Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι μάχες, ενισχυμένοι οι αντικαθεστωτικοί

Για υποστήριξη προς τη μία πλευρά μιας εμφύλιας διαμάχης κατηγορεί την Ομάδα Επαφής η Μόσχα

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Μπρέγκα διατείνονται ότι έχουν καταφέρει να πάρουν, από χτες το μεσημέρι, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, πρόκειται σαφώς για σημαντικό βήμα ως προς τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό επίπεδο, αφού η Μπρέγκα είναι πετρελαϊκός κόμβος και διαθέτει από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα, πάντα, με τους αντικαθεστωτικούς, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 120 μαχητές τους και μία μικρή ομάδα ενόπλων του Καντάφι παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα μικρό σημείο της πόλης. Επίσης, υποστήριξαν ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση αλλά μεγάλα τμήματά τους, όπως και των δρόμων της πόλης, έχουν ναρκοθετηθεί και θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία εξουδετέρωσης.

Η πλευρά Καντάφι, πάντως, μέχρι χτες βράδυ, δεν είχε σχολιάσει την είδηση σχετικά με την Μπρέγκα. Σε μήνυμά του, το Σάββατο, ο συνταγματάρχης Καντάφι, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η οποία, ομαδικώς, αναγνώρισε το αντικαθεστωτικό «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» ως μοναδική «νόμιμη κυβέρνηση του λιβυκού λαού», κατέστησε σαφές ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και χαρακτήρισε «προδότες» τους αντικαθεστωτικούς.

Εντονα επικριτικός ως προς την κίνηση της αναγνώρισης εμφανίστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ, που είχε προσκληθεί στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης αλλά δε συμμετείχε όπως και ο Κινέζος ομόλογός του, κατηγόρησε την Ομάδα Επαφής ότι «παίρνουν το μέρος της μίας πλευράς σε μια εμφύλια σύγκρουση και προσπαθούν ν' απομονώσουν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι. Είναι εντελώς λάθος κίνηση». Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει επαφές και με τις δύο πλευρές και τις αντιμετωπίζει ως «εμπλεκόμενες σε συζητήσεις ισότιμα». Επανέλαβε ότι μοναδική λύση μπορεί να είναι η πολιτική και ο διάλογος «υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ενωσης, που θα θέτει κατά προτεραιότητα ως στόχους τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης, τις μεταρρυθμίσεις, την εκπόνηση νέου συντάγματος, και αν χρειάζονται εκλογές, ας συζητηθούν. Και ο διάλογος αυτός θα πρέπει να γίνει στη βάση του πραγματικού συσχετισμού δύναμης εντός Λιβύης και όχι με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις ξένων δυνάμεων».

Την ανάγκη διαλόγου επεσήμανε και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, μιλώντας και εκ μέρους της Αφρικανικής Ενωσης. Ο Τζέικομπ Ζούμα, μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, παραδέχτηκε ότι «η Λιβύη χρειάζεται μια δημοκρατική κυβέρνηση αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο λιβυκός λαός, όπως και το αν, το πότε και πώς θα φύγει ο Καντάφι θα πρέπει να αποφασιστεί από το λαό και μέσα από διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ