ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συλλογή υπογραφών ενάντια στις ανατροπές

Υπόμνημα της Επιτροπής Αγώνα για συλλογή υπογραφών, σύσκεψη στον Πειραιά για χάραξη προγράμματος δράσης

Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001

Νέες πρωτοβουλίες στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης παίρνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρωμένες γύρω από τις επιτροπές αγώνα απευθύνουν προσκλητήριο αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους. Από χτες η Επιτροπή Αγώνα άρχισε τη συλλογή υπογραφών κάτω από ένα υπόμνημα, το οποίο θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή. Στο μεταξύ χτες, σε μια πρώτη σύσκεψη στον Πειραιά για το ασφαλιστικό, εξετάστηκε η διαμόρφωση ενός προγράμματος δράσης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων του Πειραιά.

Οπως υπογραμμίζεται στο υπόμνημα: «Ολοι εμείς που υπογράφουμε στο κείμενο αυτό, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και συνταξιούχοι, απαιτούμε να σταματήσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται. Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε ενωμένοι και μέχρι τέλους, για να αποσυρθούν οι αντιασφαλιστικές και αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και απαιτούμε: Να αποσυρθεί το κυβερνητικό κατασκεύασμα που διαλύει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Καταδικάζουμε τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και δεν εξουσιοδοτούμε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μας εκπροσωπούν στο στημένο αυτό παιχνίδι.

Ακόμη, όσοι υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητάνε: Τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των συντάξεων, την καταβολή των οφειλόμενων από το κράτος και τους εργοδότες και τη διατήρηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών»

Στον Πειραιά

Με το «όπλο ανά χείρας» βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του Πειραιά για να προστατέψουν την κοινωνική ασφάλιση. Χτες στη διάρκεια σύσκεψης της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών που έγινε το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης που θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» από μεθαύριο Δευτέρα, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε δήμο και γειτονιά, ώστε να ξεσηκωθούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι της πόλης, αλλά, όπως ειπώθηκε, όλη η εργατική οικογένεια «μανάδες πατεράδες και παιδιά», για να «κόψουν» το γιουρούσι κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ειδικότερα, όπως αποφασίστηκε, από τη Δευτέρα ξεκινά η ενημέρωση των εργαζομένων στα εργοστάσια, τα γιαπιά, και τη Ζώνη. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί οπότε έχει καθοριστεί συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές θα απαιτήσει να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης ενάντια στην κυβερνητική έφοδο σε βάρους του ασφαλιστικού. Ακόμα θα αποσταλούν επιστολές σε όλους τους δήμους και τη νομαρχία και παράλληλα θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη.

Το αγωνιστικό σύνθημα μετέφερε και στην πόλη του Πειραιά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, «ανοίγοντας» τη συζήτηση εξέθεσε τα όσα προετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κάνουν «προσωπική τους υπόθεση» τη συσπείρωση των εργαζομένων, να μετατρέψουν τη διαπιστωμένη ανησυχία τους σε αγώνα. «Να κόψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την αγωνιστική παρουσία τους κάθε όρεξη της πλειοψηφίας του ΕΚ Πειραιά, της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να συμμετέχει στη στημένη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου» που δίνει άλλοθι και χρόνο στην κυβέρνηση, για να περάσει τα σχέδιά της». Ειδική αναφορά έκανε ο συνδικαλιστής και στη σημασία του συντονισμού των Ελλήνων εργαζομένων με τους εργαζόμενους των Βαλκανίων και όλης της Ευρώπης.

Το λόγο πήρε και ο γραμματέας του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η επίθεση της κυβέρνησης μπαίνει στην τελική ευθεία. «Οποιος συνδικαλιστής δεν αντισταθεί θα πρέπει να αναλάβει και την προσωπική του ευθύνη. Να μη μείνει σε "χλωρό κλαρί"». Τη σημασία του συντονισμού και της κοινής δράσης για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε και ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Πρέπει να ταρακουνήσουμε τους εργαζόμενους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για οργάνωση αγώνων (2002-08-31 00:00:00.0)
«Σκυτάλη» όλες οι πόλεις (2001-06-21 00:00:00.0)
Οργανώνουν τη συνέχεια (2001-06-14 00:00:00.0)
Τώρα δράση για την υπεράσπισή της (2001-02-11 00:00:00.0)
Μέτωπο ενημέρωσης και πάλης (2000-07-06 00:00:00.0)
Κοινή δράση για τη στήριξή της (2000-06-28 00:00:00.0)