Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Της Γης οι κολαμένοι...

«Θα το παλέψουμε μάνα, μη σε τρομάζει. Τη φωτιά της λάβας μας δε θα τη σβήσει κανείς. / Ανάβει τούτη η φλόγα κι απλώνεται αναστάσιμη»

(Ιγνάτιος Αλεξίου)

Τα πρόσφατα στοιχεία από την επίσημη έκθεση του ΟΗΕ καταδείχνουν τη διευρυνόμενη βαρβαρότητα του κεφαλαίου. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Γης στις πλουσιότερες χώρες απολαμβάνει το 85% του ακαθάριστου προϊόντος, κατέχει το 66% των επενδύσεων και το 79% των διεθνών τηλεφωνικών γραμμών. Αντίθετα, το 1/5 του πληθυσμού στον πλανήτη, που ζει στις φτωχότερες χώρες, δεν απολαμβάνει ούτε το 1% των ανωτέρω μεγεθών (0,92%). Στον Τρίτο Κόσμο, 70 εκατ. παιδιά, ηλικίας κάτω των 15 χρόνων, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, εργαζόμενα απ' τις 3 τα ξημερώματα και για 16 ώρες. Ενώ στο Χονγκ Κονγκ, τα εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών προτιμούν τα κορίτσια μέχρι 14 χρόνων - για φασόν ηλεκτρονικών σωμάτων - όπως μου ανέφερε, μέσω Διαδικτύου, ο φίλος μου Κόινς από εκεί. Αλλά και πριν ένα μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα με τους δύο κορυφαίους οικονομολόγους Ντες Βιντ Ντόλαρ και του Ααρτ Κρέι - στη σελίδα του Διαδικτύου της - παρατηρεί ότι η ψαλίδα των ανισοτήτων, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά αυξάνεται επικίνδυνα! Δισεκατομμύρια δάκρυα του πόνου.

Η ψαλίδα ανάμεσα στο πλουσιότερο κομμάτι και το φτωχότερο στον πλανήτη μεγάλωσε, από 25 προς 1 το 1962, σε 77 προς 1 το 1998 και το 2001 σε 84 προς 1. Δύσκολα να κατανοήσουμε τους αριθμούς εμείς, οι απλοί άνθρωποι. Είναι εύκολο να κατανοήσουμε, όμως, ότι το 2001 οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο (220) υπερδιπλασίασαν το εισόδημά τους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αντίθετα, το 20% των πιο φτωχών χωρών είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κι άλλο. Το 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων κερδίζει 117 φορές περισσότερα από αυτά που κερδίζει το 10% των πιο φτωχών κατοίκων της Γης. Οποια «φέτα» κι αν αναλύσει κανείς, υπάρχουν, πέραν των αριθμών, στοιχεία της «ωρολογιακής βόμβας», της διευρυνόμενης βαρβαρότητας.

Το προσδόκιμο ζωής (έτη) και οι δείκτες της ανθρώπινης ανάπτυξης - οι δείκτες ανισότητας - καταδείχνουν ότι ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης είναι η φτώχεια και οι ανισότητες του καπιταλισμού. Στις πλούσιες χώρες, ο μέσος όρος ζωής είναι περίπου τα 79 χρόνια και στη Σιέρα Λεόνε είναι 36,3! Το 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 1 δολάριο ημερησίως και 2,8 δισ. με λιγότερα από 2 δολάρια. Περίπου 990 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε νερό, 2,4 δισ. δεν έχουν βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι φανερή. Το κεφάλαιο αρνείται τον άνθρωπο!

Για τα εκατομμύρια των «κολασμένων της Γης», δεν υπάρχουν κεφάλαια για να χορτάσουν την πείνα τους. Υπάρχουν, όμως, αρκετά για την αγορά όπλων και κάθε λογής εξοπλισμών. Μ' αυτόν τον τρόπο, κερδίζουν και πλουτίζουν αυτοί που κρατούν τα νήματα των διευρυμένων ανισοτήτων: Πείνα, ασθένειες, πόλεμοι, τα παράγωγά τους. Απέναντί τους, οι κολασμένοι τραγουδούν:

«Θεοί, αρχόντοι, βασιλιάδες / με πλάνα λόγια, μας γελούν, / της γης οι δούλοι και οι ραγιάδες / μονάχοι τους θα σωθούν». Απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, αντιτάσσουν οι «κολασμένοι» τη γροθιά, της ψυχής τους τη φωτιά!


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ