Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΑΚΕΛ

Διακήρυξη για την ιστορία του κόμματος ενέκρινε σε πανηγυρική συνεδρίαση η ΚΕ

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 14 Απρίλη 1941, οπότε το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου παράδωσε τη σκυτάλη της δράσης του στο Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού, το σημερινό ΑΚΕΛ. Για τα 70χρονα του Κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σε πανηγυρική συνεδρίαση τη Δευτέρα ενέκρινε διακήρυξη για τα 70χρονα του Κόμματος. Χτες, στη Σκαρίνου, εκεί όπου έγινε η Συνέλευση των στελεχών του παράνομου ΚΚΚ για τη δημιουργία του ΑΚΕΛ, διοργανώθηκε εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο ΓΓ του Κόμματος, Αντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Το ΚΚΚ πραγματοποίησε το ιδρυτικό του Συνέδριο στις 15 Αυγούστου 1926. Το 1931 τέθηκε εκτός νόμου, αλλά εξακολούθησε να δρα στην παρανομία. Στη συνέλευση της Σκαρίνου, στις 14 Απριλίου 1941, ιδρύεται το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι συνεχιστής του ΚΚΚ, όπως υπογραμμίζει η διακήρυξη, «όχι μόνο γιατί ιδρύθηκε με απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΚ, αλλά και γιατί σε ό,τι αφορά την ιδεολογία, την οργανωτική δομή, τις καταστατικές αρχές και τους στόχους τα δυο κόμματα ταυτίζονται».

Σήμερα - τονίζεται στη διακήρυξη - το ΑΚΕΛ δεσμεύεται «να συνεχίσει την πάλη για ειρηνική, δίκαιη υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, τους διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ