Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατασκευή άλλοθι για λιτότητα

Στη συστηματική κατασκευή άλλοθι, προκειμένου να παρουσιάσει την πολιτική της σαν αναγκαστικό μονόδρομο και, ταυτόχρονα, να εξαπατήσει τις λαϊκές μάζες, προχωρά η κυβέρνηση, καλλιεργώντας το έδαφος ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στο τέλος της άλλης βδομάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή επανέρχεται το γνωστό παραμύθι των «άδειων ταμείων», της «μαύρης τρύπας» στα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να αποδεχτεί η «κοινή γνώμη» το «αναπόφευκτο» της εφαρμοζόμενης πολιτικής και να παραταθεί η ανοχή των λαϊκών μαζών και προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καθημερινά διοχετεύει νέα στοιχεία στη δημοσιότητα, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κατάσταση «είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι περίμενε» και, άρα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές υποσχέσεις της για «παροχές», τις οποίες παραπέμπει στο τέλος της τετραετίας.

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση αναδεικνύει το πρόβλημα των άδειων ταμείων και των ελλειμμάτων προκειμένου να κατασκευάσει άλλοθι για τη «γαλάζια» λιτότητα και τις περικοπές (κοινωνικών) δαπανών που ετοιμάζει, ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ο πρωθυπουργός ανέλυσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

Ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει, σε συνεννόηση με την ΕΕ, σε «απογραφή» της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, ως όφειλε, είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό», ενώ επικαλέστηκε ότι ήταν προεκλογική δέσμευσή της. «Και τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε στο ακέραιο», πρόσθεσε, παραβλέποντας ότι τηρεί μόνο τις δεσμεύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο και τις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε χτεσινά δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, που έθεσαν το θέμα αν η Ελλάδα έπρεπε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ μετά την «αποκάλυψη» ότι τα ελλείμματά της ήταν πάνω από 3% από το 2000, ο εκπρόσωπος είπε απλά ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Το «πρόβλημα των άδειων ταμείων» ανέδειξε χτες με γλαφυρό τρόπο η φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», η οποία στο βασικό της θέμα έκανε λόγο για «δαπάνες ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ», οι οποίες «παραμένουν χρηματοδοτικά ακάλυπτες και πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά». Στις ακάλυπτες δαπάνες η εφημερίδα ανέφερε «ακόμα και παραδοσιακές δαπάνες όπως αυτές της σίτισης των φοιτητών, των ευρωεκλογών, των οφειλών προς το Ταμείο νομικών ύψους 400 εκατ. ευρώ και με κορυφαίες εκείνες των πολυδιαφημισμένων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών». Ο Θ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να μην καλύψει ή να καλύψει εν μέρει τις δαπάνες για τη σίτιση των φοιτητών και έδωσε μια απάντηση καλών προθέσεων: «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να καταργήσει η κυβέρνηση τις δαπάνες για τη σίτιση των φοιτητών», είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου

Για «υπονόμευση της οικονομίας» της χώρας από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Γ. Παπανδρέου, ενισχύοντας το δικομματικό «καυγά». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του, μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι εφαρμόζει «δημιουργική λογιστική», ενώ εκείνη εφαρμόζει «καταστροφική λογιστική, υπονομεύοντας καθημερινά την οικονομία όπως έκανε στο ΕΚΟΦΙΝ και στην ΕΕ».

Μάλιστα, ο ίδιος, καταθέτοντας τον προβληματισμό του, πρόσθεσε ότι «ο διεθνής Τύπος αρχίζει και κάνει έντονη κριτική στην αξιοπιστία της χώρας μας», και συμπλήρωσε ότι γι' αυτό «αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση», καθώς ήταν αποτέλεσμα της απογραφής, η οποία έγινε «για να υπηρετήσει μικροκομματικούς σκοπούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η οικονομική αυτοτέλεια των δημόσιων νοσοκομείων (2014-08-28 00:00:00.0)
Κανένας φοιτητής χωρίς δωρεάν σίτιση (2012-07-07 00:00:00.0)
Μαζεύουν φόρους για την πλουτοκρατία (2011-01-21 00:00:00.0)
Γενικεύεται η αντιασφαλιστική επίθεση (2005-06-29 00:00:00.0)
Επιχείρηση παραπλάνησης (2004-12-02 00:00:00.0)
Λιτότητα με δικομματική βούλα (2004-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ