Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στην αναμονή» οι συνομιλίες

  Οργή Παλαιστινίων και Ισραηλινών φιλειρηνιστών, μετά την αθώωση εποίκου για την, εν  ψυχρώ, δολοφονία 10χρονου Παλαιστινίου

Οι Παλαιστίνιοι πρέπει καθημερινά να περνούν τα εμπόδια, που βάζουν οι Ισραηλινοί σε κεντρικό δρόμο της Δυτικής Οχθης

Associated Press

Οι Παλαιστίνιοι πρέπει καθημερινά να περνούν τα εμπόδια, που βάζουν οι Ισραηλινοί σε κεντρικό δρόμο της Δυτικής Οχθης
ΤΑΜΠΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Από τα αποτελέσματα της συνάντησης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ με την ισραηλινή διαπραγματευτική αντιπροσωπεία, αργά χθες το βράδυ, εξαρτιόταν η συνέχιση ή η οριστική αναβολή των μαραθώνιων συνομιλιών με την Παλαιστινιακή Αρχή στην Τάμπα, της Αιγύπτου. Παρά τις αντιφατικές πληροφορίες που δίνονταν στη δημοσιότητα από την ισραηλινή πλευρά, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να έδωσε εντολή στους δικούς του διαπραγματευτές να παραμείνουν στο αιγυπτιακό θέρετρο, εκτιμώντας ως «παροδική» την κρίση.

Σε διασταυρούμενα πυρά βρέθηκε, για άλλη μια φορά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Εχούντ Μπαράκ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης και του αντιπάλου του στην πρόωρη πρωθυπουργική αναμέτρηση, ηγέτη του ακροδεξιού Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στους Παλαιστινίους», ενώ την ίδια στιγμή «συνεχίζονται οι τρομοκρατικές παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών». Ο Σαρόν, με την άνεση της πλειοψηφίας που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, τάχθηκε υπέρ της οριστικής παύσης των διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρις ότου, τουλάχιστον, διεξαχθούν οι εκλογές.

H παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έχει παραμείνει στην Τάμπα...

Associated Press

H παλαιστινιακή αντιπροσωπεία έχει παραμείνει στην Τάμπα...
Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ασκούσαν πιέσεις, όπως έγινε γνωστό, στον Εχούντ Μπαράκ να εγκρίνει την άμεση επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, «υπενθυμίζοντας» ότι η επίτευξη έστω και μίας ελάχιστης συμφωνίας είναι, ίσως, η μοναδική ελπίδα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού να «κερδίσει το χαμένο προεκλογικό έδαφος» έναντι του Σαρόν. Ανάμεσα στους κυριότερους υπέρμαχους της άποψης αυτής, φέρονται να είναι ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Εφρέμ Σνεχ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν.

Ο Σνεχ, αν και παραδέχτηκε ότι «δύσκολα θα υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου», δήλωσε ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Τάμπα είχαν αρχίσει να «παρουσιάζουν σημάδια προόδου» και ότι αυτή η ύστατη ευκαιρία δε θα πρέπει να χαθεί. Ο Μπεϊλίν, από την άλλη, τόνιζε ότι κάθε χρονική καθυστέρηση «στοιχίζει ακριβά από όλες τις απόψεις και στις δύο πλευρές», συμπληρώνοντας ότι «πάντα θα υπάρχουν οι αντίπαλοι των ειρηνευτικών προσπαθειών, που θα καταφεύγουν σε ακραίες πράξεις για να δυναμιτίσουν ό,τι καλό έχει επιτευχθεί».

Οπως και να έχει, η οριστική απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας αναμενόταν να ληφθεί, αργά χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε προγραμματιστεί ανάμεσα στον Εχούντ Μπαράκ και στη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία. Πάντως, η είδηση ότι ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλέαντ Σερ μετέβη, ήδη, στην ισραηλινή πόλη Εϊλάτ, που συνορεύει με την Τάμπα, ενέτεινε τη φημολογία ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, πιθανότατα, σήμερα το βράδυ, μετά την κηδεία των δύο Ισραηλινών, που βρέθηκαν δολοφονημένοι, την Τετάρτη, στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης.

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, παρέμενε στο αιγυπτιακό παραθαλάσσιο θέρετρο, αναμένοντας την ισραηλινή απόκριση, μετά από σχετική εντολή, όπως έγινε γνωστό, του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο διαπραγματευτής και εκπρόσωπος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, μιλώντας εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, καταδίκασε τη δολοφονία των δύο Ισραηλινών, αλλά εξέφρασε την έκπληξή του για την ισραηλινή αποχώρηση, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι Ισραηλινοί επείγονται να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες». Το ενδεχόμενο, πάντως, «ευτυχούς» κατάληξης των συνομιλιών, σε περίπτωση που επαναληφθούν, εκτίμησε ως «απίθανο», ο έτερος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερακάτ, ο οποίος, αν και χαρακτήρισε «σοβαρές και σε βάθος» τις συνομιλίες της Τάμπα, συμπλήρωσε ότι οι «διαφωνίες παραμένουν μεγάλες σε όλα τα κομβικά ζητήματα, όπως η Ιερουσαλήμ, οι πρόσφυγες, τα σύνορα και οι εποικισμοί».

Η «Χαμάς» πίσω από τη δολοφονία

Ιδιοκτήτες εστιατορίου στο Τελ Αβίβ και ξαδέλφια ήταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι δύο Ισραηλινοί που βρέθηκαν δολοφονημένοι, λίγο έξω από την Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, τα δύο θύματα μετέβησαν στα παλαιστινιακά εδάφη «για δουλιές», συνοδευόμενοι από έναν από τους πολλούς Ισραηλινούς Αραβες συνεργάτες τους και κατά τη διάρκεια γεύματος στην Τουλκαρέμ, απήχθησαν από ενόπλους και εκτελέστηκαν έξω από την πόλη. Στις δηλώσεις τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας επαναλάμβαναν ότι θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας», όποιος Ισραηλινός εισέρχεται για τον οποιοδήποτε λόγο, τους τελευταίους μήνες, στα παλαιστινιακά εδάφη, και υπενθύμιζαν στους Ισραηλινούς πολίτες ότι είναι «επικίνδυνη και απαγορευμένη» μια τέτοια ενέργεια.

Πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών χαρακτήρισε, από την πλευρά της, η Ιζεντίμ Αλ Κασάμ, το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», τους δύο Ισραηλινούς, στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Στο κείμενο, τονίζεται η αναγκαιότητα συνέχισης της «Ιντιφάντα».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Αναταραχή και αναστάτωση, όμως, έχει προκαλέσει, τόσο στον ισραηλινό πολιτικό κόσμο, όσο και στις αυτόνομες περιοχές η αθώωση ενός εβραίου εποίκου για την, εν ψυχρώ, δολοφονία ενός 10χρονου Παλαιστινίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έλαβε, όπως αναμενόταν, λόγω της τεταμένης κατάστασης, ιδιαίτερη έκταση. Ο κατηγορούμενος έποικος είχε σκοτώσει με χτυπήματα στο σβέρκο με τον υποκόπανο του όπλου του, τον δεκάχρονο, πριν από τέσσερα χρόνια, έξω από τον εποικισμό Χαντάρ Μπεϊτάρ, επειδή «πίστευε ότι πετούσε πέτρες στα αυτοκίνητα των εποίκων».

Το δικαστήριο έκρινε ως «ανεπαρκείς» τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, επειδή ήταν Παλαιστίνιοι, αλλά και την ιατρική έκθεση των ισραηλινών αρχών ως «επηρεασμένη από την παλαιστινιακή οπτική», με αποτέλεσμα να επιβάλει στον κατηγορούμενοι 15 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, 6 μήνες κοινοτικής εργασίας και 17.000 δολάρια πρόστιμο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «άδεια δολοφονιών», ενώ εκπρόσωποι ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων καταδίκαζαν την απόφαση ως «έμπρακτη απόδειξη ότι η ζωή των Παλαιστινίων είναι ένα τίποτα για το Ισραήλ».

Την ένταση ήρθε να οξύνει η είδηση ότι μία νεαρή Παλαιστίνια άφησε την τελευταία της πνοή, σε ισραηλινό φυλάκιο της Δυτικής Οχθης, μετά από την άρνηση του ισραηλινού στρατού να της επιτρέψει να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, επειδή είχε υποστεί καρδιακή προσβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ