ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ - ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Χαράτσια στο λαό, διευκολύνσεις στο κεφάλαιο
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2011

Με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίζουν με την ψήφο τους το χαράτσωμα λαϊκών στρωμάτων και την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας προς όφελος του κεφαλαίου, που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αδειοδότηση έργων και τα αυθαίρετα, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοθετήματος που ολοκληρώνεται την Τρίτη. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο όγκος των αλλαγών που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν αλλάζουν βέβαια και την ουσία του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη.

Για ένα νομοσχέδιο εισπρακτικό, με ξεκάθαρες επιπτώσεις στο περιβάλλον, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, μίλησε παρεμβαίνοντας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Οπως είπε, το νομοθέτημα «δε λύνει ουσιαστικά προβλήματα, αντίθετα τα εντείνει. Πλήττει κύρια τη μικροϊδιοκτησία των λαϊκών εισοδημάτων και το περιβάλλον που ήδη βιώνουν άγρια την πολιτική σας. Επιβάλλετε εξωφρενικά, δυσβάσταχτα, άδικα, μεγάλα χαράτσια που με τον εκβιασμό της κατεδάφισης προσπαθείτε να υφαρπάξετε». Αναφερόμενη στις πολλές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «δεν αλλάζει η ουσία με τις απαράδεκτες προσθήκες και τον προκλητικό τρόπο στη διαδικασία. Αντίθετα ευνοείτε το τουριστικό κεφάλαιο και τις καταπατήσεις του», ενώ «μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το ύψος στο χαράτσωμα». «Υποβαθμίζετε - τόνισε - την όποια περιβαλλοντική προστασία υπήρχε για να διασφαλιστούν πιο γρήγορες διαδικασίες στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους να εκμεταλλευτούν και να κερδοφορήσουν από το φυσικό πλούτο της χώρας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προφανώς επειδή το νομοσχέδιο ικανοποιεί τις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσαν να δώσουν τη συναίνεσή τους.

Καταλήγοντας η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως «καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο από ιδεολογική αντίθεση, αλλά και για τη ληστρική αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί. Για εμάς λύση, για να πάψει να είναι εμπόρευμα η γη, είναι η κοινωνικοποίησή της. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να υπάρχουν προγράμματα κρατικού φορέα κατασκευών για ασφαλή, φθηνή, λαϊκή κατοικία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου και η κατοικία δε θα είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό απαιτεί άλλη εξουσία, πραγματικά του λαού, για να εφαρμόσει φιλολαϊκή οικονομία, που θα εξυπηρετεί την ευημερία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αυτή η μέρα θα έρθει ανεξάρτητα από τις συναινέσεις σας μέσα στη Βουλή». Το νομοσχέδιο καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημαντικότερη αλλαγή του νομοσχεδίου είναι ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύσει για 30 χρόνια τόσο για τα εντός, όσο και εκτός σχεδίου αυθαίρετα που χτίστηκαν ως την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου (28/7/2011). Καθιερώνεται κοινωνικός συντελεστής έκπτωσης του προστίμου για τα ΑμΕΑ με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, αλλά και για την α' κατοικία, που αναιρείται όμως, υπό προϋποθέσεις, με άλλη διάταξη. Επίσης τα παράβολα αυξάνονται, καθώς πλέον θα κυμαίνονται από 500 έως 6.000 ευρώ. Τέλος, 15% των προστίμων θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματικοί όμιλοι (2017-10-12 00:00:00.0)
Ριζικά διαφορετική η στρατηγική αντίληψη του ΚΚΕ (2014-02-06 00:00:00.0)
Επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας και παράδοση γης στο κεφάλαιο (2011-08-03 00:00:00.0)
Οι βίλες και τα φτωχόσπιτα (2011-07-29 00:00:00.0)
«Τσουβαλιάζει» βίλες και πρώτες κατοικίες (2011-07-28 00:00:00.0)
Επιχείρηση εξαπάτησης με τα αυθαίρετα (2003-09-19 00:00:00.0)