Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τα "σκάνδαλα" του Προέδρου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η απίστευτης έκτασης ερωτική δραστηριότητα του Μπιλ Κλίντον είναι μονίμως το επίκεντρο όλων των αψιμαχιών και της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας, χωρίς σοβαρές συνέπειες μέχρι στιγμής. Ομως η έκβαση του τελευταίου επεισοδίου μπορεί να γίνει η πολιτική θηλιά που θα κρεμάσει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποχρεώνεται να καταθέσει τελικώς για την υπόθεση Λεβίνσκι, και όπως ανακοινώθηκε θα καταθέσει στο Λευκό Οίκο, στις 17 Αυγούστου. Την ανακοίνωση έκανε ο δικηγόρος του Κλίντον, λίγες μόνον ώρες μετά τη συμφωνία της Μόνικα Λεβίνσκι με τον ειδικό ανακριτή Κένεθ Σταρ,να καταθέσει για την ερωτική σχέση που ισχυρίζεται ότι είχε με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, αλλά να μην υποστεί στη συνέχεια δίωξη τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της, αν προκύψουν από την κατάθεση της, τυχόν επιβαρυντικά για την ίδια στοιχεία.

Ο Κένταλ ανακοίνωσε ότι η κατάθεση θα γίνει εθελουσίως στον Λευκό Οίκο, όπου ο Κλίντον θα απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο μια μέρα για τη διαδικασία αυτή. Η κατάθεση θα γίνει παρουσία των συνηγόρων του Προέδρου και θα μαγνητοσκοπηθεί. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Σταρ, δέχτηκε να αποσύρει την κλήση που έστειλε στο Λευκό Οίκο, βάσει της οποίας, ο Κλίντον έπρεπε να εμφανιστεί μόνος σε επιτροπή 23 δικαστών και να απολογηθεί τόσο για την υπόθεση του σεξουαλικού σκανδάλου με τη Λεβίνσκι, όσο και για την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε την πρώην υφισταμένη του για να συγκαλύψει την υπόθεση.

Η τροπή αυτή δημιουργεί πολλούς πονοκεφάλους στα στρατηγεία των Δημοκρατικών, μια και η υπόθεση όλη θα στηριχτεί στο κατά πόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ψεύδεται ασυστόλως και επιχείρησε να παραβεί τη Δικαιοσύνη, πράξη που θεωρείται ποινικό αδίκημα. Παρά τη χθεσινή τελευταία δημοσκόπηση που καταδεικνύει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκτιμούν θετικά την απόφαση του Προέδρου Κλίντον να καταθέσει ενώπιον της Δικαιοσύνης και ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει τη δημοτικότητά του, τα αποτελέσματα αυτής της περιπέτειας δεν αναμένεται να φανούν άμεσα, στις εκλογές για την κάλυψη των μισών μελών του κογκρέσου, αλλά μετά από ένα χρόνο που θα αρχίσει η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ