ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Επίκαιρος και αναγκαίος ο σοσιαλισμός

Εκδήλωση για τα 53 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης την Κυριακή στην Αθήνα

Τρίτη 17 Γενάρη 2012

Από την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου
Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό εκφράστηκε την Κυριακή από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης με αφορμή την 53η επέτειο της Νίκης της Κουβανικής Επανάστασης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας. Σημειώθηκε η αντίθεση στον επιβαλλόμενο από τις ΗΠΑ απάνθρωπο αποκλεισμό κατά της Κούβας καθώς και στην λεγόμενη «Κοινή Θέση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ παράλληλα απαιτήθηκε η άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους, η επιτετραμμένη της Κούβας Ελισέλια Ντίας Σουάρες αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Κούβας, σημειώνοντας πως παρά την διεξαγόμενη καπιταλιστική κρίση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,7%, αυξήθηκε η παραγωγή τροφίμων, ενώ με την ισορρόπηση του εθνικού νομίσματος το κράτος συνεχίζει να εξασφαλίζει δωρεάν υπηρεσίες στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού - αθλητισμού, στην κοινωνική αρωγή στο καλάθι της νοικοκυράς. Τέλος, τόνισε πως πάνω από 5 δεκαετίες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ επιβάλλουν τον πιο σκληρό αποκλεισμό και δεν έχουν καταφέρει να λυγίσουν την αντίσταση, το σθένος, την ενότητα του κουβανικού λαού που θα συνεχίζει να πορεύεται για το σοσιαλισμό υπό την καθοδήγηση του Φιντέλ και του Ραούλ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α' Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θανάσης Πατουλιάς, που έκανε μια εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Επανάσταση αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, στην επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων, στη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης κ.ά. Η επιβολή του αποκλεισμού που έχει ισχύ πάνω από 50 χρόνια και η μόνιμη στρατιωτική απειλή δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το δρόμο της Κούβας προς την πρόοδο, δεν μπόρεσαν ούτε καν να σταματήσουν να συνεχίζουν οι Κουβανοί να εκτελούν το διεθνιστικό τους καθήκον. Και στις σημερινές ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες χιλιάδες Κουβανοί προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε πολλές χώρες του κόσμου. «Η πείνα, η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, οι φυλετικές διακρίσεις εξαλείφθησαν. Η δωρεάν υγεία, παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η πρόνοια, η κατοικία είναι πλέον εξασφαλισμένα για όλους. Η Κούβα ακόμα και σήμερα μέσα σε ένα πλήθος δυσκολιών αυξάνει τους πόρους στους παραπάνω τομείς όταν οι αναπτυγμένες, οι «ελεύθερες» χώρες, αφαιρούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους, αναδεικνύοντας πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο σοσιαλισμός σήμερα», τόνισε. Η Κούβα και η επανάσταση άντεξαν γιατί είχαν τότε την υποστήριξη και τη βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών και της Σοβιετικής Ενωσης. Η Κούβα άντεξε και ξεπέρασε τις μεγάλες δυσκολίες που είχε μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. «Αντέχει όμως και σήμερα γιατί στηρίζεται στην εργατική εξουσία, στις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, στη δύναμη του λαού της και στην υποστήριξη των λαών όλου του κόσμου γιατί γνωρίζουν ότι η Κούβα έχει ήδη προσφέρει πολλά με το παράδειγμά της, δηλαδή το ότι η επανάσταση είναι αναγκαία και μπορεί να πραγματοποιηθεί (...) Αλληλεγγύη και διεθνισμός στην πράξη είναι να δημιουργήσουμε στην πάλη μας τις προϋποθέσεις για την κοινωνική εξέλιξη. Να επικρατήσει το νέο, ανατρέποντας το παλιό αξιοποιώντας το παράδειγμα της Κουβανικής Επανάστασης», τόνισε και κάλεσε στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στην απεργία της Τρίτης.

Αποτίοντας φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Κουβανό πρέσβη Λουίς Πράδο Γκαρσία, που πέθανε πρόωρα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας αναφέρθηκε στο βιογραφικό του και στην απόφαση της οικογένειάς του να προχωρήσει στην δωρεά των οργάνων του ως έσχατη χειρονομία αλληλεγγύης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο Λουίς Πράδο είχε σημαντική συμβολή στην προώθηση της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών καθώς και στην ανάπτυξη του ελληνικού κινήματος αλληλεγγύης με τη Σοσιαλιστική Κούβα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης Μάρη Λαυρεντιάδου, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσος, καθώς και πλήθος εκπροσώπων μαζικών οργανώσεων. Εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο θα κατατεθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις αρχές του Φλεβάρη στα πλαίσια της καμπάνιας που γίνεται σε όλο τον κόσμο κάθε 5 του μήνα για την απελευθέρωση των «5», ενώ παράλληλα, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στην Κουβανική Επανάσταση ενώ υπήρξε μουσικό αφιέρωμα από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (2024-01-03 00:00:00.0)
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος (2019-12-31 00:00:00.0)
Σταθερά αλληλέγγυοι με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το λαό της Κούβας (2012-12-29 00:00:00.0)
Σταθερή υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης (2011-12-31 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τη Νίκη της Επανάστασης (2011-02-19 00:00:00.0)
Αύριο η συναυλία για την Κούβα (2010-02-18 00:00:00.0)