Παρασκευή 31 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός, παλιά πολιτική

ΤΟΚΙΟ.-

Μετά από τρεις βδομάδες τυπικά κενού εξουσίας, η χώρα από σήμερα έχει νέο πρωθυπουργό και κυβερνητικό σχήμα που καλείται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα ανακάμψουν την κλυδωνιζόμενη ιαπωνική οικονομία.

Τελικά, η ιαπωνική Δίαιτα (Κάτω Βουλή) επικύρωσε χθες το διορισμό του ηλικίας 61 χρόνων Κέιζο Ομπούτσι στην πρωθυπουργία της χώρας, παρακάμπτοντας, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα, προηγούμενη αρνητική ψήφο της Ανω Βουλής, αφού η ανανεωμένη αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 12ης Ιουλίου, έκανε επίδειξη δύναμης αρνούμενη την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Ομπούτσι. Ετσι ο Ομπούτσι χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ώρες προτού να διοριστεί επισήμως, εξαιτίας του αρνητικού αποτελέσματος στην Ανω Βουλή, όπου οι Γερουσιαστές ψήφισαν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Ναότο Καν.

Μολαταύτα, χάρις στο ιαπωνικό Σύνταγμα που προτάσσει σε σημασία το αποτέλεσμα της Κάτω έναντι εκείνου της Ανω Βουλής, ο Ομπούτσι κατέστη δυνατόν να χριστεί πρωθυπουργός, σε αντικατάσταση του Ριουτάρο Χασιμότο που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αναλαμβάνοντας την εκλογική αποτυχία της 12ης Ιουλίου. Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα που κρατά αδιάλειπτα τα σκήπτρα της εξουσίας στη χώρα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική ύφεση και τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, οι άστεγοι και το υπό κατάρρευση τραπεζικό σύστημα, που έχει δημιουργήσει. Ως πρωθυπουργός ο Ομπούτσι πρέπει όχι μόνο να πείσει τον ιαπωνικό λαό ότι το κόμμα του μπορεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται στην εξουσία δίνοντας τις αναγκαίες λύσεις, αφού από πολιτικούς αναλυτές θεωρείται ότι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία του κυβερνώντος κόμματος καθώς η αντιπολίτευση κερδίζει συνεχώς έδαφος, αλλά ένα ακόμα πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ομπούτσι, είναι οι έριδες και οι διχογνωμίες μέσα στο ίδιο του το κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ