ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό ένταση η έναρξη των άμεσων συνομιλιών

Σήμερα υπό την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ η συνάντηση Νετανιάχου - Αμπάς

Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2010

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με ξεχωριστές συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τους Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, και ένα δείπνο εργασίας, άρχισε χτες η διαδικασία των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που δρομολόγησαν πιεστικά οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν για τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην περιοχή να κλείσουν το Παλαιστινιακό. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει, σήμερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον, που θα συντονίσει την πρώτη, κατ' ιδίαν, συνάντηση ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε την επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου κατά δύο ζευγαριών εποίκων, τονίζοντας ότι «δε θα επιτραπεί σε κανέναν εξτρεμιστή να υποσκάψει την προσπάθεια συνομιλιών που γίνεται». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν κατηγορηματικά υπέρ της προστασίας της ισραηλινής ασφάλειας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στην περιοχή, Τζορτζ Μίτσελ, χαρακτήρισε την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας «μονόδρομο ευημερίας» των δύο λαών και εκτίμησε ότι «το περιθώριο ενός χρόνου για την κατάληξή της είναι απολύτως ρεαλιστικό». Επανέλαβε ότι οι συνομιλίες είναι «πρώτη προτεραιότητα της Προεδρίας Ομπάμα, που είναι προσωπικά δεσμευμένος». Τέλος, άφησε, πάλι, ανοιχτή την πόρτα στη «Χαμάς», αν αποκηρύξει τη βία και αποδεχτεί «δημοκρατικές διαδικασίες».

Το παζάρι των συνομιλιών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι «σκληρό». Σε δηλώσεις - έκπληξη στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπαράκ, υποστήριζε ότι το Ισραήλ «αν υπάρξει συμφωνία, θα κρατήσει τη δυτική Ιερουσαλήμ και τους 12 εποικισμούς της ανατολικής (200.000 έποικοι) και θα παραδώσει τις αραβικές συνοικίες με 250.000 κατοίκους, ενώ θα καταληχθεί ειδικό καθεστώς για τους ιερούς τόπους». Επανέλαβε, δε, τα της ανάπτυξης ισραηλινού στρατού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους και στα σύνορα με την Ιορδανία. Δεν υπήρξε άμεση διάψευση στις δηλώσεις Μπαράκ, εντούτοις, συνεργάτης του πρωθυπουργού Νετανιάχου επαναλάμβανε ότι η Ιερουσαλήμ «παραμένει ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Πρώτο αγκάθι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η επέκταση ή όχι του παγώματος των εποικισμών πέραν της 26ης Σεπτέμβρη. «Απαισιόδοξος» δήλωσε για την προοπτική των συνομιλιών ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ενώ «ικανοποίηση» εξέφρασε η Αγκυρα.

Ενταση μετά την επίθεση

Πλήθος εποίκων παρευρέθηκε στην κηδεία των δύο ζευγαριών εποίκων που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο ένοπλο, έξω από τη Χεβρώνα, την Τρίτη το βράδυ. Την ευθύνη ανέλαβε το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς». Ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή στη Δ. Οχθη, ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 150 μαχητές της «Χαμάς».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», ενώ την επίθεση καταδίκασε η Π. Αρχή, η Ουάσινγκτον, η Ρωσία, ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Γαλλία, η Τουρκία και η Βρετανία. Κοινό σημείο όλων των ανακοινώσεων είναι ότι στόχος της επίθεσης ήταν η «υπονόμευση» των συνομιλιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προωθεί νέο μεγάλο εποικισμό (2017-04-01 00:00:00.0)
Μπαράζ εποικισμών, μία ανάσα πριν τις νέες συνομιλίες... (2013-08-14 00:00:00.0)
Αρχίζει, σήμερα, το αμερικανικό διαπραγματευτικό σόου (2010-09-01 00:00:00.0)
«Στην αναμονή» οι συνομιλίες (2001-01-25 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς (1996-12-17 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς (1996-12-17 00:00:00.0)