Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ελιγμοί Μιλόσεβιτς, αλβανικές "διεργασίες"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διαβεβαίωσε χτες την "τρόικα" των Ευρωπαίων διπλωματών, με την οποία είχε συνομιλίες, ότι διέταξε τις δυνάμεις του να παύσουν την επιχείρησή τους εναντίον των Κοσσοβάρων Αλβανών στην "εξεγερμένη" επαρχία της Σερβίας.

Η επιτυχία των σερβικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών έχει "θορυβήσει" τους Δυτικούς, οι οποίοι φοβούνται νέα κλιμάκωση, όχι μόνο λόγω αντεπίθεσης του "Απελευθερωτικού Στρατού", αλλά και ενδεχόμενης πραγμάτωσης του επαπειλούμενου "βαλκανικού ντόμινο" (διαδοχικής δηλαδή εμπλοκής Αλβανίας, ΠΓΔΜ και άλλων χωρών).

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησαν τον Μιλόσεβιτς για "σοβαρές συνέπειες" αν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας βομβαρδίσουν το Γιουνίκ, το "προπύργιο" του "Απελευθερωτικού Στρατού" που έχουν περικυκλώσει τις τελευταίες ημέρες.

Η τρόικα - Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία - χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της σερβικής επίθεσης "καταστροφικό" για την περιοχή. "Ο Μιλόσεβιτς μας βεβαίωσε ότι η στρατιωτική δράση έχει σταματήσει", είπε ο Αλμπερτ Ρόχαν, που ηγείται της αποστολής. Ο Ρόχαν διευκρίνισε ότι η αποστολή έδωσε ιδιαίτερη έμφαση όσον αφορά το να μην βομβαρδιστεί το Γιουνίκ, επειδή "έχουν συγκεντρωθεί εκεί πάρα πολλοί πολίτες" από άλλες περιοχές, όπου οι Σέρβοι προήλασαν αυτήν την εβδομάδα.

Οι Δυτικοί διπλωμάτες προχτές ισχυρίστηκαν ότι υπήρξε κάποια "πρόοδος" και όσον αφορά μια "ενιαία εκπροσώπηση" της αλβανικής πλευράς. Κατά πηγές προσκείμενες στην ευρωπαϊκή "τρόικα", οι εκπρόσωποι των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν "κατ' αρχήν" σε μια "παγκομματική πλατφόρμα" για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως υπάρχει "ρεαλιστική αλλαγή" στην εκπροσώπηση του εκτός νόμου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, επομένως δημιουργείται ένα ενιαίο αλβανικό μέτωπο.

"Το μήνυμά μας είναι σαφές: Η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως και να αρχίσει διάλογος", έλεγε ο Ρόχαν.

Από την άλλη, χτες η εφημερίδα "Koha Ditore" σημείωσε πως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου σχημάτισαν μια νέα "κυβέρνηση" συνασπισμού στην επαρχία, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ή το Βελιγράδι. "Πρωθυπουργός" ανέλαβε ο Μεχμέτ Γιαϊρίζι, γενικός γραμματέας του "Αλβανικού Δημοκρατικού Κινήματος". Ο τελευταίος "αντικαθιστά" τον Μπουγιάρ Μπουκόσι που διαμένει στο εξωτερικό. Στελέχη του "Απελευθερωτικού Στρατού" του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβαν τα υπουργεία Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.

Η δημιουργία μιας "κυβέρνησης" αντικείμενης προς εκείνη του Ρουγκόβα μάλλον "περιπλέκει" τα πράγματα...

Ο Μπουκόσι δήλωσε στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "Rilindja" ότι οι Αλβανοί δεν πρόκειται να αποδεχτούν τίποτα λιγότερο από την πλήρη ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Σερβία που θα "φέρει ασφάλεια στην περιοχή".

Οσον αφορά το μέχρι στιγμής απολογισμό της κρίσης, αλβανικές εφημερίδες δημοσίευσαν χτες ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου (προσκείμενου στον Ρουγκόβα) σύμφωνα με την οποία "από την έναρξη των συγκρούσεων, το Φλεβάρη, έχουν σκοτωθεί 437 Αλβανοί, 208 έχουν τραυματιστεί και 400 έχουν απαχθεί από τους Σέρβους και αγνοείται η τύχη τους".

Κατά την ίδια πηγή οι σερβικές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει 188 χωριά στην επαρχία, με αποτέλεσμα περίπου 314.000 άτομα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, 146 χωριά να εκκενωθούν εντελώς και να καταστραφούν πλήρως ή μερικώς περισσότερα από 7.600 σπίτια. Τουλάχιστον 19.500 πρόσφυγες κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο και 15.000 στην Αλβανία.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε χτες ότι αποστέλλει ομάδα της στο Μαλίσεβο του Κοσσυφοπεδίου, για επιτόπου "διακρίβωση" του αριθμού και της τύχης των προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ