Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέες λαϊκές κινητοποιήσεις

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το πρώτο βήμα για την έγκριση του νομοσχεδίου ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος έγινε χτες με την υιοθέτησή του από το γαλλικό Κοινοβούλιο, με 329 ψήφους υπέρ έναντι 233 κατά, μετά από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίαση. Η συζήτηση του νομοσχεδίου μεταφέρεται πλέον, από τις 23 Σεπτεμβρίου, στη Γερουσία, όπου μετά τις 5 Οκτωβρίου θα αρχίσουν και οι ανοιχτές δημόσιες ακροάσεις που προβλέπονται στη διαδικασία, την οποία η κυβέρνηση Σαρκοζί κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει να επιταχύνει.

Καθόλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας χτες, έξω από το Κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία ενώ στην περιφέρεια εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των συνδικάτων προχώρησαν σε διαμαρτυρίες στα τοπικά κτίρια περιφερειών και δημαρχείων. Για την επόμενη Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου έχει προκηρυχθεί από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γενική απεργία και μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς υποστηρίζουν ότι η χτεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή του αγώνα των εργαζομένων και ότι ασχέτως των ψηφοφοριών, το νομοσχέδιο τελικά δε θα εφαρμοστεί, μια άποψη που διατυπωνόταν χτες και από τους συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι κομβικό σημείο της «μεταρρύθμισης» που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί είναι η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, και πολύ περισσότερο η αύξηση των χρόνων εισφορών σε 41, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι παρατάσσεται ακόμη περισσότερο η ηλικία συνταξιοδότησης.

Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ρομά

Σαφώς εκνευρισμένος εμφανίστηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος από τις επικρίσεις της Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία χαρακτήρισε «ντροπή» τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία και υποστήριξε ότι «εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί η Γαλλία στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ολα αυτά, βέβαια, τα έπραξε αφού κωλυσιέργησε και αρχικώς σιώπησε συνένοχα, ενώ στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους για να κατευνάσει την οργή της γαλλικής και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και φυσικά δε έθιξε διόλου την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού της ΕΕ.

Ο Σαρκοζί ειρωνικά κάλεσε την Ρέντινγκ να δεχτεί τους Ρομά στη χώρα της το Λουξεμβούργο, ενώ επέμεινε ότι η Γαλλία εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τους γαλλικούς νόμους. Συμπλήρωσε ότι «είναι σκανδαλώδες να ζητάται από τη Γαλλία να δώσει περισσότερες εξηγήσεις» για να καταλήξει ότι θα αναλάβει ο ίδιος να το πράξει, σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Σαρκοζί πιθανότατα αργά χτες βράδυ επρόκειτο να έχει, για το ζήτημα, έκτακτη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στην Επίτροπο Ρέντινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ