Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΕ
Η κυβέρνηση «κόβει» 1.423 γιατρούς!

Σοβαρές οι συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων. Πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού

«Τσεκούρι» στους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) επιβάλλει η κυβέρνηση, με συνέπεια να αντιδράσει ομόφωνα ακόμη και το ΔΣ του Ταμείου, ο διοικητής του οποίου έχει επανειλημμένως προωθήσει αντιασφαλιστικά μέτρα της προηγούμενης και της υφιστάμενης κυβέρνησης. Η κατάσταση που περιγράφει η ανακοίνωση του ΟΑΕΕ, μία μέρα μετά το δημοσίευμα του «Ρ» για τη μεθόδευση περικοπής περίπου 1.000 συμβεβλημένων με το Ταμείο γιατρών, εμφανίζεται ακόμη πιο άσχημη για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ, το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης περιέκοψε τις θέσεις των συμβεβλημένων γιατρών από 4.300 σε 2.877, μια μείωση 1.423 θέσεων. Μετά από αυτό, το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε ομόφωνα, στις 14 του Ιούνη, «να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την αναστάτωση που θα προέλθει στους ασφαλισμένους του από την ελλιπή εξυπηρέτησή τους σε ιατρικές υπηρεσίες».

Το ιστορικό της περικοπής έχει ενδιαφέρον, καθώς: Ο ΟΑΕΕ ζήτησε τον Ιούνη του 2009 την έγκριση 4.300 θέσεων συμβεβλημένων γιατρών για το χρονικό διάστημα 1/1/2010 έως και 31/12/2011. Τέλη Νοέμβρη του 2009, το υπουργείο Απασχόλησης ζήτησε την έγκριση των θέσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια περίοδο, το Ταμείο επέλεξε 4.220 γιατρούς, προκειμένου να είναι έτοιμο με τη λήξη των συμβάσεων των υφιστάμενων γιατρών του, στο τέλος του έτους. Ωστόσο: Στις 16 του Δεκέμβρη 2009 το Γενικό Λογιστήριο προτείνει την έγκριση μόνο 4.110 γιατρών. Στις 21 του Μάη του 2010 περιορίζει τις θέσεις σε 3.900 και ζητά έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις των προηγούμενων. Στις 11 του Ιούνη 2010, το υπουργείο περιόρισε ακόμη περισσότερο τις θέσεις, σε μόλις 2.877!

Εκτός από τις σοβαρότατες συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων και των οικογενειών τους, το Ταμείο σημειώνει ότι «η ετεροχρονισμένη περικοπή σε θεραπευτές γιατρούς, που προοιωνίζεται η τελική έγκριση του αριθμού των συμβεβλημένων γιατρών, με ευθύνη των κ.κ. Ραγκούση και Σαχινίδη, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Οργανισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ