ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΩΝ ΤΕΙ
Διάλογος με ειλημμένες τις αποφάσεις

«Η νομοθετική πρωτοβουλία είναι κοινή σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό

Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2001

Οι σπουδαστές πολλές φορές έχουν αποδείξει ότι δεν «τσιμπάνε» στο δόλωμα της κυβερνητικής απάτης
Προεξοφλώντας ότι οι αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ είναι απαραίτητες, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου εξασφάλισε χτες την κυβερνητική στήριξη στο εγχείρημα, ενώ παράλληλα εξήγγειλε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο το θέμα της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ όσο και το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίστηκε ότι η απόφαση για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ «έχει την ομόθυμη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα αυτού που έχει συμβεί ήδη στις 14 υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από την Ελλάδα την προοπτική της, την εξέλιξή της στο μέλλον της, για τη χώρα και τα παιδιά της», δήλωνε, δίνοντας την εκδοχή της κυβέρνησης για το τι σημαίνει «εξέλιξη». Η παραπάνω δήλωση του υπουργού Παιδείας παραπέμπει σαφώς στο πλαίσιο της διακήρυξης της Μπολόνιας για «ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο», οι οποίες σύμφωνα πάντα με όσα επαναλαμβάνει κατά καιρούς ο υπουργός Παιδείας δεν είναι δεσμευτικές, υπαγορεύουν όμως, όπως φαίνεται, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα καλέσει σε διάλογο τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίοι -όπως είπε- μπορούν να συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος προδιέγραψε την πορεία του διαλόγου, λέγοντας ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία αποτυπώνει ορισμένα ουσιώδη χαρακτηριστικά κοινά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση για την Ελλάδα». Ειδικότερα αναφέρθηκε στο δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΙ να κάνουν μεταπτυχιακά στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι είναι από τα θέματα «που δεν μπορεί κανένας διάλογος να τα άρει». Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πάρα πολύ πλούσιο έδαφος για μια εξέλιξη διαλόγου», θεωρώντας ο ίδιος επιλυμένα τα ζητήματα που έχουν εγείρει τις αντιδράσεις, αναφερόμενος στα πτυχία, τα επαγγελματικά δικαιώματα και το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, εγείροντας την απορία για ποιο θέμα θα γίνει ο περιβόητος διάλογος.

Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέρθηκε χτες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας», στην «κόντρα» που η ίδια η πολιτική του πυροδοτεί ανάμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέγοντας «δεν μπορώ εγώ να πιστέψω ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα μπορούν να έχουν σύγκρουση σε επίπεδο συνοικιακού καυγά». Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, καθώς χτες η ΟΣΕΠ ΤΕΙ, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας μέχρι την Παρασκευή και από το αποτέλεσμά της να εξαρτηθεί και η πορεία των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Σε έκτακτη συνάντηση της συνόδου των πρυτάνεων και κοσμητόρων των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών με τη διοίκηση του ΤΕΕ, εκφράστηκε η πλήρης αντίθεση στο νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να προχωρήσουν από κοινού σε διαβήματα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

«Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία των ΚΕΣ»

Στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ζήτημα που ανέκυψε μετά τη δήλωση Κοινοτικού επιτρόπου ότι τα πτυχία είναι πρώτοι ακαδημαϊκοί τίτλοι. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε μετά τη συνάντηση ότι «τα ΚΕΣ δεν οδηγούν σε αναγνώριση κανενός ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών» και ότι «υπάγονται στο υπουργείο Εμπορίου, λειτουργούν ως επιχείρηση παροχής υπηρεσιών και το πτυχίο τους απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά». Με δεδομένα τα παραπάνω είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του πτυχίου αυτού ως τίτλου ανώτατων σπουδών», αποκρύβοντας έτσι ότι σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Μπολόνια τα «πτυχία» αυτά χωρούν και στον «ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητική επίθεση στην παιδεία (2001-04-05 00:00:00.0)
Προχωράει η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-03-22 00:00:00.0)
Προωθεί την απάτη της ανωτατοποίησης (2001-02-28 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τα «βαφτίσια» των ΤΕΙ (2001-02-09 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ (2001-01-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η παραπλάνηση από το υπουργείο Παιδείας (2000-08-31 00:00:00.0)