Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυσχεραίνεται η δυνατότητα σπουδών για τα παιδιά πολυτέκνων

Δεν αφήνει απολύτως τίποτα όρθιο η κυβέρνηση και χτυπάει από παντού τη δυνατότητα των παιδιών να σπουδάσουν. Μέχρι και από την τροπολογία για τις μετεγγραφές στρέφεται ενάντια στα παιδιά των πολυτέκνων. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας (στο σχέδιο νόμου για τα «Πρότυπα» Λύκεια, που βρίσκεται στη Βουλή) στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η εισαγωγή των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, αδέρφια σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας κ.ά.) θα γίνεται μόνο εάν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 50 χιλιάδες ευρώ.

Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνει αυτό με το παράδειγμα μιας τετράτεκνης οικογένειας που κατοικεί στα Δωδεκάνησα και οι γονείς είναι μισθωτοί των 1.800 ευρώ μεικτά έκαστος: Το πρώτο παιδί φοιτά στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα (δηλαδή η οικογένεια αναγκάζεται να διατηρεί δυο σπίτια). Το 2ο παιδί δίνει τώρα πανελλήνιες, όμως αν περάσει π.χ. στην Κομοτηνή, δεν θα έχει το δικαίωμα να πάει να σπουδάσει μαζί με το πρώτο παιδί στην Αθήνα, επειδή οι ετήσιες αποδοχές των γονιών ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ μεικτά. Αρα η οικογένεια θα πρέπει να ανοίξει και να διατηρεί και τρίτο σπίτι για να σπουδάσει το δεύτερο παιδί. Αντίστοιχα, του χρόνου θα συμμετάσχει στις πανελλήνιες το 3ο παιδί της οικογένειας και αν και αυτό περάσει π.χ. στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει προκειμένου να σπουδάσει να ανοίξει η οικογένεια και τέταρτο σπίτι...

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως το υπουργείο Παιδείας «κατά τρόπο αντισυνταγματικό, αντιδημογραφικό και αντιπολυτεκνικό καταργεί προκλητικά τις μετεγγραφές των πολυτέκνων φοιτητών, ξεχνώντας ότι είναι η μοναδική κατηγορία που προστατεύεται ευθέως από το Σύνταγμα». Η Συνομοσπονδία σημειώνει ότι η «κυβέρνηση εγκαινίασε μία άκρως αντιπολυτεκνική - αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ