Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Βιβλική καταστροφή

Ιταλίδα, που, μετά τους πρόσφατους σεισμούς, μένει σε λυόμενο κατάλυμα, αγωνίζεται με τα χιόνια στην πόρτα της

Associated Press

Ιταλίδα, που, μετά τους πρόσφατους σεισμούς, μένει σε λυόμενο κατάλυμα, αγωνίζεται με τα χιόνια στην πόρτα της
ΠΑΡΙΣΙ.-

Με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε, το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, που δοκιμάζεται από τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων δεκαετιών. Σε πολλές περιοχές η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 220χλμ/ώρα. Τις μεγαλύτερες καταστροφές έχει υποστεί η Γαλλία, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας αναμενόταν να πλήξει τις ίδιες περιοχές, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, από χτες το βράδυ.

Για «πρωτοφανές φαινόμενο, που συμβαίνει μία ή δύο φορές στα εκατό χρόνια», έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να αποκατασταθούν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να ανοίξουν οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν κλείσει από τα ξεριζωμένα δέντρα και να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που έχουν αφήσει στο σκοτάδι, για περισσότερο από ένα 24ωρο, 1,5 εκατομμύριο σπίτια στη Β. Γαλλία. Σύμφωνα, με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από την κακοκαιρία, ενώ από χτες το βράδυ αναμενόταν νέο κύμα θυελλωδών ανέμων, που επρόκειτο να σαρώσουν τη Β. Γαλλία με 140 χλμ/ώρα.

Η κατάσταση στο Παρίσι είναι εξίσου τραγική, με τους περισσότερους δρόμους να είναι αδιάβατοι από τα ξεριζωμένα δέντρα και τα κάθε λογής αντικείμενα που έχουν παρασυρθεί από τους θυελλώδεις ανέμους. Οι όχθες του Σηκουάνα είναι γεμάτες από δέντρα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στα δύο μεγάλα δάση της γαλλικής πρωτεύουσας, το δάσος της Βουλώνης και το δάσος των Βιγκενών. «Πανωλεθρία», ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε η Φρανσουάζ ντε Παναφιέμ αντιδήμαρχος του Παρισιού, υπεύθυνη για θέματα πρασίνου, αναφερόμενη στις καταστροφές των δασών της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των 300.000 δέντρων έχουν ξεριζωθεί τα 140.000, πολλά από τα οποία ήταν αιωνόβια. «Θα χρειαστούν μήνες για να καθαριστούν τα δάση και χρόνια για να αντικατασταθούν» τόνισε η ντε Παναφιέμ.

Εκκληση προς την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν να κηρύξει το Παρίσι κατεστραμμένη περιοχή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών και παροχής αποζημιώσεων, απηύθυνε ο δήμαρχος του Παρισιού Ζαν Τιμπερί. Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στον Πύργο των Βερσαλλιών, ο οποίος έκλεισε για τους επισκέπτες επ' αόριστον, καθώς έσπασαν όλα τα τζάμια, ενώ ξεριζώθηκαν 6.000 δέντρα από τους φημισμένους κήπους του. Σοβαρότατες ζημιές έχει υποστεί και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, όπως και η ιστορική εκκλησία Σαιν Σαπέλ.

Δεκάδες οι νεκροί, ανυπολόγιστες οι ζημιές

Μεγάλες είναι οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βρετανία 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, καθώς στο όριο της υπερχείλισης βρίσκονται 270 ποτάμια. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται και η Ολλανδία, όπου η στάθμη του ποταμού Μάας έχει ξεπεράσει το όριο επιφυλακής και οι αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποφύγουν καταστροφές ανάλογες του 1995, όταν υπερχείλισε ο Μάας αλλά και ο Βάαλ και ο Ρήνος με αποτέλεσμα 250.000 άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τους 16 είχαν φθάσει οι νεκροί στη Γερμανία ενώ οι δρόμοι της περιοχής της Στουτγκάρδης είχαν αποκλειστεί από τα δέντρα που ξερίζωσε ο άνεμος ταχύτητας 180χλμ/ώρα. Στην Ελβετία 11 ήταν οι νεκροί, μέχρι χθες το βράδυ, ενώ δεν είχε καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας. Οι ελβετικές αρχές υπολόγιζαν το κόστος των ζημιών σε περισσότερα από 65 εκατομμύρια δολάρια. Τραγικό θάνατο βρήκαν 4 ορειβάτες στις ιταλικές Αλπεις από χιονοστιβάδα, ενώ αποκλεισμένο παρέμενε τόσο το οδικό δίκτυο στη Β. Ιταλία, όσο και το αεροδρόμιο στο Μιλάνο, όπου ακυρώθηκαν 51 πτήσεις.

Δύο νεκρούς καταμετρούσε, μέχρι χθες, και η πόλη Οβιέδο, στη βορειοδυτική Ισπανία, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι 9 από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Βόρειας Ισπανίας, η περιοχή της Ανδαλουσίας, στο νότο, και οι, παρακείμενες στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων -στη Μεσόγειο- περιοχές. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην Πολωνία και 7 στη Μόσχα, ενώ περισσότεροι από 118 νοσηλεύονται με υποθερμία.

Στην Τσεχία πλήρως αποκλεισμένο, από το χιόνι, παρέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, το σύνολο το οδικού δικτύου της περιοχής Κάρλοβι Βάρι και των περισσότερων περιοχών της δυτικής Βοημίας. Αποκλεισμένοι ήταν όλοι οι δρόμοι και στην περιοχή Ζαλτσκάμεργκουντ της Αυστρίας, που σαρώθηκε από ανέμους 220χλμ/ώρα, ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια αυστριακών σελινιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ