Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Το χρήμα είναι... υγεία"

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Αν είσαι πένης καλύτερα μην αρρωσταίνεις...

Επιγραμματικά αυτό είναι το αποκαλυπτικό και συνάμα ανατριχιαστικό συμπέρασμα που συνάγεται από την καθιερωμένη ετήσια έκθεση για την κατάσταση της Υγείας στις ΗΠΑ, αφού οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα και τη σύνταξή της εξεπλάγησαν καθώς διαπίστωσαν ότι οι πλούσιοι στη χώρα γίνονται όχι μόνο πλουσιότεροι, αλλά και υγιέστεροι, ενώ οι φτωχοί ασθενούν όλο και περισσότερο.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, η υγεία, το εισόδημα και η εκπαίδευση συνδέονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ τους στις ΗΠΑ, παρά τις προσπάθειες να έχουν όλοι οι πολίτες το ίδιο μερίδιο σε μια υγιή ζωή. Συνειδητοποίησαν, δήλωσε η Ελσι Πάμουκ,που συμμετείχε στις έρευνες, ότι είναι πολύ σημαντική η κοινωνικοοικονομική θέση του ανθρώπου και μετριέται είτε με τη μόρφωσή του είτε με το εισόδημά του, ενώ τόνισε ότι εξεπλάγη όταν είδε πόσο διεισδυτικός ήταν ο παράγοντας αυτός και πόσο επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος συμπεριφορών υγείας.

Σε αδρές γραμμές, το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι παρά τα χρόνια που αναλώθηκαν στις προσπάθειες για να εξαλειφθούν οι ανισότητες, η ζωή ακόμα δεν είναι δίκαιη στις ΗΠΑ. Οι πλούσιοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από κάθε άλλον να έχουν καλή υγεία και ιδιαίτερα τώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Σύμφωνα με την 400 σελίδων έκθεση, η ανισότητα του εισοδήματος αυξήθηκε από το 1970 ως το 1996. Το 20% των πιο ισχυρών εισοδηματιών σε αυτό το χρονικό διάστημα αύξησε κατά 22% τα κέρδη του, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται μόνο κατά 5 - 7%. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν σε καθεστώς φτώχειας, κυρίως αν επικεφαλής του νοικοκυριού είναι μια γυναίκα χωρίς άνδρα. Φτωχότερες ομάδες παραμένουν οι μειονότητες. Μαύροι και ισπανόφωνοι είναι 3,3 φορές περισσότερο φτωχοί από τους μη ισπανόφωνους λευκούς. Ακόμα και ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής επηρεάζεται από το εισόδημα. Από το 1979 ως το 1989, οι λευκοί άνδρες, ηλικίας 45 ετών, με οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 25.000 δολαρίων, μπορούσαν να περιμένουν ότι θα ζήσουν 6,6 χρόνια περισσότερο από συνομηλίκους τους, με οικογενειακό εισόδημα λιγότερο από 10.000 δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ