ΠΡΟΝΟΙΑ
Ετοιμάζεται το τελικό χτύπημα

«Ο καθένας από μόνος του δε φτάνει. Χρειάζεται ο συντονισμός των αγώνων τόσο μεταξύ των εργαζομένων όσο και με τους χρήστες των υπηρεσιών Πρόνοιας», τόνισε ο Π. Κοσιώνης προς τους εργαζόμενους του ΠΙΚΠΑ

Σάββατο 17 Μάρτη 2001

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το τελικό χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Πρόνοιας και της Ασφάλισης, στο όνομα της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης στο χαιρετισμό του προς τους εργαζόμενους του ΠΙΚΠΑ, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής τους. Μαζί με τον Π. Κοσιώνη ήταν και ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις και χτες - όπως και τις προηγούμενες μέρες - είχαν μια μαζική και μαχητική συνέλευση. Μάλιστα, η παρουσία του Π. Κοσιώνη - που ήταν και εισηγητής του ΚΚΕ στη διάρκεια της ψήφισης του ψευδεπίγραφου νομοσχεδίου για τη βελτίωση του ΕΣΥ - έδωσε την ευκαιρία να γίνει συζήτηση για την τύχη της Πρόνοιας καθώς ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία Περιφερειακών Συστημάτων Κοινωνικής Φροντίδας (ΠΕΣΥΚΦ), κατά τα πρότυπα των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Τα ΠΕΣΥΚΦ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πραγματική αποκέντρωση, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης. Το αντίθετο μάλιστα, οδηγούν σε μια συγκεντροποιημένη αποκέντρωση μια και οδηγούν σε ελεγχόμενα απ' την κυβέρνηση όργανα, στα οποία θα ανατεθεί η διοίκηση όλων των υπηρεσιών της Πρόνοιας μιας ευρύτερης περιοχής.


«Πού θα καταλήξουν οι παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση;», ήταν ένα ερώτημα εργαζόμενου προς το βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Π. Κοσιώνης απομυθοποίησε το επιχείρημα ότι έχει ανατραπεί δραματικά η αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων: Είναι μια πλασματική αναλογία καθώς δεν υπολογίζονται οι 600.000 άνεργοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες υποαπασχολούμενοι και ξένοι ανασφάλιστοι εργάτες, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης, για να τονίσει: «Αφού κατάκλεψαν τα Ταμεία, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατεδάφιση - όπως και της Πρόνοιας - της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι δυο τομείς που προσφέρονται για κερδοφόρες επενδύσεις των επιχειρηματιών και των ασφαλιστικών εταιριών».

Εργαζόμενοι στις ομιλίες τους υπογράμμισαν τους αγώνες και τη συμβολή του ΚΚΕ για την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Πρόνοιας. Ο Π. Κοσιώνης κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τους αγώνες τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τους χρήστες των υπηρεσιών Πρόνοιας. «Ο καθένας από μόνος του δε φτάνει για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα που έρχεται», είπε ο Π. Κοσιώνης.

Νέες κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ μπαίνουν στην τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων και έχουν αποφασίσει 24ωρες απεργίες για τις ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη. Την Τρίτη θα κάνουν συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν τη «δημιουργία σύγχρονων δομών λειτουργίας στο χώρο της Πρόνοιας με την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι, λόγω της μακράς πείρας, γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων».

Επίσης διεκδικούν την άρση της οικονομικής ανισότητας σε σχέση με τους υπαλλήλους άλλων υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, μετά τη χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης 100.000 δραχμών.

Επί ποδός βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στους άλλους φορείς της Πρόνοιας:

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοσούν βαριά ...Υγεία και Πρόνοια (2004-05-21 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας για τις υπηρεσίες, ενώ προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις (2003-09-05 00:00:00.0)
Ανοίγει δρόμους για παραπέρα συρρίκνωση της Πρόνοιας (2003-06-10 00:00:00.0)
«Ταφόπλακα» στην Πρόνοια (2003-01-22 00:00:00.0)
Σήμερα η πανυγειονομική κινητοποίηση (2001-06-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για βελτιώσεις και αυξήσεις (2001-03-20 00:00:00.0)