ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «UNICEF»
Εκατομμύρια παιδιά θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Το 20% των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πριν γίνουν 5 ετών

Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2010

Συνολικά 884 εκατομμύρια ανθρώπων στερούνται πρόσβασης σε βελτιωμένη παροχή νερού πόσιμου νερού, ενώ το 84% ζει σε αγροτικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, το 20% των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν στα πέμπτα γενέθλιά τους από το 20% των παιδιών των πλουσιότερων. Επίσης, το 20% των παιδιών που ανήκουν στις φτωχότερες κοινωνίες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να είναι λιπόβαρα αλλά και να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καχεξίας, σε σύγκριση με το 20% των παιδιών που ζουν σε πλουσιότερες.

Αυτά σημειώνει έκθεση της «UNICEF» με τίτλο: «Πρόοδος για τα παιδιά - Επιτυγχάνοντας τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας». Η έκθεση παρουσιάζει τεκμήρια για ανισότητες μεταξύ των αναπτυσσόμενων και βιομηχανικών χωρών, μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων πληθυσμών εντός των κρατών, μεταξύ αγροτικών και αστικών πληθυσμών και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις ανισότητες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών από τις πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες του κόσμου αντίστοιχα, τα στοιχεία της έκθεσης αναφέρουν:

Ενα κορίτσι που ζει στις φτωχές περιοχές του κόσμου σε σχέση με ένα αγόρι μεγαλώνει στις πλουσιότερες έχει 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνει τον πρώτο μήνα της ζωής της.

Σε σχέση με ένα αγόρι στην ίδια της τη χώρα:

Εχει δύο φορές λιγότερη πιθανότητα να λάβει θεραπεία για την πνευμονία και μιάμιση φορά λιγότερη πιθανότητα για τη διάρροια - τις δύο πιο θανατηφόρες ασθένειες.

Κάθε μέρα 24.000 παιδιά αναμένεται να μην καταφέρουν να επιβιώσουν ενώ εκατομμύρια άλλα θα υποστούν τις ίδιες στερήσεις ίσως και χειρότερες, ειδικά αν είναι κορίτσια ή παιδιά με αναπηρία, ή παιδιά κάποιας μειονότητας.

Η νέα έκθεση της «Unicef», αν και διαπιστώνει τις άθλιες συνθήκες που ζουν εκατομμύρια τα παιδιά από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, αν και αποκαλύπτει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη δυστυχία που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα, τις ανισότητες που στοιχίζουν ακόμα και τη ζωή τους. Δεν αναδεικνύει επίσης, ποιες πολιτικές ευθύνονται για τη δημιουργία, τη διατήρηση ακόμα και την όξυνση αυτών των προβλημάτων. Αιτίες που έχουν να κάνουν με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος που έχει σαν βάση την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, των παιδιών, αρκεί μια χούφτα καπιταλιστές να βγάζουν το προσδοκώμενο κέρδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η σκληρή πραγματικότητα δεν αλλάζει με «Παγκόσμιες Μέρες» (2014-10-12 00:00:00.0)
Οι φοροαπαλλαγές Μπους κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους (2006-05-28 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι οικονομικές ανισότητες στον κόσμο (2002-07-28 00:00:00.0)
Της Γης οι κολαμένοι... (2002-04-06 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανισότητες (1999-07-18 00:00:00.0)
"Το χρήμα είναι... υγεία" (1998-07-31 00:00:00.0)