Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΡΘΡΟ
Για την απεργία στα ΜΜΕ και την προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο «Ρ»

Με αφορμή τις δυο 48ωρες απεργίες στο χώρο των ΜΜΕ, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή, έγινε προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο «Ριζοσπάστης» και το ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφόρησε το κυριακάτικο φύλλο του την Πέμπτη 7 Απρίλη, με την επικαιρότητα της προηγούμενης ημέρας και το ένθετο «7 Ημέρες Μαζί». Το ίδιο είχε κάνει και στην προηγούμενη 48ωρη απεργία, που είχε κηρυχτεί στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στις 17 και 18 Δεκέμβρη 2010. Τότε, όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν τα κυριακάτικα φύλλα τους από την Παρασκευή, πρώτη μέρα της απεργίας. Και τότε είχε γίνει προσπάθεια το κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη» να παρουσιαστεί σαν απεργοσπαστικό και μάλιστα από συγκροτήματα που εκδίδουν εβδομαδιαία κυριακάτικα φύλλα -όπως το «Παρόν»- και κυκλοφόρησαν κανονικά παρά την απεργία.

Η ίδια προσπάθεια επαναλήφθηκε με αφορμή και την τετραήμερη απεργία της προηγούμενης εβδομάδας, με βασικούς εκφραστές αυτή τη φορά την «Ελευθεροτυπία» και κύκλους της «Αυγής». Πέρα από την ουσία του πράγματος, στην οποία θα αναφερθούμε πιο κάτω, είναι τουλάχιστον προκλητικό να κατηγορούν για απεργοσπασία το «Ριζοσπάστη» δυο εφημερίδες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν δώσει δείγματα γραφής για τον τυχοδιωκτικό τρόπο με τον οποίο στέκονται απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για τις 17 και 18 του περασμένου Δεκέμβρη. Τότε, η μεν «Ελευθεροτυπία», με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της (!) τάχθηκε υπέρ της απόφασης της εργοδότριας να μη γίνει απεργία στην εφημερίδα, η δε «Αυγή», όπως και όλες οι άλλες εφημερίδες, διένειμε το κυριακάτικο φύλλο της την Παρασκευή 17 Δεκέμβρη. Με ένα μακροσκελές μάλιστα άρθρο της σύνταξης, επιχειρηματολογούσε για το ότι το κυριακάτικο φύλλο δεν ήταν απεργοσπαστικό. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία της κυριακάτικης "Αυγής" στα περίπτερα σήμερα, όπως επί τόσα χρόνια καθημερινά, αποτελεί πολιτική πράξη υπεράσπισης των λαϊκών αγώνων και όχι κερδοσκοπική κίνηση».

Μετά τη λήξη της απεργίας και απαντώντας σε επικρίσεις άλλων εντύπων για το γεγονός ότι κυκλοφόρησε την κυριακάτικη έκδοσή της, η «Αυγή» έγραφε στο οπισθοσέλιδό της, την Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010 ότι «(...) το "παράθυρο" της Πέμπτης, ανάμεσα στη γενική απεργία και την 48ωρη, διευκόλυνε να εκδοθούν τα κυριακάτικα φύλλα από την Πέμπτη και να κυκλοφορήσουν την Παρασκευή» και με νόημα έδειχνε την «Ελευθεροτυπία», σαν τη «μοναδική εξαίρεση στον Τύπο», αφού «εκδόθηκε και τις τρεις ημέρες, μετά από απόφαση των εργαζομένων της να μην συμμετάσχουν στην απεργία». Τέσσερις μήνες μετά, τη μέρα της τελευταίας απεργιακής συγκέντρωσης, από κύκλους της «Αυγής» διαρρέονταν κατηγορίες προς τον «Ριζοσπάστη» για το γεγονός ότι τύπωσε κυριακάτικο φύλλο. Ο,τι δηλαδή είχε κάνει και η ίδια στις 17 Δεκέμβρη, υπερασπιζόμενη μάλιστα την επιλογή της με ιδεολογικούς και πολιτικούς όρους!

Από την άλλη μεριά, η «Ελευθεροτυπία» κυκλοφόρησε την Πέμπτη με τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ «Απεργία στον Τύπο με παρασπονδίες» και με στοχευμένη αναφορά στον «Ριζοσπάστη», τον οποίο τσουβαλιάζει με τα υπόλοιπα συγκροτήματα του Τύπου, γράφοντας: «Σήμερα, Πέμπτη (σ.σ. 7/4/2011), πάντως, οι εφημερίδες "Εθνος", "Βήμα", "Πρώτο Θέμα", "RealNews", "Ριζοσπάστης", "Παρόν", "Παρασκήνιο", "Aρθρο", προχώρησαν σε έκδοση των κυριακάτικων εκδόσεών τους (...) Οι μόνες κυριακάτικες εκδόσεις που δεν θα κυκλοφορήσουν θα είναι η "Kυριακάτικη E" και η "Aυγή"».

Εκτός από το «Βήμα» και το «Εθνος», όλες οι άλλες εφημερίδες στις οποίες αναφέρεται η «Ελευθεροτυπία» είναι εβδομαδιαίες. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τον «Ριζοσπάστη», η κυριακάτικη έκδοση του οποίου δεν αποτελεί ξεχωριστό φύλλο, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των άλλων εντύπων, αλλά συνέχεια της καθημερινής έκδοσης, με ύλη προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κομματικής δουλειάς, αφού κατά κανόνα οι Κομματικές Οργανώσεις εξορμούν τις Κυριακές με τον «Ριζοσπάστη». Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους για τον οποίο η κυκλοφορία του κυριακάτικου φύλλου είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση ημερήσια κυκλοφορία στη διάρκεια της εβδομάδας.

Οπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι αναγνώστες, όλες οι κυριακάτικες εκδόσεις των συγκροτημάτων κυκλοφόρησαν από την Πέμπτη με τις εμπορικές προσφορές τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο τύπωσαν κυριακάτικες εκδόσεις: Για να προσθέσουν τα CD και τα άλλα παρελκόμενα στις εφημερίδες τους, με στόχο το κέρδος. Ο «Ριζοσπάστης», η εφημερίδα της εργατικής τάξης, δεν κυκλοφορεί με στόχο το κέρδος, αλλά για να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα, τα οποία βρίσκονται υπό λυσσαλέο διωγμό από την ίδια τάξη που διευθύνει και τον αστικό Τύπο σαν προπαγανδιστικό της μηχανισμό.

Αυτήν ακριβώς την αλήθεια προσπαθούν να συσκοτίσουν όσοι τσουβαλιάζουν τον «Ριζοσπάστη» με τις αστικές εφημερίδες και επιχειρούν μάταια να του χρεώσουν απεργοσπασία. Θα προτιμούσαν ο «Ριζοσπάστης» όχι μόνο να μη βρίσκεται κρεμασμένος στα περίπτερα τις μέρες της απεργίας, ώστε η τάξη τους και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός να παίζουν χωρίς αντίπαλο, αλλά και να μη βγαίνει καθόλου, αφού το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που τους αντιπαλεύει στρατηγικά, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση. Δεν ανήκει σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως οι αστικές εφημερίδες, με τις οποίες, ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος των ιδιαίτερων συμφερόντων τους και να συκοφαντήσουν τους εργατικούς αγώνες, με βάση το γενικό συμφέρον της τάξης τους. Ο Αλαφούζος, ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ, είναι ταυτόχρονα και μεγαλοεργοδότες, με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Αυτά υπερασπίζονται από τα Μέσα τα οποία κατέχουν και ταυτόχρονα, παρά τους δεδομένους ανταγωνισμούς τους, σφυροκοπούν την εργατική τάξη και το λαό, για να θωρακίσουν την εξουσία τους σαν τάξη.

Παράλληλα, ως εργοδότες στα εκδοτικά τους συγκροτήματα, τα οποία λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, προσπαθούν διαρκώς να δυσχεραίνουν τους όρους με τους οποίους εργάζονται οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργατοϋπάλληλοι, για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος στα «μαγαζιά» τους. Η καπιταλιστική κρίση και η αναπόφευκτη όξυνση του ανταγωνισμού για το ποιος θα επιβιώσει στην αγορά των ΜΜΕ, έχει κάνει την εργοδοσία πιο επιθετική. Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση και πολιτική που στηρίζουν τα Μέσα στα οποία εργάζονται και η οποία υπηρετεί τους εργοδότες τους σαν τάξη.

Απέναντί της, μοναδικό φόβητρο και αντίπαλο, η αστική τάξη έχει το ΚΚΕ και τη φωνή του, τον «Ριζοσπάστη». Ο «Ριζοσπάστης» είναι Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, οργανωτής, καθοδηγητής και διαφωτιστής της εργατικής τάξης, με αδιάκοπη, πρωτοπόρα παρουσία στο πλευρό του εργατικού λαϊκού κινήματος, ακόμα και όταν τα αστικά καθεστώτα έθεταν το ΚΚΕ και την εφημερίδα του στην παρανομία.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ταξική πάλη οξύνεται και μαζί της η επίθεση στην εργατική τάξη και η συκοφάντηση των αγώνων της, η καθημερινή παρουσία του «Ριζοσπάστη» στα εργοστάσια, τις εργατογειτονιές, τα μικρομάγαζα και τις σχολές είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Αυτή την παρουσία είναι αποφασισμένα να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο και ενάντια σε οποιονδήποτε αντίπαλο τα κομματικά μέλη που το ΚΚΕ χρέωσε στη δουλειά του «Ριζοσπάστη» και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα του Κόμματος.


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θετικά στοιχεία από την προσπάθεια για άνοδο της διακίνησης(2017-06-11 00:00:00.0)
Τα σιαμαία(2013-06-18 00:00:00.0)
Υποκρισία χωρίς όρια(2011-04-12 00:00:00.0)
Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»(2010-04-30 00:00:00.0)
Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων το Φλεβάρη(2001-04-19 00:00:00.0)
Σταθερά ανοδική τα τελευταία τρία χρόνια(2001-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ