Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στην Ντόχα

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σχετικά με την έκβαση της σφαγής στη Λιβύη και τη μελλοντική μοιρασιά

Τα «κοράκια» πάνω από τη λεία της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στο Κατάρ
Τα «κοράκια» πάνω από τη λεία της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στο Κατάρ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Με ένα τελικό ανακοινωθέν, το οποίο, για πρώτη φορά, θέτει ανοιχτά το ζήτημα της αποχώρησης του Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του «εμπόδιο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης», και δεσμεύεται γενικόλογα και κατά την ερμηνεία του καθενός στην παροχή «υλικής υποστήριξης» προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η σύνοδος της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη στο Κατάρ. Μια σύνοδος η οποία, πάνω από όλα, σημαδεύτηκε από τις κλιμακούμενες διαφωνίες ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις αναμένονται να αναπαραχθούν την Πέμπτη στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου με την Αφρικανική Ενωση, τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν και την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον (θα παρουσιαστεί το τουρκικό διαμεσολαβητικό σχέδιο), και στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο ο οικοδεσπότης πρίγκηπας διάδοχος του Κατάρ πίεσε «για αποφασιστικότερες κινήσεις», μιλώντας υποκριτικά «για αγώνα δρόμου, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το Κατάρ πούλησε, εκ μέρους των αντικαθεστωτικών, την περασμένη εβδομάδα αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και τους προμήθευσε με βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα πετρελαϊκά παράγωγα.

Πιεστικές ήταν και οι παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωναν, μετά από συνάντησή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο Παρίσι. Λίγο - πολύ επέρριψαν την ευθύνη για το ότι οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις «δεν επιτελούν το στόχο τους» στο ότι οι ΗΠΑ «δεν εμπλέκονται ενεργότερα», καλώντας τες να αναλάβουν τις ευθύνες τους(!) ενώ ο Χέιγκ προέβλεπε ότι «σιγά σιγά θα οργανωθούν οι αντικαθεστωτικοί και ο Καντάφι θα φύγει, αλλά το ζήτημα είναι να μη γίνει αργά αλλά γρήγορα»! Επικριτικός προς τις ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Σχάμαν, που βρέθηκε στην Ντόχα, για να τονίσει πιεστικά ότι «πρέπει οι ΗΠΑ ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο, γιατί η ανταπόκριση του ΝΑΤΟ στην προστασία αμάχων δεν είναι τόσο γρήγορη!» Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να εξεταστεί το αίτημα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, ενώ ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ενωσης υπενθύμισε ότι «καμία διεθνής απόφαση δεν ζητά την αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, που βρέθηκε στην Ντόχα (καθώς η Ουάσινγκτον δεν έστειλε πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο) απέφυγε ν' απαντήσει στις νύξεις των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο Λευκός Οίκος, όμως, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι αμερικανικά αεροσκάφη συμμετέχουν κανονικά στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ότι δεν προτίθεται «να αλλάξει το πλαίσιο της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις». Αμερικανικές πηγές, που τηρούσαν την ανωνυμία τους, αναρωτιόντουσαν με δυσφορία «πώς γίνεται αυτοί που διεκδικούσαν την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, και δεν ήθελαν ούτε το ΝΑΤΟ, τώρα να ζητούν ν' αναλάβουμε εμείς;»

Εντός Λιβύης, πάντως, σκληρές μάχες αναζωπυρώθηκαν στην Μιζράτα, ενώ το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα σε αποθήκες πυρομαχικών του Καντάφι στη Σίρτη και κατά 12 τεθωρακισμένων στην πόλη Ζιντάν, στα νοτιοδυτικά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε για άμεση διασφάλιση ανθρωπιστικών διόδων, προειδοποιώντας ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί ακόμη και 3,5 εκατομμύρια Λίβυοι, από τα περίπου 6,5 εκατομμύρια του πληθυσμού, να χρειαστούν βοήθεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι μάχες, ενισχυμένοι οι αντικαθεστωτικοί (2011-07-19 00:00:00.0)
Αναγνώριση των αντικαθεστωτικών για να χρηματοδοτηθούν (2011-07-16 00:00:00.0)
Καταγγελίες κατά των αντικαθεστωτικών (2011-07-14 00:00:00.0)
«Δε φεύγει ο Καντάφι» διαμηνύει η Τρίπολη (2011-07-06 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί για τη λεία της Λιβύης (2011-04-13 00:00:00.0)
Συνεχίζουν το μακελειό και τον ενδομονοπωλιακό ανταγωνισμό (2011-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ