Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Νέα παράταση στις κυρώσεις για τα πυρηνικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε άλλη μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ, με αφορμή την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΕΑΕ, η Βαγδάτη έχει προχωρήσει σε καταστροφή του πυρηνικού της οπλοστασίου και υποσημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα αδιευκρίνιστα σημεία, καθώς η ιρακινή ηγεσία δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, σχετικά με το σχεδιασμό των πυρηνικών όπλων, την προμήθεια ουρανίου, αλλά ούτε και σχετικά με τις εξαγωγές πυρηνικού υλικού. Στην υποσημείωση της ΔΕΑΕ, στάθηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, ο οποίος υπογράμμισε ότι "δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στην έρευνα του πυρηνικού οπλοστασίου του Ιράκ και κατά συνέπεια δεν μπορεί, καν, να τεθεί προς συζήτηση το ενδεχόμενο χαλάρωσης του σχετικού ελέγχου". Με την άποψη του Ρίτσαρντσον, συντάχθηκε και ο νέος Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

Αντίθετη, όπως αναμενόταν, ήταν η στάση που τήρησαν οι πρεσβευτές της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Κίνας. Μάλιστα, ο Ρώσος πρεσβευτής Σεργκέι Λαβρόφ κυκλοφόρησε σχέδιο πρότασης για σημαντική χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν ληφθεί με αφορμή το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράκ. Ο Λαβρόφ εξέφρασε την άποψη ότι "δεν είναι θέμα στοιχείων, αλλά έλλειψη πολιτικής θέλησης" η παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και άφησε να εννοηθεί ότι, τον Οκτώβρη, όταν θα επανεξεταστούν συνολικά οι κυρώσεις κατά της Βαγδάτης, η Ρωσία θα προχωρήσει σε πολύ πιο συγκεκριμένες προτάσεις και θα είναι πιο πιεστική στο αίτημά της.

Με δυσφορία, έγινε δεκτή στη Βαγδάτη η νέα απόφαση παράτασης των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δηλώσεις έκανε ο αντιπρόεδρος του ιρακινού καθεστώτος Ταχά Γιασίν Ραμαντάν, ο οποίος, αφού επανέλαβε ότι το Ιράκ έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε, εκ νέου, ότι η Βαγδάτη θα λάβει μέτρα και δεν πρόκειται να ανεχθεί για πολύ καιρό το εμπάργκο σε βάρος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ