Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Αντιλαϊκή επίθεση εφ' όλης της ύλης...

Το κυβερνητικό επιτελείο ολοκληρώνει την εξέταση των διαφόρων σεναρίων για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού

Τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης είναι δεδομένα. Η τύχη των μέτρων που θα προσπαθήσει να «περάσει» θα εξαρτηθεί και από τους εργαζόμενους! (Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη συμμετοχή οικοδόμων από τα Γιάννενα, σε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης είναι δεδομένα. Η τύχη των μέτρων που θα προσπαθήσει να «περάσει» θα εξαρτηθεί και από τους εργαζόμενους! (Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη συμμετοχή οικοδόμων από τα Γιάννενα, σε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα)
Με το πρόσχημα των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί δέσμη μέτρων, με σαφή αντιλαϊκή κατεύθυνση. Μέτρα στους τομείς της φορολογίας, των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, των ιδιωτικοποιήσεων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ στο βάθος του ορίζοντα προβάλλει εκ νέου το άνοιγμα του Ασφαλιστικού. Πρόκειται για επίθεση γενικευμένου χαρακτήρα, με στόχο την παραπέρα προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, κάτι που στην πράξη σημαίνει την απαλλοτρίωση όσων εργατικών κατακτήσεων δεν έχει κατεδαφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στον τομέα της φορολογίας, η κυβέρνηση προωθεί για τα επόμενα χρόνια το διττό στόχο της μείωσης του φορολογικού βάρους των επιχειρηματιών (μείωση φορολογικών συντελεστών) με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων. Ετσι από 1η του Γενάρη του 2005 αυξάνονται οι φόροι σε ποτά, τσιγάρα και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης. Πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη ότι για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, οι ειδικοί φόροι στα πετρελαιοειδή (βενζίνες, πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης) θα αυξηθούν περίπου κατά 35-40%. Αλλά και τα ακίνητα βρίσκονται στο κυβερνητικό στόχαστρο. Η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε μεν για το 2005, αλλά το βάρος μετατίθεται τώρα για το 2006. Αιχμή της κυβερνητικής επίθεσης στον τομέα αυτό, η αλλαγή της φορολογίας των ακινήτων με την εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και την πιθανολογούμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η οποία θα επιφέρει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η ΝΔ... φιλοδοξεί να συναγωνιστεί σε επιδόσεις την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ηδη έχει αναγγελθεί η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των Ολυμπιακών Αερογραμμών, της ΔΕΠΑ, ενώ φαίνεται ότι ανοίγει εκ νέου το θέμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Κυβερνητικός στόχος είναι το 2005-2006 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις να ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ (1 τρισ. δρχ.). Με μοχλό την... αμαρτωλή ΕΤΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει τη δασοκτόνα και περιβαλλοντοκτόνα πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με την εκποίηση σε ιδιωτικά συμφέροντα ακινήτων του δημοσίου, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, παράδοση στον ιδιωτικό τομέα παραλιών και του αιγιαλού. Για το σκοπό αυτό συστάθηκαν δύο ομάδες εργασίας, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εμπορική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Από το κρυφτούλι των δηλώσεων και των αντιδηλώσεων για το Ασφαλιστικό, προκύπτει σαφώς το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει το θέμα, με στόχο την ολοκλήρωση του... ημιτελούς βήματος που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό, απλώς αναζητά τον κατάλληλο χρόνο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροεπιδρομή (2011-08-02 00:00:00.0)
Ιδού και τα τεκμήρια (2008-06-15 00:00:00.0)
Σφοδρή και βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα (2007-10-02 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας (2007-03-20 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις και αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου (2007-02-04 00:00:00.0)
Εναυσμα για κλιμάκωση της επίθεσης (2005-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ