Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις «αγορές»!

Πρόγευση για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών

Τις αντιλαϊκές συντεταγμένες του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου», για τη σφοδρή κλιμάκωση με ορυμαγδό από νέα μέτρα που ετοιμάζει από τώρα και για τα επόμενα χρόνια το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, προδιέγραψε σε χτεσινή ημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην ίδια ημερίδα, που διοργάνωσαν οι Financial Times, τα επιτελεία του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου κλείνουν το μάτι στις «αγορές» για τα πολύ χειρότερα που έχουν αποφασίσει απέναντι στο λαό. Με συνολική εκτίμηση ότι δεν «υπάρχει άλλη διέξοδος», δηλώνουν ότι τώρα περιμένουν τις «αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό» με την εκπρόσωπο της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να δηλώνει ότι οι «αγορές δεν πείθονται, πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε αυτό που μας λένε»...

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η βιαιότητα, ο πήχης της αντιλαϊκής πολιτικής είναι πολύ πάνω και από το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που αυτές τις μέρες περνάει για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόγευση για τα επικείμενα μέτρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με έμφαση στον «περιορισμό», όπως τον χαρακτήρισε του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, στα «ελλείμματα» δημόσιων φορέων, στην «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών», δηλαδή στην καρατόμηση επιδομάτων (όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.). Και όλα αυτά, γιατί όπως δήλωσε, η «προσπάθεια δημοσιονομικής ανάταξης» έχει ως πρώτο στοιχείο την «εμπιστοσύνη», προκειμένου στη συνέχεια να έλθουν και οι «επενδύσεις».

Τα λεγόμενα του υπουργού ταυτίζονται απολύτως με αυτά των τραπεζιτών, που αξιώνουν τον πλήρη σεβασμό στις «αγορές», δηλαδή με τους ίδιους και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Νύχι - κρέας με το τραπεζικό κεφάλαιο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι «επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει», όσο «δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης από το εξωτερικό».Είναι ολοφάνερο ότι για μοναδικό καημό τους έχουν τους τρόπους χρηματοδότησης της πλουτοκρατίας, γι' αυτό άλλωστε τους στέκονται με νέο πακτωλό από κρατικό χρήμα και εγγυήσεις, όπως μόλις πρόσφατα με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην αναπτυξιακή στρατηγική των μονοπωλίων, ενέταξε και την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», συνολικά το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ με τον υπουργό να δηλώνει ότι «παράλληλα με την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου».

Οπως δήλωσε, είναι «αδιανόητο να μη θέλουμε ανάπτυξη των λιμενικών και αεροπορικών υποδομών που περνάει από μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων για αναπτυξιακούς λόγους και σε δεύτερη φάση για λόγους μείωσης του χρέους». Προϊδέασε, δηλαδή, για το ότι και οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν και το κρατικό χρέος θα αυξηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ