Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
31ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - ΝΤΑΒΟΣ
Τρέμουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια

Και ειδικά συρματοπλέγματα στήνουν οι αστυνομικοί στους δρόμους

Associated Press

Και ειδικά συρματοπλέγματα στήνουν οι αστυνομικοί στους δρόμους
ΝΤΑΒΟΣ.-

Συρματοπλέγματα, κανόνια νερού, πάνοπλοι και με οπλοπολυβόλα, αστυνομικοί παντού, σημεία ελέγχου. Οχι, δεν πρόκειται για το γύρισμα κάποιας ταινίας, ούτε για κάποια λεκτική αναπαράσταση της κατάστασης που επικρατεί στην Κολομβία ή κάποια εμπόλεμη ζώνη. Είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ειδυλλιακό ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου φιλοξενεί το 31ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Το φάντασμα του Σιάτλ κατατρύχει πια όλες τις καθεστηκυίες τάξεις της υφηλίου και μάλλον οι φόβοι για διαδηλώσεις και μία ενδεχόμενη τεταμένη ατμόσφαιρα που μπορεί να επικρατήσει στην καρδιά της ελβετικής πόλης είναι εύλογοι. Για να αποφύγουν το χειρότερο, χτες διοικητικό δικαστήριο του καντονιού Γκριζόν, φοβούμενο μήπως σημειωθούν επεισόδια όπως εκείνα που είχαν σημειωθεί πέρσι στο Νταβός στη διάρκεια του προηγούμενου Φόρουμ, επιβεβαίωσε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την οποία είχε αποφασίσει το Δεκέμβρη ο δήμος του Νταβός. Σύμφωνα με τους δικαστές, τα «έκτροπα» που είχαν συμβεί τότε δικαιολογούν την απόφαση των τοπικών αρχών, οι οποίες οφείλουν να προστατεύσουν τους περίπου τριάντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και τους 80 υπουργούς Εξωτερικών που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 30 Γενάρη.

Η Βέρνη αποφάσισε φέτος να στείλει τέσσερις φορές περισσότερους στρατιώτες, δηλαδή 300 επαγγελματίες στρατιωτικούς, έναντι 70 πέρσι. Εξακόσιοι πολιτοφύλακες θα σταθμεύουν κοντά στο Νταβός για κάθε ενδεχόμενο. Πάντως, συνολικά, το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης τηρείται άκρως απόρρητο.

Στο μεταξύ, η «φοβική» κατάσταση που επικρατεί επιτείνεται ακόμη περισσότερο από την προειδοποίηση που απηύθυνε η Ουάσιγκτον προς τους Αμερικανούς πολίτες να μη μεταβούν στο χιονοδρομικό αυτό κέντρο της Ελβετίας, παρά την ανάπτυξη εκεί μιας εντυπωσιακής δύναμης ασφαλείας.

Ωστόσο, τα μέλη του «Συντονισμού Κατά του ΠΟΕ» δεν αποθαρρύνονται και σχεδιάζουν να φτάσουν στο Νταβός οδικώς ή με το τρένο και να διαδηλώσουν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Ενόψει της αποφασιστικότητάς τους αυτής, η Ελβετία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 300 ξένους, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για προσφυγή στη βία στη διάρκεια προηγούμενων διεθνών συναντήσεων.

... και ανεργία φέροντας

Και πώς θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν όσοι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν κατά της παγκοσμιοποίησης, όταν μόλις χτες και μία μέρα πριν την έναρξη των εργασιών των οικονομικών ηγετών που θα συμμετάσχουν στο 31ο Παγκόσμιο Φόρουμ, ο «Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας» (ILO), το διεθνές γραφείο εργασίας του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας τα ευρήματα της φετινής έκθεσής του, ανέφερε ότι περίπου 160.000.000 εργάτες σε όλη την υφήλιο κατατάσσονται στους ανέργους. Αριθμός που είναι αυξημένος κατά 20 εκατομμύρια σε σύγκριση με τον αντίστοιχο τρία χρόνια πριν.

Στην έκθεσή του «World Employment Report 2001» αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το ένα τρίτο της παγκόσμιας εργατικής δύναμης, είτε χαρακτηρίζονται άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι. Από το σύνολο των 160 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι άνεργοι, τα 50 εκατομμύρια εξ αυτών είναι στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση «World Employment Report 2001», περίπου 500 εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας, με αμοιβές ημερησίως κατώτερες του ενός δολαρίου, ενώ υπολογίζεται ότι 460 εκατομμύρια νέοι που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας κατά την επόμενη δεκαετία, τα 2/3 εξ αυτών από χώρες της Ασίας δε θα μπορούν να βρουν εργασία. Τέλος, οι εκτιμήσεις που στηρίζονται στα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν μία οδυνηρή αυξητική τάση: οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να βρουν κανενός είδος εργασίας συνεχώς αυξάνονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ILO, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν την πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο θέσεις εργασίας και ευελπιστεί ότι «η επανάσταση που συντελείται στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορίας» μπορεί, εάν υπάρχει θέληση, να γίνει ο τομέας που θα παρέχει τις αναγκαίες θέσεις εργασίας παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ