Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Απαιτεί πλήρως απελευθερωμένο ωράριο

Απαιτεί να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο ωράριο όλων των καταστημάτων στις «τουριστικές περιοχές», ουσιαστικά σε όλη τη χώρα. Καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»

Την καταδίκη των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολουμένων υπέγραψε η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ ενέκρινε πρόταση με την οποία οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, χωρίς κανέναν περιορισμό έναρξης και λήξης λειτουργίας! Την απόφαση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» (ΑΣΕ) που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι από υπηρέτες και χειροκροτητές της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας αναλαμβάνουν τώρα εργολαβικά να παίξουν ρόλο προπομπού στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η απόφαση αυτή αξιώνει στην πράξη πλήρως απελευθερωμένο ωράριο και έρχεται να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, όπως διατυπώθηκαν και πρόσφατα από το υπουργείο Τουρισμού, που ήδη βρίσκεται στη διαδικασία διεύρυνσης του καταλόγου των «τουριστικών περιοχών».

Στην ίδια συνεδρίαση η πλειοψηφία καταγγέλθηκε από την ΑΣΕ για τις θέσεις της στο Ασφαλιστικό, όπως για την προτροπή να διευρυνθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική απόφαση του οργάνου. Η απάντηση ήταν ότι το μέτρο δεν αφορούσε τους συναδέλφους, αλλά τους εργαζόμενους που παίρνουν σύνταξη σε... μικρή ηλικία. Παράλληλα, απορρίφθηκε η θέση της ΑΣΕ για αιρετή διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, με απλή αναλογική και με την ταυτόχρονη εκλογή σώματος ελέγχου.

Σε ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» τονίζεται: «Οι συνάδελφοι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Χρόνια τώρα οι παρατάξεις που στηρίζουν τις πλειοψηφίες των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) έχουν απεμπολήσει τα συμφέροντα των μικρών, αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, έχουν απεμπολήσει τον αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος». Προσθέτει ότι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή και εμπιστοσύνη σε αυτές τις παρατάξεις και να τις απομονώσουν. «Βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ηδη το επόμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα γίνονται αρχαιρεσίες στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα. Χρειάζεται μέσα από αυτές τις διαδικασίες να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με τη ΔΗΚΕΒΕ, τη μόνη παράταξη που είναι στο πλάι τους, έστω και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί της».

Η παράταξη καλεί στην καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» μέσα από τον οποίο περνούν οι αντιλαϊκές επιλογές και να δοθεί η μάχη ενός άλλου «διαλόγου» με δημοσιότητα και συζήτηση των προτάσεών της, «με στόχο τη συσπείρωση των συναδέλφων και την οργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων και αγώνων ενάντια σε αυτή την πολιτική. Μόνο μέσα από την κοινή δράση, μαζί με τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλατύ ριζοσπαστικό αντιμονοπωλιακό ρεύμα, με ενιαίο μέτωπο πάλης και με τελικό στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Την ίδια ώρα, η «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων» καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία πρότεινε να καταργηθεί στην πόλη η ημιαργία της Δευτέρας - Τετάρτης - Σαββάτου και Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή η αγορά να είναι όλη τη μέρα ανοιχτή. «Αντί να βγάλει συμπεράσματα από την κατάσταση στην οποία ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι έμποροι και να αλλάξει πορεία πλεύσης, η πλειοψηφία συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των πολυκαταστημάτων, της Νομαρχίας και της κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση της παράταξης. Μετά τις αντιδράσεις, η πλειοψηφία αναδιπλώθηκε στο προχτεσινό ΔΣ, επιμένει όμως να ανοίγουν τα καταστήματα το απόγευμα της Δευτέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ