Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιμένουν στους αγώνες τους οι ανθρακωρύχοι

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Το πολιτικό καλοκαίρι '98 είναι πολύ καυτό στη Ρωσία, κάθε μέρα ανεβαίνει η ένταση του απεργιακού αγώνα. Στο επίκεντρό του βρίσκονται οι ανθρακωρύχοι. Μαζί τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας συμμετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι άλλων κλάδων της οικονομίας.

Δυο μήνες περίπου συνεχίζεται η πικετοφορία των ανθρακωρύχων μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στη Μόσχα και, όπως έχουμε γράψει, οι ανθρακωρύχοι είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι τέλους. Στον αγώνα τους έχουν τη συμπαράσταση και των οικογενειών τους. "Οι σύζυγοι των απεργών υποστηρίζουν την απόφαση των ανδρών τους να αποκλείσουν όλους τους δρόμους και τις αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα", με αυτό τον τίτλο η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" δημοσιεύει στο φύλλο της Τετάρτης, 29 Ιούλη, ρεπορτάζ για τη συνάντηση στη Βορκουτά με τις οικογένειες μετεχόντων στην πικετοφορία της Μόσχας. Ο πρόεδρος του ανεξάρτητου συνδικάτου του ορυχείου "Σέβερναγια" της Βορκουτά Ραμίλ Γκασιγκούλιν, συμμετέχει τώρα στην πικετοφορία στη Μόσχα. Η σύζυγός του, Λιουντμίλα, είπε στον ανταποκριτή της "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" ότι μια μέρα ήρθε στο σύζυγό της ένας εργάτης, λέγοντάς του: "Σήμερα έβγαλα τη θηλιά από το λαιμό της συζύγου μου". Η άθλια οικονομική κατάσταση της οικογένειας οδήγησε τη γυναίκα στην αυτοκτονία. Ο Γκασιγκούλιν 7 φορές έκανε απεργία πείνας, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών για τον εαυτό του και για τους εργάτες του ορυχείου. Χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα μαζί με άλλους ανθρακωρύχους χτυπάει την κάσκα στην άσφαλτο μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης. "Σας αγαπάμε και σας περιμένουμε μόνο με τη νίκη", διαμηνύουν οι σύζυγοι των ανθρακωρύχων.

Αποφασισμένοι να μείνουν στις σιδηροδρομικές γραμμές είναι και οι ανθρακωρύχοι του Κουζμπάς. Οι ανθρακωρύχοι της πόλης Οσίνικι της περιοχής Κέμεροβο, 25 μέρες τώρα περιορίζουν την κίνηση των φορτηγών τρένων στη σιδηροδρομική γραμμή Νοβοκουζνέτσκ - Τασταγκόλ. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στις 29 Ιούλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εξοφλούνται τα χρέη για τους μισθούς των ανθρακωρύχων και των εργαζομένων άλλων κλάδων της παραγωγής. Γι' αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο των επιβατικών τρένων, καθώς και των συρμών με σιδηρομετάλλευμα που προορίζεται για τα μεταλλουργικά συμπλέγματα συνεχούς παραγωγής του Νοβοκουζνέτσκ.

Στους 18 έφτασαν οι ανθρακωρύχοι που έχουν κηρύξει απεργία πείνας στην πόλη Παρτιζάνσκ της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή). Στις 29 Ιούλη πάνω από 50 εργάτες του συμπλέγματος ορυχείων "Ναγκόρνογε" της πόλης ξεκίνησαν κινητοποίηση διαμαρτυρίας με αίτημα την καταβολή των επί 9 μήνες καθυστερούμενων μισθών. Η κατάσταση στην πόλη είναι τεταμένη. Το "Ναγκόρνογε", όπου εργάζεται ο μισός σχεδόν ενήλικος πληθυσμός της χώρας, αποτελείται από 4 ορυχεία, τα οποία θα κλείσουν. Οι διαδικασίες για το κλείσιμο άρχισαν τον Απρίλη, ωστόσο, οι εργάτες δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις.

Τέλος, στη Σαχαλίνη οι κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων έχουν πολλές φορές ακινητοποιήσει την οικονομία του νησιού. Από χτες το πρωί οι ανθρακωρύχοι πραγματοποιούν πικετοφορία στον περιφερειακό κρατικό ηλεκτρικό σταθμό, που λειτουργεί με κάρβουνο. Η ηγεσία της περιοχής προσπαθεί να πείσει τους ανθρακωρύχους να αφήσουν να περάσουν 64 βαγόνια με κάρβουνο για το σταθμό, διαφορετικά θα επιδεινωθεί η κατάσταση της ηλεκτροδότησης, διότι η Σαχαλίνη δεν είναι συνδεμένη στο ενιαίο ενεργειακό σύστημα της Ρωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας των ανθρακωρύχων είναι αγώνας όλου του λαού (1998-08-02 00:00:00.0)
Παραμένει αποκλεισμένος ο υπερσιβηρικός (1998-07-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο αγώνας των ανθρακωρύχων (1998-05-20 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ανθρακωρύχων (1997-04-16 00:00:00.0)
Στον αγώνα οι ανθρακωρύχοι (1996-07-27 00:00:00.0)
Προς συγρότηση κομμουνιστικού εκλογικού συνασπισμού (1995-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ