ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές
Πέμπτη 24 Μάη 2012

Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν στο δρόμο του αγώνα
ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Σε μετωπική σύγκρουση οι φοιτητές του Κεμπέκ και η τοπική κυβέρνηση του Ζαν Σαρέστ, καθώς η καταστολή ολοένα εντείνεται αλλά από την άλλη πλευρά οι φοιτητές δεν δείχνουν σημάδια είτε κόπωσης είτε υποχώρησης όσον αφορά τον αγώνα τους ενάντια στις προωθούμενες αυξήσεις των διδάκτρων.

Την Τρίτη οι φοιτητές συμπλήρωσαν 100 μέρες από την έναρξη των κινητοποιήσεων ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων κατά 75% (από 2.200 σε 3.800 καναδικά δολάρια) για την επόμενη πενταετία και προχώρησαν σε δύο μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν στο Μόντρεαλ. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις καθώς η συγκέντρωσή τους είχε κηρυχθεί παράνομη βάσει του νέου έκτακτου νόμου που προώθησε η κυβέρνηση Σαρέστ . Ο νόμος που προβλέπει σειρά πολύ σκληρών μέτρων όπως την απαγόρευση κατάληψης πανεπιστημιακών χώρων ή τη «διακοπή» μαθημάτων, επιβάλλει επίσης και υποβολή σχεδίου και χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τις διαδηλώσεις. Μέτρο που ουσιαστικά συνιστά κατάργηση του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και κατά συνέπεια ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Ετσι η αστυνομία εξοπλισμένη με το «νόμο» που είχε κηρύξει την συγκέντρωση παράνομη επιτέθηκε στην 29η νυχτερινή πορεία διαμαρτυρίας - η πέμπτη από την εφαρμογή της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης - που ξεκίνησε ειρηνικά στο κέντρο της πόλης, όπως η τεράστια διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα εναντίον της αύξησης των διδάκτρων και του ειδικού νόμου ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης. Η επίθεση περιλάμβανε ευρύτατη χρήση γκλομπς και βομβίδων κρότου - λάμψης, μία επίθεση που γρήγορα εξελίχθηκε σε πεδίο μάχης και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 50 συλλήψεις.

Στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, που τους καλεί να συνεχίσουν τον αγώνα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Απεργία σιδηροδρομικών

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους του Καναδά και σύμφωνα με την εφημερίδα Glob and Mail, το εμπορικό δίκτυο των σιδηροδρόμων Canadian Pacific Railway έχει νεκρώσει παρά τις απειλές της υπουργού Εργασίας Λίζα Ράιτ ότι θα προωθήσει νομοθεσία απαγόρευσης της απεργίας. Οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δύο εβδομάδες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα απαιτούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας καθώς και την ακύρωση των προωθούμενων σχεδίων εκ μέρους της διοίκησης των σιδηροδρόμων για την περικοπή του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος κατά 40%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα επεισόδιο στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων (2024-07-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση φοιτητών (2012-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα οι φοιτητές (2012-06-07 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά οι φοιτητές (2012-05-30 00:00:00.0)
Τρεις μήνες συμπληρώνει ο φοιτητικός ξεσηκωμός (2012-04-28 00:00:00.0)
«Επιβολή στρατιωτικού νόμου» στα Πανεπιστήμια (2010-12-15 00:00:00.0)