Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συνομιλίες χωρίς πολλές ελπίδες

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εναν νέο γύρο συνομιλιών επρόκειτο να αρχίσουν, χτες, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να εξετάσουν, για άλλη μια φορά, την προοπτική της απομάκρυνσης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, αν και οι απόψεις των δύο πλευρών παραμένουν, σχεδόν, διαμετρικά αντίθετες.

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες αναμενόταν, χτες το απόγευμα, η συνάντηση του γραμματέα του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ και του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ. Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστή, όμως, επικρατούσε η αίσθηση ότι στο επίκεντρο θα βρισκόταν και πάλι η αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη με δεδομένες τις ισραηλινές δηλώσεις ότι προτίθενται να καταθέσουν νέες προτάσεις. Οπως έγινε γνωστό, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών, στην περιοχή έφθασε και ο απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ. Μέχρι χτες το απόγευμα, όμως, δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο Μορατίνος με τους δύο άνδρες.

Πάντως, η ισραηλινή κυβέρνηση, προφανώς, σε μια κίνηση καλής θέλησης φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην απελευθέρωση 100 Παλαιστινίων κρατουμένων, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα που είχε διατυπώσει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλανί. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γιεντότ Αχρονότ", ο Καχαλανί έχει, ήδη, ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης 100 Παλαιστινίων, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Σφοδρή επίθεση εναντίον ισραηλινών θέσεων στην κατεχόμενη ζώνη του Νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε, χτες, η ισλαμιστική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολάχ". Οπως έγινε γνωστό από πηγές του ισραηλινού στρατού, μαχητές της "Χεζμπολάχ" άνοιξαν πυρ κατά τεσσάρων ισραηλινών φυλακίων στο εσωτερικό της κατεχόμενης ζώνης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή ακολούθησε πυκνή ανταλλαγή πυρών αλλά δεν έγινε γνωστό αν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση αντιποίνων σε βάρος των πιθανών θέσεων της "Χεζμπολάχ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ασφυκτικό κλοιό ο Αραφάτ (2002-09-24 00:00:00.0)
Συνομιλίες, αλλά όχι για την αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη (1998-07-25 00:00:00.0)
Παγιώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο μερών (1998-07-05 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα μιας σύρραξης; (1997-08-26 00:00:00.0)
Κατώτερη των "προσδοκιών" η συνάντηση (1997-06-10 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και διατήρηση της έντασης (1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ