ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η χώρα μπορεί να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας

Παρασκευή 1 Απρίλη 2011

Η χώρα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια ώστε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις εξαγωγές της. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) πρέπει να παραμείνει κρατικοσυνεταιριστική και να λειτουργήσει όλα τα εργοστάσιά της, να αναπτυχθεί παραπέρα και να μην ξεπουληθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους. Τα παραπάνω τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΒΖ στο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας, όπου περιόδευσε χθες το πρωί. Σημείωσε ότι μέσα από μαζικό, συντονισμένο και οργανωμένο αγώνα, εργαζομένων, αγροτών, μικροεπαγγελματιών μπορούν να ακυρώσουν αποφάσεις που βγάζουν στο σφυρί επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΕΒΖ, και εκτελούν κυριολεκτικά έναν παραγωγικό τομέα.

Στη διάρκεια της περιοδείας, συναντήθηκε με τον διευθυντή του εργοστασίου, με εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων και μίλησε στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο χώρο της καντίνας.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΚΑΠ, που στήριξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μειώθηκε η εθνική ποσόστωση στις 158.000 τόνους, δηλαδή κατά 50%. Εξαιτίας της δραματικής μείωσης της τιμής των παραγωγών, της αποδέσμευσης της επιδότησης από την παραγωγή, η τευτλοκαλλιέργεια εγκαταλείπεται μαζικά από τους αγρότες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πέρσι η ΕΒΖ να παράγει 75.000 τόνους ζάχαρη όταν οι ανάγκες της χώρας είναι 320.000 τόνοι. Φέτος, μετά βίας, θα μπορέσει να καλύψει το 1/10 των αναγκών της χώρας.

Στο εργοστάσιο στο Πλατύ, με δυνατότητα παραγωγής 120.000 τόνων, φέτος αναμένεται να παραχθούν 15.000 - 20.000 τόνοι. Παλιότερα δούλευαν 350 μόνιμα εργαζόμενοι και απέμειναν μόλις 128. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οπως είπαν, έφτασαν σε σημείο εργαζόμενοι να δουλεύουν συνεχόμενα 120 μέρες χωρίς ανάπαυση.

Η Δ. Μανωλάκου, μιλώντας στους εργαζόμενους, παρουσίασε συνοπτικά τη θέση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Απαιτεί στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων όπως η ΕΒΖ. Πολιτική μείωσης του κόστους παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.

Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Τους κάλεσε να παλέψουν για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Τους κάλεσε μαζικά να συνδεθούν με τις ταξικές αγωνιστικές συσπειρώσεις που παλεύουν για την ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.

Το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η πρόταση του ΚΚΕ για μια αγροτική οικονομία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού», όπου συμμετείχαν μαζικά εργαζόμενοι και αγρότες της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λίγο πριν από την «ταφόπλακα» η εγχώρια τευτλοκαλλιέργεια (2018-08-14 00:00:00.0)
Κακά μαντάτα για τη Βιομηχανία Ζάχαρης (2016-03-10 00:00:00.0)
Πολιτική εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας (2012-05-09 00:00:00.0)
Πρόταση για την ανάπτυξη της ΕΒΖ (2011-03-31 00:00:00.0)
"Πικρή" ζάχαρη για τους τευτλοπαραγωγούς (1997-08-29 00:00:00.0)