Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ταφόπλακα» στην Πρόνοια

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τις ψήφους μόνον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε χτες το νομοσχέδιο

Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι οι μόνοι που τάσσονται υπέρ, συζητήθηκε χτες (σε μια και μόνη συνεδρίαση) το νομοσχέδιο υποβάθμισης των υπηρεσιών Πρόνοιας, μέσω της υπαγωγής τους στα ΠΕΣΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν ένα νομοθέτημα που ενισχύει το ρόλο του κράτους στην Πρόνοια, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε το ΚΚΕ.

Με το νομοσχέδιο προωθούνται μέτρα, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κοινωνική Πρόνοια, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ), στα οποία θεσμοθετείται η μεταφορά προνοιακών αρμοδιοτήτων, σημείωσε ότι θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της Πρόνοιας, όπως οδήγησαν σε υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Τα χαρακτήρισε, μάλιστα, «αποκεντρωμένο υπερσυγκεντρωτισμό». Επισήμανε, επίσης, ότι μεταφέρονται στα ΠΕΣΥ και τα περιουσιακά στοιχεία των προνοιακών οργανισμών, όταν η περιουσία του ΠΙΚΠΑ εκτιμάται στα 7 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Αναφερόμενος συνολικότερα στην πολιτική Υγείας, ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι «δεν έχουν θέση οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στην κοινωνική Πρόνοια», τονίζοντας ότι η Πρόνοια δεν μπορεί να μπει «στη ζυγαριά του κέρδους». Ασκησε συνολική κριτική μάλιστα, λέγοντας ότι «μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι είναι σήμερα περισσότεροι οι ιδιωτικοί από ό,τι οι δημόσιοι», θυμίζοντας το νόμο 2646/98, που οδήγησε στην «υποβάθμιση έως διάλυση βασικών τομέων της Υγείας», καθώς και ότι σήμερα οι θέσεις απασχόλησης στο χώρο, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά είναι μειωμένες κατά χίλιες. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των συστημάτων Υγείας μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στις δυτικές κοινωνίες, για την οποία «υπήρχαν πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι, καθώς και το αντίπαλο δέος», σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 1980 παρατηρήθηκε «αλλαγή στην κατεύθυνση του κεφαλαίου προς το χώρο της Υγείας», οπότε «άνοιξαν οι πύλες προσοδοφόρα».

Σαν νομοσχέδιο ...ενάντια στην παγκοσμιοποίηση επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Στεφανής. Οπως είπε, «η παγκοσμιοποίηση συνεπάγεται την προσαρμογή των πολιτικών», αφού «υπερισχύουν οι κανόνες της αγοράς» και «το κράτος είναι η μόνη δυνατή άμυνα. Το σχέδιο νόμου αναγνωρίζει αυτήν την αναγκαιότητα: Να αναλάβει την κοινωνική φροντίδα. Δεν μπορεί να την αφήσει μόνο στη δυναμική που αναπτύσσεται».

Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υφίσταται παράδοση των υπηρεσιών Υγείας στις ιδιωτικές εταιρίες, αφού αυτές είναι εταιρίες «μη κερδοσκοπικές»! Ειδικά για τα ΠΕΣΥ (που ονομάζονται πλέον ΠΕΣΥΠ, αφού προστίθεται η αρμοδιότητα της Πρόνοιας), σημείωσε ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει «καλύτερη οργάνωση» με έναν «κορμό εθνικής εμβέλειας». Σημείωσε ότι «το υπουργείο αποτελεί το επιτελείο αυτής της προσπάθειας με απολήξεις που φτάνουν στην τοπική κοινωνία μέσω των αρμοδιοτήτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση», ενώ, ταυτόχρονα, «θεσμοποιεί την αποκέντρωση των υπηρεσιών, διατηρώντας μόνον τον κεντρικό σχεδιασμό και την κατά περιφέρεια διανομή των εθνικών πόρων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γεώργιος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδυναμία συντονισμού των συστημάτων Πρόνοιας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και προώθησης της απασχόλησης» και για ελλιπή «υποστήριξη των αποκεντρωτικών παρεμβάσεων». Παράλληλα, ζήτησε το συντονισμό των σχέσεων «μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών φορέων». Εκφράζοντας επί της ουσίας την αποδοχή της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας, ζήτησε την κατοχύρωση του «επιτελικού ρόλου του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας» και τη συγκρότηση Περιφερειακών Συμβουλίων Πρόνοιας. Κατά του νομοσχεδίου, τάχθηκε στην παρέμβασή της η εισηγήτρια του Συνασπισμού Ιωάννα Στεργίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε χτυπιούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα(2005-01-13 00:00:00.0)
Νοσούν βαριά ...Υγεία και Πρόνοια(2004-05-21 00:00:00.0)
Η πρόνοια στον ...Προκρούστη(2002-08-04 00:00:00.0)
«Θεωρίες» για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες(2002-04-03 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται το τελικό χτύπημα(2001-03-17 00:00:00.0)
Προσθήκη ενός ΠΕΣΥ!(2001-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ