Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόταση για την ανάπτυξη της ΕΒΖ

Περιοδεία της Δ. Μανωλάκου στις Σέρρες

Από τη χτεσινή επίσκεψη της Δ. Μανωλάκου στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες
Από τη χτεσινή επίσκεψη της Δ. Μανωλάκου στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες
Την πρόταση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων, συνολικά στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, παρουσίασε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στις Σέρρες, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Η Δ. Μανωλάκου το πρωί επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΕΒΖ, συναντήθηκε και συζήτησε με εκπροσώπους των εργαζομένων και τον διευθυντή του εργοστασίου και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος, όπου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν εργαζόμενοι της ΕΒΖ και τευτλοκαλλιεργητές.

Στη διάρκεια της περιοδείας στο εργοστάσιο, αναδείχθηκαν οι δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, επαγγελματίες και αγρότες, που δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ. Με βασικό εργαλείο την ΚΑΠ, κυβέρνηση και ΕΕ οδηγούν την ΕΒΖ στο κλείσιμο, τους εργαζόμενους στην ανεργία, και δίνουν καθοριστικό πλήγμα στα συναφή επαγγέλματα, όπου κυρίως δραστηριοποιούνται μικροεπαγγελματίες.

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ απέμειναν να απασχολούνται 94 μόνιμα εργαζόμενοι από τους 250 που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Το εργοστάσιο προετοιμάζεται για μικρή παραγωγή και καμπάνια μόλις 25 ημερών, καθώς φέτος αναμένεται να καλλιεργηθούν περίπου 17.000 στρέμματα από τα οποία εκτιμάται ότι θα παραχθούν μόλις 15.000 τόνοι ζάχαρης. Θυμίζουμε ότι για το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, το 1991, καλλιεργήθηκαν 67.612 στρέμματα και παράχθηκαν 50.000 τόνοι ζάχαρης. Το 2001 καλλιεργήθηκαν 57.528 στρέμματα και παράχθηκαν 42.595 τόνοι ζάχαρης.

Εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που δίνει η ΕΒΖ, οι αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά την τευτλοκαλλιέργεια. Ετσι, π.χ., ενώ το 2009 στο Νομό Σερρών καλλιεργήθηκαν 55.856 στρέμματα από 2.052 αγρότες, το 2010 καλλιεργήθηκαν 32.170 στρέμματα από 1.250 αγρότες. Με την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή που θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο, οι αγρότες θα εγκαταλείψουν οριστικά την καλλιέργεια.

Η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας και στο κλείσιμο και των υπόλοιπων εργοστασίων της ΕΒΖ (σήμερα παραμένουν εν λειτουργία 3 από τα 5), καθώς συνολικά εκτιμάται ότι από την ποσόστωση των 158.000 τόνων θα παραχθούν περίπου 30-35.000 τόνοι ζάχαρης.

Την ίδια στιγμή που για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών γίνονται εισαγωγές (Γαλλία, Σερβία, κ.ά.), η ΕΒΖ εξακολουθεί να εξάγει ζάχαρη σε Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, που είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες θα πρέπει να ανησυχούν. Οπως είπε, «δεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να λέει θέλω ανάπτυξη και να προσκαλεί ξένους επενδυτές και την ίδια ώρα παραγωγικές μονάδες, όπως η ΕΒΖ, να τις καταδικάζει σε συρρίκνωση και, ταυτόχρονα, να καταδικάζει σε ανεργία και φτώχεια τους εργαζόμενους, τους τευτλοπαραγωγούς και μια σειρά επαγγέλματα που δουλεύουν γύρω από την ΕΒΖ».

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, ο ιδιώτης που θα αγοράσει την ΕΒΖ θα πάρει προίκα την εθνική ποσόστωση και την αγορά των Βαλκανίων και πιθανά θα κλείσει τα εργοστάσια, γιατί θα παράγει κάπου αλλού τη ζάχαρη με φθηνότερο κόστος.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες να παλέψουν συντονισμένα για να κρατηθεί η ΕΒΖ στη χώρα μας. «Είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές ανάγκες του λαού, είναι μια βιομηχανία παραγωγική, δημιουργική και αν αναπτυχθεί θα μπορέσει να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να επεκτείνει και τις εξαγωγές της», σημείωσε.

Η Δ. Μανωλάκου θα επισκεφθεί σήμερα το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας. Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας (2012-05-09 00:00:00.0)
Η χώρα μπορεί να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια (2011-04-01 00:00:00.0)
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ (2011-03-16 00:00:00.0)
Επιταχύνει τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας (2007-09-27 00:00:00.0)
Σκληρά μέτρα σε βάρος των τευτλοπαραγωγών (1997-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ