ΛΙΒΥΗ
Απόφαση επέμβασης διά μέσου ανταγωνισμών
Σάββατο 19 Μάρτη 2011

Οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη πανηγύρισαν για την απόφαση επέμβασης που πήρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
NEA YΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στη γαλλική πρωτεύουσα στρέφονται, πλέον, όλα τα βλέμματα, όπου σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να εξεταστεί το τι μέλλει γενέσθαι, επί του πρακτέου, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης ή αλλιώς με την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρεται σε «λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη».

Στο Παρίσι, μέχρι χτες βράδυ, είχε ανακοινωθεί ότι μεταβαίνουν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν και αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιοι.

Στη σύνοδο του Παρισιού αναμένεται να ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς ορίζεται «η κατάπαυση του πυρός και τι θα θεωρηθεί παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως διαρρεόταν από διπλωματικές πηγές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, πάντως, συνεχίζοντας την «ταχύτητα» και την «επιθετικότητα» που χαρακτηρίζει τη γαλλική διπλωματία όλες τις τελευταίες ημέρες, δήλωνε ότι η Γαλλία «είναι περισσότερο από έτοιμη», άφηνε να εννοηθεί ότι το πλέον πιθανό είναι το Παρίσι να «προχωρήσει και μόνο του σε πλήγματα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο», διαρρέοντας κιόλας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εντός των επομένων ωρών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αρχής γενομένης από τον Ερυθρό Σταυρό, πάντως, ανακοίνωσαν ότι άρχισαν, ήδη, προετοιμασίες για τη διαχείριση της πιθανότητας τεράστιου κύματος Λίβυων προσφύγων.

Το τι ακριβώς θα συμβεί παραμένει «ανοιχτό». Ορισμένες χώρες έχουν καταστήσει καθαρό ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν ενεργά, π.χ. Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Γερμανία, που μέχρι τελευταία στιγμή δήλωνε «κατανόηση» για την αναγκαιότητα της απόφασης, αλλά «απροθυμία για συμμετοχή σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μακρόχρονο και αιματηρό πόλεμο στη Βόρεια Αφρική». Από την άλλη, υπάρχουν χώρες που έχουν σαφώς εκφράσει «πρόθεση συμμετοχής», όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, με τις δύο πρώτες να μιλούν κυρίως για χρήση των βάσεων που διαθέτουν.

Υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχουν, όπως η Βρετανία, η Γαλλία ή οι ΗΠΑ ή ακόμη και αραβικές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Ιορδανία, χωρίς όμως να είναι σαφές τι θα κάνει ποιος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαρακτηριστικά, δήλωνε έτοιμος για άμεση δράση και ανακοίνωνε ότι, ήδη, βρετανικά μαχητικά έχουν μετακινηθεί στις βρετανικές βάσεις στη Μεσόγειο, αν και για οποιαδήποτε ενέργεια χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση (την οποία δεν είχε ακόμη λάβει), ενώ οι χώρες που διαθέτουν βρετανικές βάσεις, π.χ. η Κύπρος, διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση, καθώς θα πρέπει να συναινέσουν στην οποιαδήποτε κίνηση. Θεωρητικώς όλα αυτά θα καταληχθούν, σήμερα, στη σύνοδο του Παρισιού, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε ότι έχουν ενημερωθεί οι πρέσβεις των χωρών - μελών να «προχωρήσουν τον υπάρχοντα σχεδιασμό και να είναι σε ετοιμότητα», προκειμένου «να ληφθούν αποφάσεις όταν κριθεί απαραίτητο».

Απόφαση ισορροπιών και ελιγμοί Καντάφι

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λήφθηκε μετά από τρεις ημέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ, τα ξημερώματα χτες, με 10 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές. Τα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, Ρωσία και Κίνα, απείχαν, αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αλλωστε, η ίδια η σιβυλλική διατύπωση της απόφασης τους δίνει το δικαίωμα, αν θελήσουν, να μπλοκάρουν μια κίνηση με την οποία διαφωνούν.

Το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής» επέμβασης, που προωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθετεί γενικά και η ΕΕ, με ανακοίνωση της Κάθριν Αστον, Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα.

Η απόφαση καλεί τη λιβυκή ηγεσία να προχωρήσει σε άμεση κατάπαυση πυρός, σε σεβασμό των αμάχων, σε διασφάλιση τρόπων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών σε περιοχές που είναι αποκλεισμένες. Η αρχική αντίδραση της λιβυκής ηγεσίας, διά του γιου του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ήταν έντονη καθώς κατήγγειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης» και τόνισε ότι «δε φοβόμαστε κανέναν». Νωρίτερα, ο ίδιος ο συνταγματάρχης Καντάφι είχε προειδοποιήσει ότι «αν υπάρξει πλήγμα κατά της χώρας του θα μετατραπεί σε κόλαση ολόκληρη η Μεσόγειος».

Εντούτοις, χτες το μεσημέρι, η Τρίπολη προχώρησε σε έναν ελιγμό. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την άμεση και ολική κατάπαυση του πυρός, δημιουργώντας, προς στιγμήν, αμηχανία στους «επελαύνοντες ανθρωπιστές». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από το εσωτερικό της Λιβύης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν με σφοδρότητα κατά της πόλης Μιζράτα, όπου φέρονται να είχαν σκοτωθεί δεκάδες μαχητές και άμαχοι. Την ίδια στιγμή, στη Βεγγάζη συνεχίζονταν οι πανηγυρισμοί των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Κατά ορισμένες πληροφορίες, στην πόλη, τα τελευταία δύο 24ωρα, άρχισε, για πρώτη φορά, να φθάνει οπλισμός που μεταφέρεται από την Αίγυπτο, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιωνόταν επισήμως από το Κάιρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δε φεύγει ο Καντάφι» διαμηνύει η Τρίπολη (2011-07-06 00:00:00.0)
Διαγκωνισμοί και σενάρια για την επόμενη μέρα (2011-07-02 00:00:00.0)
Κινητικότητα, συναντήσεις και πιέσεις (2011-06-17 00:00:00.0)
Η ιμπεριαλιστική επέμβαση θα κλιμακωθεί (2011-04-16 00:00:00.0)
Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στην Ντόχα (2011-04-14 00:00:00.0)
Αμεση εμπλοκή, από αέρος, στις μάχες (2011-03-24 00:00:00.0)