Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόβουν κι άλλο τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Στα 58,2 δισ. ευρώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, ο οποίος ξεχωρίζει για τις περικοπές στις επιχορηγήσεις φορέων του δημοσίου και την αύξηση των κονδυλίων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

Χρονιά παραπέρα υποχρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα θα είναι και το 2008, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, με το οποίο συνεχίζονται οι περικοπές στις επιχορηγήσεις. Παράλληλα, οι σχετικές πιστώσεις για τους μισθούς και συντάξεις - που θα δοθούν με την εισοδηματική πολιτική του 2008 - θα παραμείνουν καθηλωμένες σε επίπεδα γύρω και κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλοδανειστές του δημοσίου (τραπεζίτες και άλλοι «θεσμικοί» ρεντιέρηδες) θα συνεχίσουν να ξεκοκαλίζουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού.

Οι στοχευμένες δράσεις της κυβέρνησης, μέσω των «νέων προγραμμάτων», προσβλέπουν πρώτα και κύρια στη χρηματοδότηση υποδομών που έρχονται να στηρίξουν τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και της λειτουργίας του κατασταλτικού μηχανισμού.

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων) διαμορφώνονται σε 58,2 δισ. ευρώ (από 54,8 δισ. ευρώ για το 2007). Εμφανίζουν μέση αύξηση σε ποσοστό 6,2% και περιορίζονται στο 26% του ΑΕΠ, από 26,2% φέτος. Στα κονδύλια αυτά περιλαμβάνονται και τα 500 εκατ. ευρώ για το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 66 λεπτά τη μέρα για τους επίσημα χαρακτηρισμένους φτωχούς, δηλαδή για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας (εμφανίζονται σε διαφορετικό κονδύλι) φτάνουν σε 1,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 5,9%.

Το κονδύλι για τα χρεολύσια αποπληρωμής του δημόσιου χρέους θα διογκωθεί σε 26,2 δισ. ευρώ (αύξηση 11,3%), ενώ οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ (αύξηση 7,7%). Ετσι, το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια) θα ανέλθει στα 36,7 δισ. ευρώ, όταν τα συνολικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους ανέρχονται σε 32,7 δισ. ευρώ! Τα παραπάνω αποδίδουν ανάγλυφα το μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατανομή των δαπανών, όπως εμφανίζονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, έχει ως εξής:

  • Αποδοχές και συντάξεις: Διαμορφώνονται σε 22,69 δισ. ευρώ (από 20,77 δισ. ευρώ) με μέση αύξηση 9,2%. Το κονδύλι για μισθούς (κεντρική διοίκηση) εμφανίζεται σε 19,22 δισ. ευρώ (από 17,55 δισ. ευρώ) με αύξηση 8,6%, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι ωριμάνσεις του μισθολογίου και άλλοι παράγοντες. Στο προσχέδιο προβλέπεται πρόσθετο κονδύλι 670 εκατ. ευρώ για το μισθολόγιο και τις συντάξεις των στρατιωτικών, το πολυτεκνικό επίδομα στους τρίτεκνους και τα αναδρομικά των δικαστικών. Για την «έκτακτη παροχή» (αναδρομικά) στους δικαστικούς προβλέπεται δαπάνη ύψους 180 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι πραγματικοί μισθοί θα κυμανθούν σε επίπεδα κατώτερα από τον επίσημο πληθωρισμό. Το κονδύλι για συντάξεις προβλέπεται σε 5,4 δισ. ευρώ (από 4,9 δισ.) με αύξηση 10,1%. Το κονδύλι για νέες προσλήψεις παραμένει καθηλωμένο στο επίπεδο του 2007 (10 εκατ. ευρώ) και αφορά κυρίως σε ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό και επαγγελματίες οπλίτες
  • Ασφάλιση - περίθαλψη: Το συνολικό κονδύλι εμφανίζεται σε 11,1 δισ. ευρώ (από 9,99 δισ. ευρώ) με αύξηση 11,1%. Από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν στις δαπάνες περίθαλψης (αύξηση μόλις 4,4%) και τα 9,89 δισ. ευρώ (μεσοσταθμική αύξηση 12%) στην κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι αξιοσημείωτο ότι η επιχορήγηση προς το ΙΚΑ πετσοκόβεται για μια ακόμη χρονιά, καθώς περιορίζεται μόλις στο 0,85% του ΑΕΠ από 1% που προβλέπεται στο νόμο. Το εν λόγω κονδύλι για το 2008 διαμορφώνεται μόλις σε 1,9 δισ. ευρώ. Στο κονδύλι των δαπανών ασφάλισης - περίθαλψης συνυπολογίζονται οι νέες συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, τα επιδόματα των πολυτέκνων καθώς και τα 500 εκατ. ευρώ - σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες - για το λεγόμενο Ταμείο Συνοχής
  • Λειτουργικές και άλλες δαπάνες: Συρρικνώνονται σε ποσοστό 7,5% και διαμορφώνονται σε 9,24 δισ. ευρώ (από 9,99 δισ.) κυρίως λόγω της εμφανιζόμενης μείωσης (21,4%) στις καταναλωτικές δαπάνες. Το γεγονός ότι μειώνονται οι επιχορηγήσεις των φορέων του δημοσίου κατά 5,9% αποτελεί προάγγελο για νέες ανατιμήσεις ανάμεσα σε άλλα στις συγκοινωνίες. Στο εν λόγω κονδύλι υπολογίζονται ανάμεσα σε άλλα και τα νέα επιδόματα ανεργίας που θα εφαρμοστούν από 1/1/2008.

Οσον αφορά στα νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσα στο 2008, σ' αυτά εντάσσονται δράσεις όπως για την προμήθεια συστημάτων ασφαλείας, την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων από τη Συνθήκη Σένγκεν, τη συντήρηση του συστήματος C41, τις πολεμικές δαπάνες για τις - όπως τις αποκαλούν - «ειρηνευτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων» αλλά και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ