Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φωνή αντίστασης στη διάλυση

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και απεργία στο ΠΙΚΠΑ

Η πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ προς το υπουργείο Υγείας
Η πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ προς το υπουργείο Υγείας
Φωνή αντίστασης ενάντια στη διάλυση και την παράδοση της Πρόνοιας στην ασυδοσία των επιχειρηματιών του χώρου, ύψωσαν χθες το απόγευμα μπροστά στη Βουλή, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, ανάπηροι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), γονείς και κηδεμόνες και εργαζόμενοι του χώρου.

Με τα συνθήματά τους, με την επιμονή τους να παραμένουν όρθιοι για ώρες, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μπροστά στη Βουλή, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους απαίτησαν: «Οχι στο νομοσχέδιο που διαλύει την Πρόνοια», «Θέλουμε δημόσια Πρόνοια - Υγεία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, και όχι παροχές στην ολιγαρχία» και δήλωσαν πως θα αντισταθούν με τους αγώνες τους στην εφαρμογή του αντιλαϊκού - αντιαναπηρικού νομοσχεδίου: «Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη».

Σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, με τις ντουντούκες, οι συγκεντρωμένοι ενημέρωναν τους περαστικούς για τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προχωράει στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα Πρόνοιας και τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, που αφήνει το χώρο της Πρόνοιας στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση, στη «φιλανθρωπία» των εράνων και των τηλεμαραθώνιων και τον καλοπληρωμένο εθελοντισμό.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τα κόμματα της Βουλής και τους παρέδωσε το ψήφισμα της επιτροπής.

Δυναμική πορεία των εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ

Δυναμικό «ΟΧΙ» στη διάλυση της Πρόνοιας, στην παράδοσή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα, είπαν νωρίτερα, χθες το πρωί και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και πορεία από την οδό Σανταρόζα στο υπουργείο Υγείας. Με το πανό τους προπομπό: «Οχι στη διάλυση του ΠΙΚΠΑ. Οχι στην υποβάθμιση της Πρόνοιας» και τα συνθήματά τους να δίνουν τον τόνο: «Η αποκέντρωσή τους είναι μια απάτη, το κόστος πάνε να ρίξουν στου λαού την πλάτη», «Αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η πολιτική, μ' αγώνα μαζικό μπορεί να ανατραπεί», πορεύτηκαν στο υπουργείο, όπου αντιμετώπισαν την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα της ηγεσίας του.

Στη συνάντηση που είχε το ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΠΙΚΠΑ με τον υφυπουργό Δ. Θάνο, προκειμένου να του εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, εκείνος απάντησε πως δεν μπορεί να αλλάξει το νομοσχέδιο και άφησε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διαλυθούν τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα του ΠΙΚΠΑ μετά την ένταξή τους στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ). Μάλιστα, δε δίστασε να πει στους εργαζόμενους επί λέξει πως λένε «μπούρδες», όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δε ρωτήθηκαν για το νομοσχέδιο! Η συγκεκριμένη στάση προκάλεσε την αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι αποχώρησαν απ' τη συνάντηση και παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο φωνάζοντας συνθήματα. Οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε νέα γενική συνέλευση, που θα γίνει σήμερα στις 9.30 π.μ. στο κτίριο του ΠΙΚΠΑ, στην οδό Τσόχα.

Καταγγελία της ΟΓΕ

Η κοινωνική Πρόνοια, που πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλο το λαό και ιδιαίτερα στο παιδί, στη μητέρα, στους ηλικιωμένους, στους ανάπηρους, στους μετανάστες και στις μειονότητες, μπήκε στο στόχαστρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με το νόμο του 1998, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και ζητά να να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν την Πρόνοια. Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για όλο το λαό, που θα προλαμβάνουν, θα αποκαθιστούν και δε θα διαχειρίζονται τα κοινωνικά προβλήματα.

Υπονόμευση από την ΠΟΕΔΗΝ

Υποκριτικότατη στάση και σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, κράτησε η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δηλώνοντας ότι αιφνιδιάστηκε από την κατάθεσή του στη Βουλή.

Ενώ ήταν γνωστό ότι εδώ και καιρό γίνονταν διεργασίες προώθησης νέου νομοσχεδίου για την Πρόνοια και η ΠΟΕΔΗΝ γνώριζε την κατεύθυνση των νομοσχεδίων, αφού είχε στα χέρια της τα διάφορα προσχέδια που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς, η πλειοψηφία της δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση να αντιπαραταχτεί το συνδικαλιστικό κίνημα στην Υγεία ενάντια σ' αυτές τις κατευθύνσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, χτες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των εργαζόμενων του ΠΙΚΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσιουμπέλης, προσπάθησε να την παρεμποδίσει και να την υπονομεύσει, προτείνοντας στους εργαζόμενους να μην κάνουν την πορεία στο υπουργείο Υγείας, γιατί τάχα ήταν λίγοι.

  • Χτες το πρωί πάντως, έγινε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της ΠΟΕΔΗΝ, ενόψει της 5ωρης στάσης εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), που έχει προκηρύξει για τις 29 Γενάρη 2003, σε μια επίδειξη αγωνιστικότητας, ενόψει και του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας στις 11 - 13 Φλεβάρη.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών είχε εξαρχής διαφωνήσει με το πλαίσιο και είχε αντιπροτείνει προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 24 Γενάρη και συμμετοχή των υγειονομικών στο συλλαλητήριο στο Ναύπλιο και κλιμάκωση με νέα 24ωρη απεργία στις 20 Μάρτη, με πλαίσιο αγωνιστικό, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών και στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην Υγεία και την Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ