Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προωθούν την ένταξη στην ΕΕ σαν «πανάκεια»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα» υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας εκτίμησε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι «δε θα μπορούσε ποτέ» να παραιτηθεί από το στόχο της προσχώρησης στην ΕΕ. Πρόβαλε έτσι ως άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων, τη λήψη και απάντηση του ερωτηματολογίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «το συντομότερο δυνατόν» ώστε να εξασφαλιστεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Προσπάθησε δε να παρουσιάσει ως δέλεαρ τους «τεράστιους πόρους» που θα πάρει το Βελιγράδι από την ΕΕ για να χρησιμοποιηθούν βεβαίως όχι για την ανάπτυξη του λαού αλλά για τη μεγιστοποίηση των κερδών του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «μόνον από την ένταξη στην ΕΕ θα εξασφαλιστούν για τη Σερβία περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως»...

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Μποζίνταρ Ντέλιτς υποστήριξε πως η ένταξη της Σερβίας δεν μπορεί να γίνει δίχως την οριστική επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. «Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ όσο υπάρχει έστω και μία χώρα στην Ενωση που δεν το αναγνωρίζει» είπε, προσθέτοντας ότι ο δρόμος προς την ΕΕ «οδηγεί σε λύση και δεν εμποδίζει την επίλυση του ζητήματος».

Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μιλώντας χτες στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» προσπάθησε να παρουσιάσει τον ηγετικό ρόλο της Αθήνας στην ΕΕ αναφορικά με τις προσπάθειες ένταξης των δυτικών Βαλκανίων και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση της λεγόμενης «Ατζέντας 2014». Οπως είπε, στο προχτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Σερβία δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη αλλά συζητήθηκε με δική του πρωτοβουλία με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα που κατέθεσαν Σερβία και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο και το οποίο εγκρίθηκε. Επλεξε για πολλοστή φορά το εγκώμιο της ΕΕ παρουσιάζοντάς την ως «πανάκεια» για κάθε πρόβλημα στα δυτικά Βαλκάνια αφού, όπως είπε, η ευρωπαϊκή προοπτική τους «αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και διενέξεων»!

Πάντως, ο Αρμπίν Κούρτι αρχηγός της οργάνωσης «Αυτοδιάθεση» Κοσσοβάρων Αλβανών αυτονομιστών έριξε χτες στο τραπέζι πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων όχι ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα, όπως πιέζει η ΕΕ, αλλά ανάμεσα σε Πρίστινα και Τίρανα για την ενοποίησή τους. «Αντί να συζητούν με τα Τίρανα για την ένωση Κοσσόβου - Αλβανίας, οι πολιτικοί μας επιθυμούν να συζητήσουν για την εσωτερική διαίρεση του Κοσόβου» είπε στη διάρκεια επίσκεψης στην Κλίνα, όπου κήρυξε την έναρξη εκστρατείας κατά ενός επικείμενου διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ