ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Οι εξελίξεις στην Υγεία απαιτούν οργάνωση και πάλη

Τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα συντονίζουν οι συνταξιούχοι

Τετάρτη 30 Μάρτη 2011

Από τη συγκέντρωση των συνταξιούχων
Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία, χωρίς καθυστέρηση, την καλύτερη οργάνωση των συνταξιούχων για το δυνάμωμα της κοινής ενιαίας πάλης με το ταξικό εργατικό κίνημα και τα σύμμαχα στρώματα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ πραγματοποίησαν χτες πλατιά σύσκεψη - συγκέντρωση ενημέρωσης των συνταξιούχων για τις αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος της Υγείας και της Πρόνοιας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην αίθουσα «Γκίνη» και χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων, εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων και Ομοσπονδιών.

Σήμερα οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Υγεία που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Από αύριο τα πρωτοβάθμια σωματεία των συνταξιούχων, οι Ομοσπονδίες βγαίνουν στις γειτονιές, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στα ιατρεία, στους Οργανισμούς, όπου βρίσκονται και ζουν οι συνταξιούχοι για την πλατιά ενημέρωσή τους και την οργάνωσή τους.

Το άνοιγμα στη συγκέντρωση έκανε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κάλεσε σε οργάνωση της πάλης χωρίς καθυστέρηση. «Ενισχύουμε - σημείωσε - την κοινωνική συμμαχία και τη συμπόρευσή μας με το ταξικό και ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα των γονιών, των γυναικών, της νεολαίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Με ένταξη σ' αυτό όλων των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών, με καλές αμοιβές, ανθρώπινα ωράρια και δημόσιες κοινωνικές παροχές, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτόν το στόχο παλεύουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υλοποίησής του, με την αλλαγή των συσχετισμών για βαθύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

Στο στόχαστρο η υγεία του λαού

Για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση σε βάρος της, μίλησε αναλυτικά στη συγκέντρωση η Αφροδίτη Ρέντζιου, ψυχίατρος, μέλος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Με τις αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία, σημείωσε, «στοχεύουν στη μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών παροχών, στη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών».

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι σήμερα προκύπτει μια αντίφαση και εξηγεί ότι: «Διανύουμε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται, γενικεύεται η ελαστική απασχόληση, η εντατικοποίηση, η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, η κακή ποιότητα διατροφής, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου για πολιτισμό, αθλητισμό, ξεκούραση. Ολα αυτά είναι προβλήματα που υπονομεύουν την υγεία του λαού. Από την άλλη, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα. Δηλαδή, αυξάνονται οι ανάγκες για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, αλλά και οι δυνατότητες ικανοποίησής τους και την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα που προβλέπουν ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές και αυξάνουν το μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αγοράζουν άμεσα ή έμμεσα».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση αξιοποιεί ένα ακόμα εργαλείο, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπως τόνισε η συνδικαλίστρια. «Προχωράει στην αποσύνδεση των κλάδων υγείας των 4 ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) από τους κλάδους συνταξιοδότησης, μια ενοποίηση, όμως, που γίνεται με τις παροχές να υποβαθμίζονται περισσότερο, να κατεβαίνουν πιο κάτω». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, μέχρι σήμερα η θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΙΚΑ είναι το 1% του ΑΕΠ, ενώ τώρα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή και για τα 4 Ταμεία) θα είναι στο 0,6% του ΑΕΠ και «το πιθανότερο είναι το κράτος να μην δίνει ούτε αυτά», τόνισε. «Για να επιβιώσει λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ, συνέχισε, θα καλύπτει ένα βασικό πακέτο παροχών προς τους ασφαλισμένους, προνοιακού επιπέδου και στη συνέχεια θα πουλάει υπηρεσίες για να έχει έσοδα. Δημιουργείται ένα κατακερματισμένο δίκτυο υπηρεσιών Υγείας που θα λειτουργούν σε ανταποδοτική βάση. Πρακτικά, ο ΕΟΠΥΥ θα νοικιάζει υπηρεσίες στις κοινοπραξίες γιατρών».

Σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες, «δηλαδή σε μια πορεία το κράτος να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση των κρατικών δαπανών». Σ' αυτήν την κατεύθυνση «επιβάλλει το χαράτσι των 5 ευρώ, την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία, πληρωμή για εξετάσεις, για να αυξάνονται τα έξοδα, ολόκληρες υπηρεσίες, όπως φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα, ιματισμός, παραδίδονται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Από αυτήν τη λειτουργία κόστους - οφέλους θα εξαρτάται η βιωσιμότητά τους. Ηδη, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να αναθέτουν στις τράπεζες να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και αυτές με τη σειρά τους θα πιέζουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν, θα αξιοποιούν τις υποδομές και τις υπηρεσίες».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, σήμερα το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και περικοπές στους ασφαλισμένους. «Εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι δυσκολεύονται να πληρώσουν. Δεν αγοράζουν τα απαραίτητα φάρμακα με αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους».

Κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις «έχουν επενδύσει ιδεολογικά στο επιχείρημα ότι ο εργαζόμενος κοστίζει. Αυτό αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που το κόστος και τις τιμές τις καθορίζουν οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού. Προβάλλουν τα φαινόμενα απάτης και διαφθοράς σαν αιτία, ενώ η αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους, ο ανταγωνισμός, το κυνήγι της διεύρυνσης και ελέγχου των αγορών από τις επιχειρήσεις».

Ξεκάθαροι οι δυο δρόμοι: Υγεία εμπόρευμα - Υγεία λαϊκό αγαθό

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαροι οι δύο δρόμοι: Η Υγεία ως εμπόρευμα και η Υγεία λαϊκό αγαθό, τόνισε. «Αν θέλουμε - υπογράμμισε - για παράδειγμα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος του λαού πρέπει να μιλήσουμε για πρόληψη μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Τη δημιουργία Κέντρων Υγείας σε όλους τους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό, στην πόλη, στο χωριό, στις βιομηχανικές περιοχές, στα συγκροτήματα σχολείων που θα είναι συνδεδεμένα σε ένα ενιαίο σύστημα με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές δομές. Ενα σύστημα που θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες (υγεία και ασφάλεια στην εργασία, ψυχική υγεία, κατ' οίκον νοσηλεία, προγεννητικός έλεγχος) με πλήρη στελέχωση από διεπιστημονικές ομάδες υγειονομικών (γιατροί όλων των ειδικοτήτων, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, οικογενειακοί γιατροί). Δε θα πηγαίνει ο ασθενής να βρει τον γιατρό, αλλά η ομάδα έγκαιρα θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Θα υπάρχει συστηματική εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων.

Σε αυτό το σύστημα θα ενταχθούν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, θα λειτουργεί κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, διάθεσης, εισαγωγής φαρμάκου, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού. Θα καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Ολοι ισότιμα θα απολαμβάνουν τις παροχές, ανεξάρτητα από την ασφάλιση και τις εισφορές, το είδος της εργασίας, το ύψος του μισθού».

Στον Προκρούστη άγριων περικοπών ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι

Για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, αναφέρθηκαν αναλυτικά από κάθε χώρο οι πρόεδροι σωματείων και των Ομοσπονδιών. Μίλησαν οι: Παναγιώτης Βαβουγιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Διαμαντής Μαυροδόγλου από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιάννης Ζώης πρόεδρος των Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γιώργος Λέκκας πρόεδρος των Συνταξιούχων ΝΑΤ, Π. Βασιλόπουλος πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΣΕ, Παναγιώτης Πάλμος από τους Συνταξιούχους της ΔΕΗ, Σούλα Ακζιώτη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αττικής και Γιώργος Ταϊρίδης πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μενιδίου.

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά στην κατάσταση που αφορούν τον κλάδο Παροχών Ασθενείας του ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το 2010 ήταν συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ 4.300 γιατροί όλων των ειδικοτήτων με συμβάσεις που κυμαίνονται από 600-1.200 ευρώ το μήνα και με υποχρέωση να εξετάζουν 2.000 ασφαλισμένους. Εγιναν 10 εκατ. εργαστηριακές εξετάσεις, γράφτηκαν 4 εκατ. συνταγές, εκδόθηκαν 100.000 εισιτήρια νοσηλείας για δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία (αντιστοιχούν σε 300.000 μέρες νοσηλείας) κατά μέσο όρο) και δόθηκαν 8.000 θεραπευτικά μέσα, όπως τροχήλατα αμαξίδια, συμπυκνωτές οξυγόνου κ.λπ.».

Υπογράμμισε, βέβαια, ότι αυτές οι παροχές δεν ήταν δωρεάν, καθώς «το 2010 στον κλάδο ασθένειας οι ασφαλισμένοι έδωσαν εισφορές 623 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για 620 εκατ. το 2011) και οι συνταξιούχοι 4,5 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη 3,5 εκατ. για το 2011). Εκτός απ' τις εισφορές και τη γενική φορολογία, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ επιβαρύνονται με χαράτσι 25% στα φάρμακα, στις εργαστηριακές εξετάσεις και τα ειδικά θεραπευτικά μέσα. Την ίδια ώρα, η κρατική επιχορήγηση στον κλάδο ασθένειας περιορίστηκε σε 117 εκατ. ευρώ το 2010 με την πρόβλεψη για 115 εκατ. ευρώ το 2011.

Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ μπήκαν στον Προκρούστη των άγριων περικοπών για να πιαστούν οι στόχοι του Μνημονίου στο χώρο της Υγείας. Οπως θα θυμάστε, οι διαβητικοί του ΟΑΕΕ ήταν το πρώτο πειραματόζωο των περικοπών, όταν το Μάρτη του 2010 το Ταμείο αποφάσισε τη χορήγηση των ταινιών μέτρησης σακχάρου με ηλικιακά κριτήρια για να αποφασίσουν - ύστερα από την κατακραυγή - τη χορήγηση των ταινιών με αριθμητικά κριτήρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, επίσης, «ότι εκτός απ' τη φαρμακευτική δαπάνη το 2010 υπήρξαν μειώσεις και στις παρακλινικές εξετάσεις κατά 19,53%, στα κρατικά νοσοκομεία κατά 22,4% και στα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά 22,8%. Συνολικά, το 2010, στο όνομα των μνημονίων υπήρξε μια μείωση των δαπανών Υγείας κατά 80 εκατ. ευρώ. Παρά τις αιματηρές περικοπές και για το 2011 προβλέπεται ένα έλλειμμα 317.000 ευρώ στον κλάδο ασθένειας του ΟΑΕΕ, αν και συνολικά ο προϋπολογισμός του Ταμείου θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τη Διοίκηση, πλεόνασμα 44 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι ένα ερώτημα πώς θα μπορέσει να υπάρξει πλεόνασμα, όταν 407.000 ασφαλισμένοι (49%) του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και χρωστούν 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, 130.000 οφειλέτες με 700 εκατ. ευρώ έχουν διακόψει οριστικά το επάγγελμά τους. Οσοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ μείνουν ανασφάλιστοι μπορούν με βάση το παλιό καθεστώς να έχουν υγειονομική κάλυψη για ένα χρόνο. Με τις νέες ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ, το νόμο 3845/2010 για το μνημόνιο και το νόμο 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» (Α΄, 115), έγινε η πρόβλεψη για κάλυψη για δύο χρόνια. Ομως και αυτό είναι "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα", καθώς η κάλυψη γίνεται με χρήματα των ασφαλισμένων, η σύσταση στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματιών (ΕΛΕ) με πόρους το 60% της μηνιαίας ατομικής εισφοράς (ύψους πέντε ευρώ) που δίνουν στον ΟΑΕΔ οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ», υπογράμμισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτιάχνουν κλίμα για νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές (2014-05-16 00:00:00.0)
Στον αέρα εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι (2013-05-18 00:00:00.0)
Επείγουσα προτεραιότητα η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (2012-07-29 00:00:00.0)
Μετέωρο προσωπικό και νέα χαράτσια (2011-02-26 00:00:00.0)
Αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας των περικοπών (2010-11-19 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «κόβει» 1.423 γιατρούς! (2010-06-16 00:00:00.0)