Σάββατο 6 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υποτίθεται ότι οι έρευνες είναι της ΕΛ.ΑΣ.»...

Δηλώνει ο Βρετανός πρεσβευτής Ντ. Μάντεν στο «Ντοκουμέντο» του «Αντέννα»

Αποκαλυπτικές του ρόλου που διαδραματίζουν ξένες μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι οι δηλώσεις που έγιναν χτες βράδυ στην εκπομπή «Ντοκουμέντο» του «Αντέννα», η οποία ασχολήθηκε με το θέμα «τρομοκρατία». Αν και για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» οι δηλώσεις δεν προσέθεσαν κάτι καινούριο, αξίζει ωστόσο να παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα των συνεντεύξεων.

Ο Βρετανός πρεσβευτής Ντ. Μάντεν ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι (σ.σ. όλες οι υπογραμμίσεις δικές μας) από το επίπεδο της συνεργασίας. Η Σκότλαντ Γιαρντ προσκλήθηκε εδώ αμέσως μετά τη δολοφονία του Στίβεν και από τότε βοηθά την Ελληνική Αστυνομία αλλά υποτίθεται ότι οι έρευνες είναι της ΕΛ.ΑΣ. κι εκείνοι το αντιμετωπίζουν»!

Ο Ντ. Μάντεν αρνήθηκε να σχολιάσει αν επίκεινται συλλήψεις, αρκέστηκε μόνο να πει ότι ελπίζει πως θα υπάρξουν σύντομα, αν και «παίρνει χρόνο να συσσωρεύσεις τα πειστήρια». Ενόψει 2004 ανέφερε, πως παρέχονται στις ελληνικές αρχές συμβουλές από ένα συμβουλευτικό σώμα που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Με τη σειρά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τ. Μίλερ πλέκοντας το εγκώμιό του δήλωσε πως «βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», επεσήμανε μάλιστα και τις «σημαντικές ευθύνες» του σ' αυτό το θέμα, με το οποίο «προσπαθώ να ασχολούμαι όσο πιο ευθέως μπορώ», ενώ εξήρε το επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Διεμήνυσε και πάλι πως οι συλλήψεις πρέπει να συνοδευτούν από καταδίκες, κάτι που, όπως ανέφερε, «το αντιλαμβάνεται πλήρως η ελληνική κυβέρνηση».

Αναφορικά με την 11η Σεπτέμβρη ο Τ. Μίλερ δεν παρέλειψε να πει πως η ελληνική κυβέρνηση «μας συμπαραστάθηκε εξαιρετικά». Πλην όμως «μερικές από τις αντιδράσεις στους δρόμους έστειλαν νομίζω ένα ζημιογόνο μήνυμα που πλήγωσε τους Αμερικανούς»... Ισχυρίστηκε δε πως αυτά οφείλονται σε «προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο λαών»!

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε πολύ αρνητικό τη δημιουργία κλίματος συλλήψεων, όπως και το να ενοχοποιούνται κάποιοι χωρίς στοιχεία. Ο υπουργός δικαιολόγησε το πήγαινε - έλα ξένων πρακτόρων λέγοντας πως ήταν απαραίτητες οι διεθνείς συνεργασίες με αστυνομίες που είχαν την τεχνογνωσία όπως η αγγλική που επί 30 χρόνια μάχεται τον ΙΡΑ, όπως επίσης και το FBI το οποίο με την εμπειρία του «προσπάθησε και εκπαίδευσε στην Ελλάδα κάποιους αξιωματικούς για διάφορες χρήσεις, όχι μόνο για την τρομοκρατία».

Τέλος, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές εργάζονται συστηματικά χωρίς βιασύνες για να σταματήσει να υπάρχει ένα φαινόμενο ντροπής για τη σύγχρονη δημοκρατία της Ελλάδας.

Στην εκπομπή η ειδική επί θεμάτων τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση τόνισε σχετικά με τις διαρροές περί επικείμενων συλλήψεων: «χρησιμοποιώ τα φιλικά μου ΜΜΕ για να δείξω μια κινητικότητα. Στο διά ταύτα όμως, δεν υπάρχει αποτέλεσμα γιατί δεν κάνω τη δουλιά μου, απλά δείχνω ότι κινούμαι». Εξέφρασε την άποψη ότι η «17Ν» θα συνεχίζει να δρα για πολλά χρόνια, ενώ ανέφερε πως με την παγκοσμιοποίηση και τη δημιουργία κοινωνικών κινημάτων αναμένει «αναβίωση της πολιτικής ή πολιτικοποιημένης βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ