Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι

Απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο 2002, εμφανίστηκε χτες στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, επιρρίπτοντας σαφώς την ευθύνη στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε παρέμβασή του στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι «οι πιθανότητες για την επίτευξη πολιτικής λύσης εντός του 2002 είναι κάτω από 50%, εφόσον δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος από την τουρκοκυπριακή πλευρά». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, το 2004 η ΕΕ θα έχει δέκα νέα κράτη - μέλη, οκτώ κράτη από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την Κύπρο με τη Μάλτα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να προβάλει η Ελλάδα «βέτο» στη διαδικασία της διεύρυνσης λόγω αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Κυπριακό να αναδειχτεί ένα κύριο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διεύρυνσης», τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «λιγότερο απαισιόδοξος από ό,τι ήταν στο παρελθόν για μια τέτοια εξέλιξη». Οπως εξήγησε, «έχει γίνει πλέον σαφές ότι η Ελλάδα παίρνει θετική και εποικοδομητική θέση σε αυτό το ζήτημα» και πρόσθεσε ότι δε θα του προκαλούσε έκπληξη εάν η Τουρκία άλλαζε αιφνιδιαστικά στάση, προχωρώντας στην άρση του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν περιέλθει οι διακοινοτικές συνομιλίες. «Η Τουρκία διαπραγματεύεται κάπως σαν την πρώην Σοβιετική Ενωση: Για μήνες και χρόνια δε γίνεται τίποτα και ξαφνικά λαμβάνεται μια καθοριστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν.

Καθοριστικός ο Ιούνιος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας με τη δήλωση του προεδρεύοντός του θέτει έμμεσα αλλά σαφώς το πλαίσιο πάνω στο οποίο καλούνται οι δύο πλευρές να αναζητήσουν τη σμίκρυνση των διαφορών τους. Το πλαίσιο αυτό, είπε ο κ.Παπαπέτρου, είναι τα ψηφίσματα και οι συνθήκες περί Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς κυριάρχησε η αντίληψη πως η προσπάθεια πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και ότι δεν είναι η ώρα για καταλογισμό ευθυνών.

Ο κ.Παπαπέτρου πρόσθεσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαγνώσει με ασφαλή τρόπο, ποιο ρόλο θα παίξει στον τρίτο γύρο ο Αλβάρο ντε Σότο. Από τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας όμως είπε, διακρίνεται η διάθεση για ενεργότερη εμπλοκή.

Ο κ.Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι όσο στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι θα κινούνται πιο εντατικά και ίσως επιλέξουν διαφορετικούς τρόπους ανάμειξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως καθοριστική χρονική περίοδος και η επιπρόσθετη υπόδειξη ότι στη συνολική συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι συμφωνίες.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά οι τοποθετήσεις των μελών, όπως εκφράστηκαν στη συνεδρία. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημόσια δήλωση του Μόνιμου αντιπροσώπου της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη σερ Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ο οποίος εξήρε τη στάση του Προέδρου Κληρίδη.

Ο κ. Γκρίνστοκ είχε αναφέρει ότι το κυρίαρχο αίσθημα μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία και δε σημειώνεται η πρόοδος που πρέπει.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι όπως ανέφερε και στην τοποθέτησή του στο Συμβούλιο η στάση του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες είναι εποικοδομητική. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η δήλωση από βρετανικής πλευράς βάζει κάπως τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά τη στάση της δικής μας πλευράς στις συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ