Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2008
Σφοδρή και βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα
  • Παρά την πολυδιαφημισμένη μείωση της φορολογίας στα μεσαία στρώματα και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 12,3%
  • Πλήγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά ο φόρος κατοχής ακινήτων
  • Αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα- ποτά, ανατιμήσεις σε εισιτήρια και διόδια

Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, χρέος των εργαζομένων είναι να προετοιμάσουν αποφασιστικά τη συνολική αντεπίθεσή τους για την ανατροπή της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου»
Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης, χρέος των εργαζομένων είναι να προετοιμάσουν αποφασιστικά τη συνολική αντεπίθεσή τους για την ανατροπή της πολιτικής του «ευρωμονόδρομου»
Τα στοιχεία του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού του 2008, που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η σφοδρότητα της φορολογικής επιδρομής στο σκέλος των εσόδων και της συρρίκνωσης μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων στο σκέλος των δαπανών, δεν έχει προηγούμενο. Με πρόβλεψη πληθωρισμού 2,6%, η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί να αυξήσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά 12,3%.

Οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010 αποδεικνύονται βαρύτατες. Για τα λαϊκά στρώματα εννοείται. Γιατί για τις επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα μόνο δώρα έχει να προσφέρει. Τη στιγμή που επιβάλλει κεφαλικό φόρο στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, καταργεί το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών και πρώτης κατοικίας έγιναν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούν προκλητικά τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Η φορολογία των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) το 2007 βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2005...

Στα πλαίσια αυτά, στο σκέλος των εσόδων έχουμε έναν ορυμαγδό νέων φόρων που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Στη φορολογία φυσικών προσώπων το μεγάλο χτύπημα γίνεται στα ακίνητα, οι φόροι των οποίων - λόγω επιβολής του νέου κεφαλικού, στην ουσία, φόρου - προβλέπεται να αυξηθούν κατά 275%! Η φορολογία των επιχειρήσεων μόλις ξεπερνά το 50% της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Μεγάλο ρεσάλτο γίνεται και στην έμμεση φορολογία, όπου μόνο ο Ειδικός Φόρος Πετρελαιοειδών αυξάνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ νέες αυξήσεις αναμένονται και στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών.

Ερχονται όμως και νέα μέτρα: Στα σκαριά η κυβέρνηση φέρεται να έχει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ και στα νοσοκομεία αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια της «Ολυμπιακής», αλλά και η επαναφορά της λίστας στα φάρμακα σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Νέες αυξήσεις εξάλλου αναμένονται και στα διόδια.

Ο υπουργός στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου απείλησε ότι το 2008 «ολοκληρώνεται και επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ»! Ερχονται επομένως και νέες αντεργατικές ανατροπές.

Τα φορολογικά έσοδα

Κατά 6 σχεδόν δισ. ευρώ αυξάνονται τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2008, από 52.050 εκατ. ευρώ το 2007 σε 57.920 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, ή κατά 11,3%. Με δεδομένο ότι το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,6%, ο σχεδόν διπλασιασμός των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει σε αναγκαστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,1%, και να φτάσουν τα 21,9 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη ανατροπή γίνεται στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η οποία αυξάνεται κατά 275%, από 240 εκατ. ευρώ σε 900 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα θα είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι καταργείται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η επιβάρυνση μετακυλίεται πλέον στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, διατηρούνται το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ενώ είναι πολύ πιθανή και μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές επιβολής αυτού του φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 1-2 τοις χιλίοις.

Η φορολογία νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,2% - λιγότερο από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ - και να ανέλθει στα 4.885 εκατ. ευρώ, ενώ η φορολογία των φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,8%, στα 10.935 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα 2005 - 2008 η φορολογία των φυσικών προσώπων αναμένεται να αυξηθεί κατά 32,9% και των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) κατά 3,3%!

Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13,8%, με ρυθμούς δηλαδή υπερδιπλάσιους του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη ότι η περιβόητη μείωση των φόρων που επαγγέλλεται υποκριτικά η κυβέρνηση της ΝΔ ισοδυναμεί με ανατροπή της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους υπέρ των δεύτερων. Συνολικά οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 32.725 εκατ. ευρώ, έναντι 28.760 εκατ. ευρώ το 2007. Ο ΦΠΑ, ο αντιλαϊκότερος φόρος, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4%, από 17.675 εκατ. ευρώ, σε 20.050 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο πλιάτσικο εστιάζεται στη φορολογία των πετρελαιοειδών, όπου για το 2008 έχουμε έναν πυρακτωμένο συνδυασμό μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές, αύξησης του Ειδικού Φόρου Πετρελαιοειδών, ενώ προωθείται και αλλαγή του τρόπου διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 210 εκατ. ευρώ, και να φτάσει τα 2,01 δισ. ευρώ, ενώ ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων θα φτάσει τα 4,2 δισ. ευρώ. Παρά την εκτίναξη της φορολογίας των πετρελαιοειδών, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι δε θα υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από την εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης. Οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, είπε, θα πληρώνουν κανονικά το φόρο και στη συνέχεια θα υπάρχει μηχανισμός, μέσω του οποίου θα γίνεται η επιστροφή της διαφοράς του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης από το πετρέλαιο κίνησης. Κατά την άποψη της κυβέρνησης, με αυτή την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου και η αποφυγή χρησιμοποίησης πετρελαίου κίνησης ως πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, από το υπουργείο θα γίνει προσπάθεια οι σχετικές ρυθμίσεις να δημοσιοποιηθούν μέχρι τις 15 του Οκτώβρη, αλλιώς, όπως είπε, λίγο αργότερα... Να σημειώσουμε ότι για κάθε 1.000 λίτρα ο φόρος για το πετρέλαιο θέρμανσης και για τους αγρότες είναι 21 ευρώ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης 276 ευρώ (από την 1η του Γενάρη θα γίνει 293 ευρώ).

Αύξηση φόρου, τέλος, αναμένεται να υπάρξει και στα τσιγάρα, καθώς στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ καπνού κατά 82 εκατ. ευρώ, από 683 εκατ. ευρώ σε 765 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ