Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Προαγγελίες ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ

Ακόμα 1,8 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες

Την προώθηση 11 προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 1,823 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση κάνει αναπτυξιακό έργο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πόρων κατευθύνεται σε μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσεις, πέρα και έξω από τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, για τους οποίους η μόνη προσφορά είναι η δυνατότητα - και πάλι για ορισμένους από αυτούς - να συναγωνιστούν τους ισχυρούς στη... διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων.

Τα προγράμματα βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης, από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (μεταποίηση, τουρισμός, εμπόριο, υπηρεσίες) με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ για 7.400 επιχειρήσεις, μέχρι τα στάδια της συμβασιοποίησης ή της υποβολής προτάσεων. Πρόκειται για προγράμματα που θεωρητικά προβλέπεται να ενισχύσουν 22.581 επιχειρήσεις και επαγγελματίες (προγράμματα τριτογενούς τομέα, εμπόριο, υπηρεσίες και πρόγραμμα για ελεύθερους επαγγελματίες), 3.000 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ψηφιακής σύγκλισης, 1.800 επιχειρήσεις για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, 4.500 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «πράσινης επιχείρησης» και του «πράσινες υποδομές». Αλλες 1.000 τουριστικές επιχειρήσεις προβλέπεται να ενισχυθούν από επόμενα προγράμματα για τον πράσινο και εναλλακτικό τουρισμό.

Παρ' όλα αυτά, η πρόβλεψη για το ύψος των επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν δεν αντιστοιχεί πάντα με το τελικό αποτέλεσμα και κυρίως δε δίνει κανένα ουσιαστικό στοιχείο για το ποιοι ωφελούνται. Πολύ περισσότερο που η πολιτική κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου - ΕΕ και ΔΝΤ, οδηγεί στην εξαθλίωση εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ, πέρα από προγράμματα και ενισχύσεις για τους «βιώσιμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ