Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλλαγή φρουράς, ίδια κατοχική πολιτική

Η ΝΑΤΟική κατοχή καλά κρατεί...
Η ΝΑΤΟική κατοχή καλά κρατεί...
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επίσημη είναι από χτες η παραίτηση και αποχώρηση του διοικητή των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της CIA. Στη διοίκηση των κατοχικών στρατευμάτων τον διαδέχεται ο επίσης Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν. Ο Τζ. Αλεν σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στόχος του είναι να διατηρήσει το χαρακτήρα των επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων και να μη δοθεί το στίγμα ότι η αποχώρηση μέρους των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων σημαίνει υποχώρηση της κατοχής. Χαρακτήρισε δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις για τις κατοχικές δυνάμεις τις επόμενες μέρες, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει ψευδαισθήσεις, παρότι όπως είπε θα συνεχίσει να στηρίζει τη μετάβαση της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις, που συνεργάζονται με τις δυνάμεις κατοχής.

Παράλληλα, την Κυριακή δολοφονήθηκε από «Ταλιμπάν», ο σύμβουλος του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, Τζαν Μοχάμαντ, στην Καμπούλ. Ακόμα δύο άνθρωποι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στα δυτικά της χώρας, οι οποίοι είχαν απαχθεί, την περασμένη βδομάδα, γιατί υποστήριζαν την εγκάθετη κυβέρνηση Καρζάι, ενώ 16 εξ αυτών απελευθερώθηκαν. Το Σάββατο Αφγανός στρατιώτης επιτέθηκε και σκότωσε έναν κατοχικό στρατιώτη, ενισχύοντας τους «φόβους» για εισχώρηση «Ταλιμπάν» στα αφγανικά στρατεύματα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, πραγματοποίησε την Κυριακή επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, μετά και τη μείωση των αμερικανικών κονδυλίων προς το Ισλαμαμπάντ, όπου είχε συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Σε δηλώσεις τους, που αφορούν τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ιράν στο Πακιστάν, σημείωσαν ότι ένας νέος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ως τα τέλη του 2012. Ο Α. Ζαρντάρι συναντήθηκε και με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε κύριο εχθρό του «λαού του Πακιστάν και της εθνικής ενότητας» τις δυτικές χώρες και «κυρίως τις ΗΠΑ».

Στο Πακιστάν, οι «Ταλιμπάν» δημοσιοποίησαν βίντεο με την εκτέλεση 16 αστυνομικών στην περιοχή Ντιρ, τον περασμένο Ιούνη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση, με τις αρχές να το επιβεβαιώνουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις (2010-11-18 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι επιθέσεις (2010-09-16 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων και εντυπώσεων (2010-03-24 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του πολέμου με νέα αφορμή (2010-01-01 00:00:00.0)
Ξεχειλίζει η οργή από το ιμπεριαλιστικό μακελειό (2009-05-10 00:00:00.0)
Περιοδεία Μπράουν στην περιοχή (2009-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ