Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι επιθέσεις

Το δράμα των πλημμυροπαθών στο Πακιστάν εντείνεται καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και τις αρρώστιες

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αντιαμερικανικές - αντικατοχικές διαδηλώσεις στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησαν με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού πάστορα Τέρι Τζόουνς για κάψιμο του κορανίου. Χτες η αφγανική αστυνομία άνοιξε για ακόμα μία φορά πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας τουλάχιστον 10, υποστηρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν την οργή του κόσμου για να τον προσανατολίσουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, παραμονές των εκλογών.

Ο επικεφαλής των κατοχικών αμερικανο - ΝΑΤΟικών στρατευμάτων Ντέιβιντ Πετρέους από την πλευρά του ανέφερε ότι η πρόοδος που σημειώνεται στο Αφγανιστάν γίνεται με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς, ενώ αμερικανικά και αφγανικά στρατεύματα ξεκίνησαν ήδη να μπαίνουν στην περιοχή της Κανταχάρ, η οποία έχει χρονοδιάγραμμα «εκκαθάρισης» από τους Ταλιμπάν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Εκ μέρους του Πακιστάν, ο πρόεδρος της χώρας Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, επαναβεβαίωσε την προθυμία του να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με το Αφγανιστάν, στο πλευρό της ιμπεριαλιστικής κατοχής, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας» με τη γείτονα χώρα. Ο Χ. Καρζάι από την πλευρά του κάλεσε το Πακιστάν να καταστρέψει τα στρατόπεδα των Ταλιμπάν.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν δύο νέες αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι, φερόμενοι ως αντάρτες των Ταλιμπάν, ενώ ο λαός εξακολουθεί να παλεύει για την επιβίωσή του μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν περισσότερα από 21 εκατομμύρια ανθρώπους, με τον κίνδυνο να μην έχει απομακρυνθεί, δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων. Παράλληλα, η βοήθεια εξακολουθεί να μην επαρκεί, καθώς η πείνα, η έλλειψη νερού και φαρμάκων, παραμένουν πραγματικότητα, ενώ η κατάσταση ευνοεί ιδιαίτερα τις επιδημικές ασθένειες. Σε προσφυγικούς καταυλισμούς περιόδευσε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, προκειμένου να προπαγανδίσει την «αμερικανική βοήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ