ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερχονται νέες βαθιές ανατροπές και διπλό χαράτσι

Δίπλα στις διαρθρωτικές αλλαγές που στόχο έχουν να φτηνύνουν περισσότερο την εργατική δύναμη, η κυβέρνηση ετοιμάζει αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2010

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να βρει χώρο να πατήσει για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει. Η λαϊκή αντεπίθεση σε ενιαίο μέτωπο είναι η μόνη που μπορεί να τρομάξει το κεφάλαιο και τα κόμματά του
Την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, με ταυτόχρονη μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για χιλιάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, παράλληλα με νέες αναδιαρθρώσεις, που θα τσακίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα.

Το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των σκληρών μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, που έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης (Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Κατσέλη, Λοβέρδος, Ρέππας, Μπιρμπίλη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία του κυβερνητικού έργου για το τρίτο τρίμηνο και «κυρίως η πορεία των εσόδων», ενώ ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που έχουν προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο.

Την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης προανήγγειλε προχτές το βράδυ από το Οσλο ο Γ. Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. «Τα φωτοβολταϊκά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή καθώς φορολογούμε το πετρέλαιο θέρμανσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, «εάν προκριθεί, θα είναι ένα μέτρο μόνιμο»!

Στο ίδιο πνεύμα, μετά τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Σαχινίδη, που έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη τόνιζαν ότι «εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Χαράτσωμα χωρίς τέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει και τα δύο χαράτσια στα λαϊκά στρώματα και αναζητά το χρόνο της εφαρμογής τους. Κυβερνητικές πηγές μετέθεταν τους νέους φόρους μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, αφού η κυβέρνηση φοβάται τη λαϊκή καταδίκη στις κάλπες.

Τα φοροεισπρακτικά σχέδια επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας: «Θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα ενός δισ. ευρώ. Αυτό έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο, ότι θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ. Επειδή, όμως, εμείς ακριβώς ζητούμε όλες εκείνες τις εναλλακτικές λύσεις, (...) ακριβώς ένα από τα εναλλακτικά σενάρια αποτελεί και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης».

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως η εξίσωση στην τιμή του πετρελαίου θα γίνει όταν υπάρξει «μηχανισμός αναδιανομής», ο οποίος «προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει». Οπως όμως διαρρέει η κυβέρνηση, η αύξηση στο πετρέλαιο θα επιβληθεί απροσχημάτιστα το πολύ μέχρι την 1/1/2011. Μετά απ' όλα αυτά, με περίσσιο θράσος, κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν χτες την αύξηση του φόρου «μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο»!

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα η επίσπευση όλων των ανατροπών που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «μήνα Ρέππα» το Σεπτέμβρη, αφού το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα προωθήσει το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγατζήδων, με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να συγκρουστεί για να επιβάλει τη «μεταρρύθμιση».

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα

Τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας παρουσίασε για μια ακόμη φορά ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας χτες στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα:

-- «Αναδιάρθρωση» του ΟΣΕ, αλλά και των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που Θα σημάνει το ξεπούλημα βασικών κρατικών υποδομών, απολύσεις προσωπικού και δραστική μείωση μισθών των εργαζομένων.

-- Αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, για να μπορεί να υλοποιηθεί το νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα φέρει νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

-- Νέος «αναπτυξιακός νόμος», για την ενίσχυση των μονοπωλίων με ζεστό κρατικό χρήμα και φοροαπαλλαγές.

-- Εξειδίκευση του σχεδίου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που θα βγάλει εκ νέου στο σφυρί δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις, παραλίες κ.ά.

-- Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ.

-- Αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, για τη γιγάντωση του τραπεζικού κεφαλαίου.

-- Ενιαία αρχή για την πληρωμή στο δημόσιο, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, η οποία θα επιφέρει νέες δραστικές περικοπές στα αναλώσιμα υλικά και στον τεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων.

-- Νέες ανατροπές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να προσαρμοστεί η εκπαίδευση πιο αποτελεσματικά στις «ανάγκες» της καπιταλιστικής αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανακατέθεσε την Ερώτηση για τη φοροαφαίμαξη (2012-09-12 00:00:00.0)
Βγήκαν παγανιά (2012-04-07 00:00:00.0)
Τα νέα μέτρα του Ιούνη (2012-04-01 00:00:00.0)
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης (2010-09-07 00:00:00.0)
Σφοδρή και βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα (2007-10-02 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επίθεση εφ' όλης της ύλης... (2004-09-23 00:00:00.0)