ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές για την παλαιστινιακή αναγνώριση
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011

Δυο ακόμα ισραηλινά πολεμικά πλοία θα βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το παλαιστινιακό αίτημα για μονομερή αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί «σοβαρότερη απειλή για το Ισραήλ από τη Χαμάς». Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, και απείλησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη - χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί την κατάθεση του αιτήματος ή την υιοθέτησή του - δεν θα μείνει αναπάντητη από το Ισραήλ».

Την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας ν' αντιμετωπίσει δυναμικά την παλαιστινιακή διπλωματική εκστρατεία μονομερούς αναγνώρισης εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικών Υποδομών. Ο Ούζι Λαντάου δήλωσε ότι αν «υιοθετηθεί το παλαιστινιακό αίτημα, τότε οι υπάρχουσες συμφωνίες με τους Παλαιστινίους είναι άκυρες. Θα πρέπει να επιβάλλουμε την κυριαρχία μας στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στους μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή διπλωματία έχει, ήδη, ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις σε ηγεσίες προκειμένου να μη στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα. Το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα εκβιασμού των Παλαιστινίων έρχεται από τις ΗΠΑ που απείλησαν, άμεσα, με διακοπή της χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής, αν αυτή επιμείνει να θέσει το αίτημα στον ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο των μέτρων που το Ισραήλ λαμβάνει για το ίδιο θέμα είναι και η εκπαίδευση στρατιωτών και εποίκων που οργανώνονται σε επιτροπές πολιτικής άμυνας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν «τυχόν διαδηλώσεις Παλαιστινίων που θα πραγματοποιηθούν με την κατάθεση του αιτήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εντός Σεπτεμβρίου».

Από την άλλη, ως «κίνηση ρουτίνας» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την απόφαση για αύξηση κατά δύο των πλοίων που ελλιμενίζονται στο Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, διαψεύδοντας ότι σχετίζεται με τις επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού στη χερσόνησο του Σινά. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι και το Ιράν ανακοίνωσε, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία, ότι αποστέλλει εκ νέου ένα υποβρύχιο και ένα πλοίο στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερμανικές «επιφυλάξεις» για τα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών (2020-06-11 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το παλαιστινιακό αίτημα για «κράτος - παρατηρητή» (2012-11-10 00:00:00.0)
Επιμένει η παλαιστινιακή πλευρά στην καμπάνια ανεξαρτησίας στον ΟΗΕ (2011-11-04 00:00:00.0)
Αρχικά θερμή υποδοχή (2011-09-24 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλα τα «μέτωπα» (2011-09-06 00:00:00.0)
Βάναυσες διώξεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων βουλευτών (2011-07-14 00:00:00.0)