Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ
Κι όμως, υπήρχαν ακόμη επιζώντες...

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Η περίπολος των 20 ανδρών της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών βάδιζε στην πόλη Μπουτζ - ή, ακριβέστερα, ό,τι απέμεινε από αυτήν - 10 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, όταν κάποια από τα μέλη της άκουσαν φωνές κάτω από τα συντρίμμια. Χρησιμοποιώντας σιδερένιους λοστούς και σκάβοντας με τα χέρια, έβγαλαν από ένα κτίριο δύο αδέλφια στα πενήντα τους, μια γυναίκα και έναν άνδρα, ζωντανούς. Είχαν επιβιώσει έχοντας μόνο λίγο νερό και ένα κουτί μπισκότα. Ο γενικός επιθεωρητής της Δύναμης Συνοριακών Φρουρών του στρατού της Ινδίας, Μπάκσι Σινγκχ, κατέφυγε στο υπερφυσικό για να εξηγήσει το γεγονός: «Ολοι έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να ανασύρουν επιζώντες... πρόκειται για θαύμα». Ωστόσο, το συμβάν ίσως υπογραμμίζει περισσότερο από μια θεϊκή παρέμβαση την ανεπάρκεια των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων, που βασίστηκε στον ηρωισμό των μελών τους και όχι στην οργάνωση από πλευράς του κρατικού μηχανισμού...

Η διάσωση ήρθε καθώς συνεχιζόταν, με μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα, η κατεδάφιση των πληγέντων κτιρίων στην Μπουτζ, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της επαρχίας Γκουτζαράτ, που σάρωσε την 26η του Γενάρη ο σεισμός. Οι αρχές μίλαγαν χτες για 16.435 ανασυρθείσες σορούς και 14.000 νεκρούς ακόμη κάτω από τα συντρίμμια, συνολικά περίπου 30.000 νεκρούς, αλλά είχαν στρέψει την προσοχή τους στους περίπου 600.000 που υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι και στους 200.000 που υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί. 34 εκατομμύρια από το συνολικό πληθυσμό της επαρχίας (45 εκατ. σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές) έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πληγεί από το σεισμό.

Χτες ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζορζ Φερνάντες είπε ότι ενδέχεται «να μη μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων», επαναλαμβάνοντας τους φόβους του περί μιας εκατόμβης 100.000 θυμάτων. Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ινδίας ανασκεύαζε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την οικονομική ζημιά από το σεισμό, λέγοντας ότι η αρχική της πρόβλεψη περί 5,5 δισ. δολαρίων ήταν «προσεκτική» και αναφέροντας πως «μόνο στο λιμάνι Κάντλα» οι ζημιές ανέρχονται σε 2,2 δισ. δολάρια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θορυβημένη από την οξύτατη κριτική που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται από τους σεισμοπαθείς (και όχι μόνο), αποφάσισε να δημιουργήσει μια μόνιμη Επιτροπή Αντιμετώπισης Καταστροφών. Στο μεταξύ τόσο το Νέο Δελχί όσο και η κρατιδιακή κυβέρνηση στο Αχμενταμπάντ ανακοίνωσαν σχέδια δημιουργίας «σκηνουπόλεων» στην Γκουτζαράτ για να αντιμετωπιστεί το τρομακτικό οικιστικό πρόβλημα. Ηδη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γκουτζαράτ Χάρεν Πάντγια, έχουν διανεμηθεί κάπου 70.000 σκηνές και ο αριθμός τους θα αυξηθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων. Μια παράλληλη προσπάθεια της τοπικής, αλλά και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να σταματήσει η «έξοδος» των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, οι οποίοι μετακινούνται με κάθε μέσο προς άλλες περιοχές της Ινδίας.

Η κριτική σχετικά με τη διανομή της βοήθειας συνεχιζόταν, με τα περισσότερα φραστικά πυρά να στοχεύουν στο ότι είναι κυρίως οι περιοχές κοντά στα κέντρα διανομής που λαμβάνουν βοήθεια, αντίθετα με τα πιο απομακρυσμένα από τα περίπου 400 χωριά που καταστράφηκαν, πολλά από αυτά ολοσχερώς. Οι προσπάθειες «επιστροφής σε μια κάποια ομαλότητα» συνεχίζονταν: Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 80% των πληγεισών περιοχών, αν και ήταν αμφίβολο κατά πόσο αυτό έχει αξία για τους κατοίκους, αφού δεν έχουν μείνει όρθια παρά ελάχιστα κτίσματα...

Εκατόν είκοσι πέντε διεθνείς οργανώσεις, ινδικές οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν προσφέρει βοήθεια, υπό μορφή χρημάτων και εξοπλισμού για την επαναδημιουργία - κατά κυριολεξία... - των πόλεων και των χωριών που επλήγησαν. Αλλά οι εργασίες δε θα αρχίσουν πριν τον Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ