Μόσχα), Μαλίκ Σαϊντουλάγεφ τόνισε ότι «υπάρχουν αυτή την ώρα 5.000 μαχητές στο Γκρόζνι που έχουν ορκιστεί στο Κοράνι ότι δε θα φύγουν ζωντανοί από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας».

Στο μεταξύ, ο πρώην δήμαρχος του Γκρόζνι Μπισλάν Γκανταμίροφ διαβεβαίωσε χτες ότι οι Τσετσένοι εθελοντές, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της επίθεσης, έφτασαν στο κέντρο του Γκρόζνι, όπου μάχονται εναντίον των Τσετσένων ισλαμιστών ανταρτών. Ο Γκανταμίροφ είπε ότι οι δυνάμεις του μάχονται σε διαφορετικά σημεία του Γκρόζνι και ότι 800 μαχητές του βρίσκονται στο κτίριο του Κέντρου Τύπου, στο κέντρο της πόλης. Ο Γκανταμίροφ δήλωσε στο «Ιντερφαξ» ότι «βασικό καθήκον τους είναι τώρα η εκκαθάριση της Τσετσενίας από τους συμμορίτες και γι' αυτό θα κάνουν το παν για να βοηθήσουν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε για αντάρτες στα σπίτια και στα υπόγεια, όπου μπορεί να έχουν αναζητήσει καταφύγιο». Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «η τόσο σθεναρή αντίσταση αιφνιδίασε τους εθελοντές» και ότι και οι δύο πλευρές έχουν απώλειες στις συγκρούσεις. Επίσης, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Γκρόζνι το τελευταίο 24ωρο.

Από τη μεριά του, ο Τσετσένος πρόεδρος Ασλάν Μασχάντοφ, μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, προειδοποίησε χτες ότι οι μαχητές του θα υπερασπίσουν το Γκρόζνι μέχρις εσχάτων. «Οι Τσετσένοι μαχητές δε χρειάζονται διαδρόμους διαφυγής για να εγκαταλείψουν την πόλη, γιατί θα αγωνιστούν μέχρι τον τελευταίο», τόνισε και ο στρατιωτικός διοικητής του Γκρόζνι, Ασλαμπέκ Ισμαΐλοφ.

Από την άλλη μεριά, ο διοικητής των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ δήλωσε ότι «η επιχείρηση απελευθέρωσης του Γκρόζνι από τους συμμορίτες» θα τελειώσει σύντομα και τίποτα το τρομερό δε συμβαίνει εκεί. Επισήμανε ότι σφίγγει ο κλοιός των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την πόλη και ότι η επιχείρηση για την καταστροφή των βάσεων των ανταρτών στα νότια βουνά της Τσετσενίας «εξελίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Τέλος, βίαιες μάχες ξέσπασαν και σε ορεινές περιοχές στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των Τσετσένων ανταρτών. Οι τελευταίοι, υπό τον Σιρβάνι Μπασάγεφ, αδελφό του Σαμίλ Μπασάγεφ, έχουν ακόμα τον έλεγχο της πόλης Χαρατσκόι. Η ρωσική αεροπορία βομβαρδίζει συνεχώς τις βάσεις Τσετσένων μαχητών σ' αυτές τις περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ