ΣΕΙΣΜΟΣ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Στιγμές ελπίδας μέσα στην απόγνωση...
Τετάρτη 31 Γενάρη 2001

Associated Press

Το οκτάχρονο αγόρι βρίσκει το κουράγιο να χαμογελάσει, καθώς ο πόνος των τραυμάτων του υποχωρεί. Οι γονείς του χάθηκαν στο σεισμό...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οι ηρωικές όσο και απέλπιδες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων απέφεραν ακόμη μερικά «θαύματα» χτες -όπως η διάσωση ενός μωρού οκτώ μηνών που ανασύρθηκε σώο και αβλαβές από την αγκαλιά της νεκρής μητέρας του, ή η διάσωση ενός 16χρονου μετά από 96 ώρες παραμονής του κάτω από τα συντρίμμια, ή η διάσωση μιας 40χρονης εγκύου που γέννησε πάνω στα συντρίμμια-, όμως η γενική εκτίμηση είναι ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης και άλλων ζωντανών σεισμοπαθών στις πληγείσες από τη δόνηση 7,9 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής συνορεύουν, πλέον, με το στατιστικώς απίθανο. Παρ' όλα αυτά, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες.

Οι τοπικές αρχές της επαρχίας Γκουτζαράτ εξακολουθούν να δίνουν μια εκτίμηση περί τους 20.000 νεκρούς, ωστόσο χτες ο ομοσπονδιακός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, εκφράζοντας «την προσωπική του άποψη», έκανε λόγο μιλώντας προς δημοσιογράφους για 100.000 ανθρώπινα θύματα, με τους τραυματίες να ξεπερνούν το διπλάσιο αριθμό. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έσπευσε να χαρακτηρίσει και αυτός «προσωπική εκτίμηση» τη δήλωση Φερνάντες.

Οι προτεραιότητες των συνεργείων αρωγής μετακινούνται στην περίθαλψη των τραυματιών και των αστέγων, με πρώτη προτεραιότητα να είναι οι σκηνές, οι κουβέρτες και το ιατροφαρμακευτικό υλικό. Οι οργανώσεις Ερυθρού Σταυρού/ Ερυθράς Ημισελήνου προσπαθούσαν χτες σε μια «μαζική» επιχείρηση να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στις χειρότερα πληγείσες περιοχές, αφού οι θερμοκρασίες που αναφέρονται εκεί είναι κοντά και μερικές φορές κάτω από το μηδέν, ειδικά τις νυκτερινές ώρες.

Associated Press

Η πόλη Αντζάρ είναι μία από τις δύο που «έσβησαν από το χάρτη», όπως το θέτει ο Ινδός υπουργός Αμυνας.
Το σκηνικό στο έδαφος, ώρα με την ώρα, γίνεται όλο και πιο εφιαλτικό, αφού η οσμή των πτωμάτων γίνεται όλο και πιο έντονη, ενώ το πλήρες σκηνικό της καταστροφής αποκαλύπτεται. Ο υπουργός Αμυνας Φερνάντες δε δίστασε να πει ότι οι δύο πόλεις που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η Μπουτζ και η Αντζάρ, «έσβησαν από το χάρτη». Στις δυο πόλεις, με 150.000 και 80.000 κατοίκους αντίστοιχα, οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες και ο χρόνος εξαλείφει τις ελπίδες ανάσυρσης και άλλων ζωντανών από τα συντρίμμια.

Ο Μάρτιν Κέλσεϊ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά», που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες, βεβαιώνει ότι η εκτίμηση του Φερνάντες δεν του φαίνεται τόσο υπερβολική. «Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία... πολλά χωριά μοιάζουν σα να τα χτύπησε ατομική βόμβα».

Η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Γκουτζαράτ εκτιμά τις οικονομικές ζημιές από το σεισμό στα 5,5 δισ. δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη αναφέρθηκαν έξι ισχυροί μετασεισμοί ανάμεσα στα 3,3 και τα 4,5 Ρίχτερ, πάντως δεν αναφέρθηκαν νέα θύματα.

Επτά αεροσκάφη ανέμεναν να προσγειωθούν στην Μπουτζ χτες, μεταφέροντας ιατροφαρμακευτικό και άλλο υλικό. «Οι ανάγκες ξεπερνούν τη δυνατότητα απόκρισης».

Το Πακιστάν προστέθηκε στις χώρες που αποστέλλουν βοήθεια, με ένα C-130 να έχει ήδη μεταφέρει 16 τόνους ιατροφαρμακευτικού και άλλου υλικού στην Γκουτζαράτ και άλλες δύο πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Αμπντούλ Σατάρ δήλωσε σε μια ένδειξη ότι ακολουθεί κατευναστική «διπλωματία των σεισμών» ότι «το Πακιστάν εκφράζει τη λύπη και τη θλίψη του λαού για μια τρομερή τραγωδία». Αρχικά είχε απειληθεί «παρεξήγηση», όταν το Ισλαμαμπάντ ανέφερε ότι η Ινδική κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά βοήθειας, εν συνεχεία όμως το Νέο Δελχί έκανε σαφές ότι η βοήθεια, απ' όπου κι αν προέρχεται, είναι ευπρόσδεκτη.

Στις οργανώσεις που ανακοινώνουν βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους προστέθηκε η UNICEF με 8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση και η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωναν «αύξηση» των ποσών που θα διαθέσουν.

Η απόγνωση των σεισμοπαθών στις χειρότερα πληγείσες περιοχές προκαλεί, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, «ανομία», καθώς αναφέρονται λεηλασίες φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ρεπορτάζ στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας Times of India επικαλείται την εκτίμηση αξιωματούχου συνεργείων αρωγής ότι «η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, γιατί η απόγνωση των σεισμοπλήκτων αυξάνεται». Την ίδια ώρα ένοπλες συμμορίες έχουν αρχίσει να επιτίθενται εναντίον των σεισμοπλήκτων σε αρκετές περιοχές για να τους ληστέψουν, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Σε μία από τις επιθέσεις αυτές οι ληστές αφαίρεσαν από μία οικογένεια σεισμοπλήκτων κοσμήματα αξίας 150.000 δολαρίων. Το έργο των συμμοριών «διευκολύνεται» από την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης στις πληγείσες περιοχές. «Στην πόλη Μπατσάου δεν ήρθε σήμερα ούτε ένας αστυνομικός, ούτε ένας στρατιώτης», καταμαρτυρά ένας σεισμόπληκτος. «Χάσαμε τα πάντα. Η μητέρα φύση μάς έπαιξε ένα κτηνώδες αστείο και τώρα οι άνθρωποι μας κλέβουν ό,τι μας απέμεινε», είπε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηξη στο Μπαλουχιστάν (2013-10-03 00:00:00.0)
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να τρομοκρατεί (2001-02-10 00:00:00.0)
Κι όμως, υπήρχαν ακόμη επιζώντες... (2001-02-06 00:00:00.0)
Οι αρχές δίνουν το λόγο στις μπουλντόζες... (2001-02-01 00:00:00.0)
"Ανακούφιση" από την κυβέρνηση (1999-09-08 00:00:00.0)
Κύμα συμπαράστασης για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας (1999-08-21 00:00:00.0)